Sota sai suomalaisia hamstraamaan käteistä – Setelit eivät lopu automaateista, vakuuttaa Finanssivalvonta

Finanssivalvonnan mukaan joistakin automaateista loppui käteinen Ukrainan sodan alettua, koska kysynnän yllättävään kasvuun ei ollut varauduttu.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Suomen pankkiautomaateilla alkoi käydä kuhina. Käteisnostojen määrä ja nostojen suuruus kääntyivät kasvuun maaliskuun alussa, reilu viikko sodan alkamisen jälkeen.

Riittävätkö automaateissa setelit, jos käteisen hamstraus kiihtyy?

”Euroseteleitä riittää, eikä käteisen suhteen ole siksi syytä olla huolissaan. Käteisen kysyntä on ollut kuitenkin korona-aikana aiempaa vähäisempää, ja siksi Ukrainan sotaan liittyvä kysynnän kasvu on saattanut johtaa käteisen tilapäiseen loppumiseen joissakin automaateissa”, Finanssivalvonnan osastopäällikkö Samu Kurri kommentoi Kuluttajalle.

Sekä Suomen Pankki että käteisautomaattiyhtiöt seuraavat käteisen kysyntää jatkuvasti. Koronapandemian aikana käteisen käyttö väheni, jolloin automaattien ylläpitäjät pitivät automaateissa vähemmän käteistä.

”Nyt, kun kysyntä on pandemian jälkeen jonkin verran kasvanut, kysynnän kasvuun ei heti kaikkien automaattien osalta ehditty reagoida. Alun jälkeen automaattiyhtiöt ovat reagoineet siihen.”

Onko automaattiyhtiöille asetettu Suomessa jonkinlaisia velvoitteita käteisen riittävyyden turvaamiseksi?

Kurrin mukaan Suomen Pankin ja rahahuoltoyritysten väliset sopimukset eivät ole julkisia, joten hänellä ei ole tietoa niiden yksityiskodista.

”Kun Suomen Pankki tekee sopimukset rahahuollosta alihankkijoidensa kanssa, heillä on ymmärtääkseni sopimuksissa tämän kaltaisia asioita [velvoitteita]. Käteishuoltosopimuksissa lähtökohtana on nimensä mukaisesti käteishuolto eli käteisen saatavuudesta huolehtiminen.”

”Se on myös näiden yritysten liiketoimintaa. Käteistoimijan liikevaihto on sitä suurempi, mitä enemmän käteinen liikkuu. Ja lähtökohtaisesti mitä suurempi liikevaihto eli käteisen kysyntä on, sitä kannattavampaa toiminta on.”

Suomen Pankin mukaan Suomessa oli käytössä yli 1 700 käteisnostoautomaattia vuoden 2020 lopussa. Vuonna 2020 suomalaiset nostivat käteistä 9,3 miljardilla eurolla, josta automaattinostojen osuus oli 84 prosenttia. Suomen Pankin kuluttajakyselyssä maaliskuussa 2021 lähes 90 prosenttia vastaajista oli tyytyväisiä käteisen saatavuuteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.