Pikatesti: valko- ja kirjopyykki koneeseen yhtä aikaa?

Valkoiset pyykit jäävät helposti pyykkikorin pohjalle lojumaan. Tuntuu turhalta pestä valkopyykkikoneellista vain muutaman vaatekappaleen vuoksi, eikä värillisiä ja valkoisia pyykkejä voi pestä yhtä aikaa.

Dr. Beckmann tarjoaa pulmaan ratkaisua: sekä valkoiset että värilliset pyykit voi panna samaan pyykkiin, kun koneeseen laittaa väriä keräävän mikrokuituliinan.

Pakkauksessa on pontevat myyntiväitteet: pyykkiin ei tule värjäytymiä, ja värit säilyvät kirkkaina. Pyykkien lajittelusta ei tarvitse murehtia, ja pesukertojakin tulee vähemmän.

Valmistajan mukaan teho perustuu ”erittäin hienoihin kuituihin”, jotka muodostavat suuren imupinnan. Mikrokuituliina on kertakäyttöinen, ja kuuden euron pakkauksessa on 20 mikrokuituliinaa.

Testasimme, kerääkö liina värin oikeasti, vai tuleeko lakanoihin tahroja värillisestä pyykistä.

Pesimme sekaväristä pyykkiä neljä koneellista. Annostelimme kuhunkin koneelliseen 50 millilitraa pyykinpesujauhetta ja säädimme pesuohjelmien pituudeksi 40 minuutin pikaohjelman.

Kaikki testissä olleet vaatteet ja lakanat oli pesty etukäteen, sillä Dr Beckmann kehottaa niin tekemään: tuotteen luvataan toimivan vain, jos värillinen pyykki ei ole pyykissä ensimmäistä kertaa.

Ensimmäiseen koneelliseen laitoimme valkoisen lakanan, tummanpunaisen käsipyyheliinan – ja yhden värinkerääjä-mikrokuituliinan. Säädimme lämpötilan pyyheliinan pesuohjeen mukaisesti 60 asteeseen.

Tulos: lakana säilyi valkoisena, kun taas värinkerääjäliina imi punaisen värin itseensä. Dr Beckmannin mikrokuituliina oli pesun jälkeen hailakan vaaleanpunainen.

Toiseen koneelliseen laitoimme suuremman satsin: viininpunaisen kauluspaidan, mustat bokserit sekä viisi paria sukkia. Lämpötilaksi vaihdoimme 40 astetta.

Värinkerääjä toimi myös tällaisessa pesussa: lakana säilyi valkoisena, mutta mikrokuituliina värjäytyi tummanpunaiseksi.

Kolmanteen koneelliseen panimme valkoisen lakanan ja viisi sukkaparia. Lämpötilan säädimme jälleen 60 asteeseen. Dr. Beckmannin värinkerääjä piti kuitenkin pintansa: lakana pysyi valkoisena, mutta mikrokutuliina värjäytyi vaaleanpunaiseksi.

Ehkäpä neljäs kerta sanoo toden? Kokeilimme värinkerääjään tehoa pidemmällä, kahden tunnin ohjelmalla.

Laitoimme värinkerääjän kahden valkoisen t-paidan ja kirjavan pyykin sekaan 60 asteeseen. Koneessa oli siis raidallinen pyyhe, harmaa käsipyyhe, harmaa t-paita, musta sukka, tyynyliina ja vaaleansininen lakana.

Liina näyttäisi toimivan pidemmälläkin ohjelmalla, ja vaikkei epähuomiossa noudattaisi t-paitojen 40 asteen pesuohjetta.

Kommentit (9)

Kokeilitteko pestä samoja settejä ilman liinaa? Värjäytyikö lakana silloin? Jos ei, niin liinalla ei ole mitään tekoa.

Oma valkoinen pitsivillatakki ja valkoiset pyykit värjäytyivät kokonaan kun koneessa oli värinkerääjäliina ja vanhoja punaisia vaatteita. 🙁 En siis todellakaan suosittele pesemään punaisia ja valkeita liinankaan kanssa.

Hyvin on toiminut. Kaksiväriset vaatteet pysyvät hyvinä. Valkopyykit pesen kyllä erillään, niistäkin liankerääjä tummuu vähän, jos sellaisen laitan. Vähentään värin mukaan lajittelun tarvetta, mutta turhaan en sotkisi samaan koneelliseen tummaa ja vaaleaa.

Hyvin toimii! Hassua kyllä, vanha ja kuivunut värinkerääjäliina päästää väriä, jos unohtuu koneeseen ja seuraava koneellinen jää ilman uutta liinaa.

Joskus kokeillu. Toimii kyllä. En oo kyllä pitkään aikaa enää liinoja ostellu. Ei oo niin kalliita vaatteita et tarvis pelästyä moisesta värjäytymisestä. Kaikki vaan samaan koneeseen. Säästää aikaa pesuaineita ja vettä.

Kaksi kertaa kokeillut ja molemmilla kerroilla vaaleat vaatteet värjääntyneet tummiksi. Ei todellakaan toimi. Älkää pilatko ihmiset vaatteitsnne!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.