Poistohormiin kytkettävä liesituuletin on tehokkaampi ja hiljaisempi kuin ilmaa kierrättävä

Laboratoriotestien perusteella liesituulettimet toimivat tehokkaammin, ilmavirtaus on suurempi ja melutaso pienempi, kun poistoilma puhalletaan hormiin sen sijaan että se kierrätettäisiin takaisin huoneilmaan.

Testasimme Kuluttaja 1/2020:ssä yhteensä 30 liesituuletinta. Liesituulettimet voi jakaa eri kategorioihin asennustavan sekä poistoilmaratkaisun suhteen: liesituulettimen voi asentaa esimerkiksi keittiön kaapistoon, seinälle, kattoon tai työtason sisälle, ja poistoilman voi ohjata joko poistohormiin tai sen voi kierrättää takaisin huoneilmaan.

Hyvä liesituuletin suodattaa kokkauksessa ilmaan pölähtävät hajut, rasvan ja kosteuden. Kotikokin kannalta tärkeitä ominaisuuksia ovat myös riittävän kirkas valaistus ja hiljainen käyntiääni. Testasimme kaikki nämä käyttäjälle tärkeät ominaisuudet puolueettomassa laboratoriossa yhdessä muiden maiden riippumattomien kuluttajalehtien kanssa.

Laboratoriotestien perusteella liesituulettimet toimivat keskimäärin tehokkaammin, ilmavirtaus on suurempi ja melutaso pienempi, kun liesituuletin kytketään poistohormiin sen sijaan että ilmaa kierrätettäisiin.

Kaikissa testin liesituulettimissa on tuuletinmoottori, eli ne puhaltavat poistoilmaa aktiivisesti. Moottorilla varustettua mallia ei voi kytkeä koneelliseen ilmanvaihtoon, vaan huippuimurilla varustettuun asuntoon on hankittava joko ilman moottoria oleva passiivinen liesikupu tai vaihtoehtoisesti liesituulettimella on oltava oma poistohorminsa. Huippuimuriin kytketyllä liesikuvulla on se etu sisäänrakennetulla moottorilla varustettuun liesituulettimeen verrattuna, että melua tuottava kone on asennettu kauemmas käyttäjästä, kuten katolle tai välikattoon.

Aiheesta lisää: Kokosimme liesituuletintestin yhteyteen kahteen taulukkoon kokonaispisteessä parhaat, tehokkaimmat, hiljaisimmat ja helppokäyttöisimmät liesituulettimet asennustavoittain, erikseen sekä parhaat ilmaa kierrättävät liesituulettimet että parhaat poistohormiin kytkettävät liesituulettimet.

Kommentit (1)

No vähän ”outo” osa tutkimuksedta valittu otsikkoon. Se kun on monissa saneerauskohteissa ainoa vaihtoehto kierrättää huoneilmaan takaisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.