Raaka-ainepula näkyy jo kaupan hyllyssä, mutta vain hintalapussa: ”Ei pelkoa ruoan loppumisesta”

Auringonkukkaöljyä korvataan palmuöljyllä ja muilla kasviöljyillä esimerkiksi pakasteperunoissa, tonnikalassa ja kasvirasvalevitteissä.

Taffel kertoi toukokuussa vaihtavansa auringonkukkaöljyn tilapäisesti palmuöljyyn Ukrainan sodan seurauksena. Ukraina on maailman suurin auringonkukkaöljyn viejä.

”Tämän volyymin poisjääminen vaikuttaa luonnollisesti koko elintarviketoimialaan, ja auringonkukkaöljylle pitää löytää vaihtoehtoisia raaka-aineita”, Taffelin omistavan Orklan Suomen viestintäjohtaja Nina Olin kommentoi MTV Uutisille (12.5.).

Taffelin mukaan tilapäisesti käytetty palmuöljy on sertifioitua. Mutta riittääkö sertifioitua palmuöljyä kaikkiin tuotteisiin, joissa auringonkukkaöljy on keskeinen raaka-aine? RSPO-sertifiointi on tae siitä, ettei palmuöljyn tuotanto ole tuhonnut sademetsää.

Kysyimme suurimmista kaupparyhmistä, miten sodan aiheuttama raaka-ainepula näkyy kaupan hyllyllä.

S-ryhmä: auringonkukkaöljy vaihtuu muuhun 20 tuotteessa

S-ryhmän marketkaupasta kerrotaan, että auringonkukkaöljyä joudutaan korvaamaan muilla kasviöljyillä vain noin 20 tuotteessa.

”Eniten muutoksia osuu pakasteperunoihin, kekseihin ja pestokastikkeisiin. Esimerkiksi S-ryhmän omissa pestoissa auringonkukkaöljyä korvataan osittain muilla kasviöljyillä: rapsi-, oliivi-, maissiöljyllä tai soijalla. Toimitusvarmuudessa ei ole ollut ongelmia”, S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho kertoo.

S-ryhmän mukaan sertifioitua palmuöljyä on tähän mennessä ollut riittävästi saatavilla.

”Tietojemme mukaan tällä hetkellä suurin osa auringonkukkaöljyn korvaavasta palmuöljystä on RSPO-sertifioitua.”

Esimerkiksi S-ryhmän omissa merkkituotteissa auringonkukkaöljyä on korvattu sertifioidulla palmuöljyllä.

”Samaa ovat viestineet ne brändituotteiden tavarantoimittajat, jotka ovat kertoneet meille raaka-aineen vaihtumisesta”, Päällysaho sanoo.

Viljojen hintaan sota on jo vaikuttanut.

”Kuten pörssinoteerauksista näkee, vehnän ja muiden viljojen hinnat ovat nousseet merkittävästi. Varsinaista pulaa tai saatavuuden heikkenemistä ei ole näköpiirissä, mutta ruuan inflaatio on jo realisoitunut”, S-ryhmän Päällysaho kertoo.

Kesko: raaka-ainepula nostaa hintoja

Auringonkukkaöljyn ohella sota vaikuttaa viljamarkkinoihin, etenkin vehnän saatavuuteen. Ukraina on suuri viljan viejä.

”Viljatuotteissa yleisesti saatavuus voi heikentyä. Toistaiseksi ei ole viitteitä, että tämä edellyttäisi korvaavien raaka-aineiden käyttöä”, Keskon osto- ja myyntijohtaja Aki Erkkilä sanoo.

Erkkilän mukaan K-ryhmän omissa merkeissä ei ole toistaiseksi ollut tarvetta vaihtaa auringonkukkaöljyä korvaaviin vaihtoehtoihin.

”Meillä ei vielä ole ollut tapauksia, joissa olisi vaihdettu palmuöljyyn, joten emme pysty arvioimaan sertifioidun palmuöljyn riittävyyttä”, Erkkilä sanoo.

”Käytetyn auringonkukkaöljyn hinta on toki noussut, mikä nostaa lopputuotteen hintaa.”

Auringonkukkaöljy voidaan tuotteesta riippuen korvata muillakin kasviöljyillä kuin palmuöljyllä, Erkkilä toteaa. Esimerkiksi tonnikalassa sen tilalla voidaan käyttää soijaöljyä.

Lidl: käytämme vain sertifioitua palmuöljyä

Lidlin tuotteissa auringonkukkaöljyä korvataan väliaikaisesti muilla kasviöljyillä, kuten palmuöljyllä. Lidl vakuuttaa käyttävänsä vain sertifioitua palmuöljyä. Raaka-ainepula vaikuttaa esimerkiksi sipseihin, leipomotuotteisiin ja kasvirasvalevitteisiin.

”Lidlissä olemme käyttäneet tuotteissamme ainoastaan sertifioitua palmuöljyä jo vuodesta 2018, eikä tällä hetkellä ole tiedossa, että linjausta olisi tarvetta muuttaa. Meillä on ravitsemuslinjaus, että pyrimme korvaamaan palmuöljyn muilla öljyillä aina kun mahdollista,” Lidlin osto-osaston johtaja Thomas Heinrichs kommentoi.

Lidl, kuten muutkin kaupparyhmät, vakuuttaa, että elintarvikepulaa ei ole näköpiirissä Suomessa. Toistaiseksi raaka-ainepula näkyy kaupan hyllyillä lähinnä tuotteiden hinnoissa.

”Vaikka sodan takia joidenkin raaka-aineiden saatavuus voi tilapäisesti vaikeutua, Suomessa ei ole pelkoa siitä, että ruoka loppuisi kaupan hyllyiltä”, sanoo Lidlin Heinrichs.

Kommentit (1)

Ukrainan lisäksi myöskään Venäjän tuotanto ei päädy Euroopan markkinoille. Ja sen estää Yhdysvaltojen ja EU:n pakotepolitiikka. Venäjän auringonkukkaöljyn tuotanto (5,4 milj. tonnia) oli 2019 lähes samaa luokkaa kuin Ukrainalla (5,8 milj. tonnia). Kannattaisi varmaan harkita pakotteiden järkevyyttä uudemman kerran.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.