Vaaralliset tuotteet vedettiin helmikuussa pois myynnistä: lasten leluissa tukehtumisvaara

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on määrännyt helmikuussa useita tuotteita poistettavaksi myynnistä sähköisku- ja tukehtumisvaaran vuoksi. Useita valaisimia, latauslaitteita ja lasten leluja vedettiin pois markkinoilta.

Poisvedetty tuote: Rb / Ningbo Jiahang Peilivalaisin Malli NC-LE78
Syy: Sähköisku
Takaisinvedon päivämäärä: 24.02.2020
Vastuutaho: Kesko Oyj

Valaisimen muuntajan ensiö- ja toisiopiirien välinen eristys ei täytä tuotestandardissa annettuja vaatimuksia. Valaisin ei täytä sähköturvallisuuslain eikä tuotetta koskevan eurooppalaisen harmonisoidun standardin vaatimuksia.

Poisvedetty tuote: Power Craft kääntöpöytäsaha
Syy: Leikkautuminen/viiltyminen, muut ulkoiset vammat
Takaisinvedon päivämäärä: 24.02.2020
Vastuutaho: Schou Finland Oy Ab

Tuote ei täytä valtioneuvoston asetuksen koneiden turvallisuudesta vaatimuksia eikä tuotetta koskevissa eurooppalaisissa harmonisoiduissa standardeissa määriteltyä turvallisuuden tasoa. Tuotteen rakenteessa, merkinnöissä ja käyttöohjeissa on puutteita.

Poisvedetty tuote: Led light balloon ilmapallo
Syy: Tukehtuminen
Takaisinvedon päivämäärä: 20.02.2020
Vastuutaho: Muksumassi Oy

Ilmapallosta saa helposti pujotettua ulos kuitukangaspussissa olevan muovisen pienen pallon muotoisen osan, jonka sisällä on led-valo ja nappiparistot. Osa paljastuu myös, mikäli ilmapallo puhkeaa. Kuitukangaspussin ja nappipariston sisältävän muoviosan saa helposti avattua ilman työkaluja tai kahta toisistaan riippumatonta samanaikaista toimintoa, jolloin sisällä oleviin nappiparistoihin pääsee käsiksi. Nappiparistot voivat nieltynä syövyttää voimakkaasti kudosta, esimerkiksi ruokatorvea.

Poisvedetty tuote: LED Nachlicht mit Sensor Yövalo, LED
Syy: palo, sähköisku
Takaisinvedon päivämäärä: 20.02.2020
Vastuutaho: Huittisten Säästömarket Oy

Yövalon suojalasi ei kestä standardin mukaista iskukoetta ja pistotulpan kosketintapit eivät kestäneet vääntökoetta. Tuote ei täytä sähköturvallisuuslain eikä tuotetta koskevan eurooppalaisen harmonisoidun standardin EN 60598 vaatimuksia.

Poisvedetty tuote: Tuttiketju by Baby Bubbles Sea Foam/Twilight Campfire
Syy: Tukehtuminen
Takaisinvedon päivämäärä: 18.02.2020
Vastuutaho: Lasteb Oz Oy OZ BABY

Tuttiketjujen vaatekiinnikkeissä ei ole ilma-aukkoja ja ne menevät standardinmukaisista testikappaleistä läpi, eli mahtuvat lapsen suuhun. Tuttiketjun osat, kuten vaatekiinnike, ei saa aiheuttaa tukehtumisen riskiä sulkemalla ilman kulkua sisäisissä hengitysteissä tilanteissa, joissa osa on kiilautunut suuhun tai nieluun tai juuttunut alempien hengitysteiden päähän. Tuotteet voivat aiheuttaa tukehtumisvaaraa lapselle. Lisäksi pakkauksista puuttuu turvallisuuden kannalta oleelliset varoitukset ja käyttöohjeet suomenkielellä.

Poisvedetty tuote: ICY BOX IB-CH501 Latauslaite USB
Syy: Palo
Takaisinvedon päivämäärä: 12.02.2020
Vastuutaho: Nedis Oy

Tuote ei täytä sähköturvallisuuslain (1135/2016) eikä tuotetta koskevan eurooppalaisen harmonisoidun standardin EN 60950 vaatimuksia. Ulostuloportin oikosulkukokeessa USB-liitin alkoi sulaa.

Poisvedetty tuote: Sylvania Start Surface Seinävalaisin LED
Syy: Sähköisku
Takaisinvedon päivämäärä: 11.02.2020
Vastuutaho: Feilo Sylvania Finland Oy

Tuote ei täytä kotelointiluokan IPX6 (suihkuvesikoe) vaatimuksia.Tuote ei täytä sähköturvallisuuslain eikä tuotetta koskevan eurooppalaisen harmonisoidun standardin vaatimuksia.

Poisvedetty tuote: Zap Zap epoksiliima 5min
Syy: Kemiallinen
Takaisinvedon päivämäärä: 07.02.2020
Vastuutaho: Eumer Finland Oy

Kemikaalin pakkauksesta puuttuu EU:n CLP-asetuksen mukainen varoitusetiketti. Lisäksi kemikaalin käyttöturvallisuustiedote ei vastaa lainsäädännön vaatimuksia.

Poisvedetty tuote: Zap Zap pikaliima (sudillinen)
Syy: Kemiallinen
Takaisinvedon päivämäärä: 07.02.2020
Vastuutaho: Eumer Finland Oy

Kemikaalin pakkauksesta puuttuu EU:n CLP-asetuksen mukainen varoitusetiketti. Lisäksi kemikaalin käyttöturvallisuustiedote ei vastaa lainsäädännön vaatimuksia

Poisvedetty tuote: Silikoni purulelu kirahvi, joutsen, delfiini
Syy: Kuristuminen, tukehtuminen
Takaisinvedon päivämäärä: 06.02.2020
Vastuutaho: Riikka’s sweet dreams

Kirahvin, joutsenen ja delfiinin malliset silikonipurulelut mahtuvat lelujen turvallisuusstandardin mukaisten testikappaleiden läpi. Testikappaleista ei saa mennä läpi mikään lelu (tai sen osa), joka on tarkoitettu istumaan kykenemättömille lapsille (alle 10kk). Lelu joka mahtuu testikappaleen läpi voi aiheuttaa vaaraa, jos lapsi työntää lelun osan syvälle suuhun ja lapsi voi tukehtua leluun. Lisäksi kaulakorulelujen pakkauspussit ja niiden narut eivät olleet vaatimusten mukaisia. Pakkauspussit olivat pinta-alaansa nähden liian ohutta materiaalia ja voivat aiheuttaa tukehtumisvaaraa. Kaulakorujen narujen pituus mitattiin olevan 450 mm, kun standardissa alle 18 kk ikäisen lelussa narun pituus saa olla enintään 220 mm. Pitkä naru liitettynä vauvan leluun voi aiheuttaa kuristumisvaaraa.

Poisvedetty tuote: Oxykol, hapettava desinfiointiaine PT 3 Eläinten hygienia
Syy: Kemiallinen
Takaisinvedon päivämäärä: 06.02.2020
Vastuutaho: Beretta Palvelut Oy

Tuotteelle on oltava EU:n biosidiasetuksen mukainen lupa ennen sen asettamista saataville markkinoilla tai ennen käyttöä.Tuotteelle piti hakea on hyväksyntää 1.10.2017 mennessä. Tuote sisältää peretikkahappoa, joka on biosidinen tehoaine. Tuotteella ei ole biosidiasetuksen mukaista hyväksyntää Suomen markkinoille, joten valmisteet tulee myös kerätä pois jakeluketjusta ja käytöstä.

Poisvedetty tuote: Nedis LTLGQ3M1BK-0918 / TY1300120E1mn (virtalähde) Pöytävalaisin LED
Syy: Sähköisku
Takaisinvedon päivämäärä: 06.02.2020
Vastuutaho: Nedis Oy

Tuote ei täytä sähköturvallisuuslain eikä tuotetta koskevan eurooppalaisen harmonisoidun standardin EN 60598 vaatimuksia. Valaisimen liitäntälaitteen eristys on puutteellinen.

Poisvedetty tuote: Gnosjö LED Spot 7097-000 (AU1837) kattovalaisin
Syy: Sähköisku
Takaisinvedon päivämäärä: 05.02.2020
Vastuutaho: Konstsmide Finland Oy

Tuote ei täytä kotelointiluokan IPX4 (roiskevesikoe) vaatimuksia. Tuote ei täytä sähköturvallisuuslain eikä tuotetta koskevan eurooppalaisen harmonisoidun standardin vaatimuksia.

Poisvedetty tuote: Koivukauha timanttikalvoiset heijastimet, esimerkiksi enkeli, auto ja hevonen.
Syy: Muu vaara
Takaisinvedon päivämäärä: 04.02.2020
Vastuutaho: Koivukauha H M Kangas

Tuote ei täytä tyyppitarkastustodistuksen, vaatimustenmukaisuusvakuutuksen ja CE-merkinnän osalta vaatimuksia, joista säädetään henkilönsuojaimista annetussa henkilönsuojainasetuksessa (EU) 2016/425.

Poisvedetty tuote: Everyday baby lasinen pillipullo silikonipinnoitteella
Syy: Sisäiset vammat
Takaisinvedon päivämäärä: 03.02.2020
Vastuutaho: Ipanainen Oy

Rikkoutuessa lasipullo ei silikonikuoren vuoksi hajoa kokonaan siten, että sitä ei enää voisi käyttää. Tästä aiheutuu tilanne, jossa lasinsirujen juominen pullossa edelleen olevan nesteen mukana on mahdollista. Lasinsirut voivat aiheuttaa sisäelinvaurioita, jos ne joutuvat elimistöön.

Lähde: Turvallisuus- ja kemikaaliviraston markkinavalvontarekisteri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.