Saako yritys rahastaa henkilötiedoillani?

EU:n tietosuoja-asetuksen mukaan yritys tai organisaatio ei saa periä yksityishenkilöltä maksua henkilötietojensa tarkastamisesta. Hallintokuluja voi kuitenkin veloittaa, jos tietoja pyytää toistuvasti.

Facebook-seinälle pätkähti kummallinen mainos. Bisnode-niminen yritys kaupittelee henkilötietoja 9,90 euron hintaan. Klikkaus yrityksen nettisivulle kertoo, mistä on kyse:

”Mybisnode-palvelun avulla voit tarkastaa, mitä tietoja sinusta on tallennettu Bisnoden hallinnoimiin tietokantoihin ja kenelle sinun tietojasi on luovutettu.”

Tiedot voi yrityksen mukaan tarkastaa maksutta kerran 12 kuukauden aikana. Muutoin tietojen tarkastaminen maksaa 9,90 euroa.

Erikoiseksi mainoksen tekee se, että EU:n tietosuoja-asetuksen eli GDPR:n mukaan jokaisella on muutenkin oikeus tietää, mitä henkilötietoja organisaatiolla hänestä on ja miten ja mihin tarkoitukseen henkilötietoja käsitellään – maksutta. Tietosuoja-asetus on henkilötietojen käsittelyä sääntelevä laki, jota on sovellettu kaikissa EU-maissa viime vuodesta lähtien.

Salliiko EU:n tietosuoja-asetus, että Mybisnode ottaa maksun sen kertomisesta, mihin tietoni on luovutettu? 

”Lähtökohta on, että henkilön tulee saada tiedot itsestään maksutta,” kertoo julkisoikeuden professori Susanna Lindroos-Hovinheimo Helsingin yliopistosta.

Lindroos-Hovinheimon mukaan Bisnode voi kuitenkin periä kohtuullisen maksun henkilötietojen toimittamisesta aiheutuneista hallinnollisista kuluista, jos tietoja pyytää yritykseltä toistuvasti. Tietosuojavaltuutetun toimistokin on linjannut, että jos henkilö pyytää useampia jäljennöksiä tiedoistaan, yritys voi periä niistä maksun.

”Mutta jos henkilöllä on jokin perusteltu syy pyytää tietojaan uudelleen 12 kuukauden sisällä, olisi tiedot lähtökohtaisesti annettava jälleen maksutta, ” Lindroos-Hovinheimo toteaa.

Lindroos-Hovinheimon mukaan tietosuoja-asetuksesta ei voi tehdä johtopäätöstä, että Mybisnoden tai sen kaltaisten yritysten toiminta olisi kiellettyä.

Lue myös Kuluttaja selvitti, mistä remontteja kaupustelevat yritykset saavat tietosi – tietosuojavaltuutettu kiinnostui yhtiöstä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.