Ostajan opas: maksu-tv

Television katsoja joutuu nykyään tekemään lukuisia valintoja television katselutapojen, tv-laitteiden ja itse sisältöjen osalta.

Perinteisten kaapeli- ja antennilähetysten lisäksi televisio-ohjelmia voidaan vastaanottaa satelliittiantennilla tai internetin kautta lähetettyinä. Lähetyksiä voi katsoa tv-laitteen lisäksi tietokoneen näytön kautta sekä matkapuhelimesta.

Sisältöä myydään yhä enemmän maksullisina kanavapalveluina. Ostaessasi kanavaoperaattorien maksullisia sisältöpalveluita kuten tv-kanavapaketin, joudut valitsemaan eripituisten ja eri tavalla sitovien sopimuspakettien joukosta. Mahdollisesti joudut tekemään myös laitehankintoja.

Televisiokanavilla on myös omat netti-tv:nsä, joista ohjelmia voi katsoa. Elokuvia on puolestaan mahdollista tilata verkon kautta katsottavaksi esimerkiksi tilausvideopalveluina.

Muistilista television sisältöpalveluiden ostamiseen

 • Vastaanottotapa: Selvitä ensimmäiseksi millä eri tavoilla voit vastaanottaa lähetyksiä.
 • Kanava- ja viihdepaketit: Mitä tv-kanavia aiot katsoa? Haluatko tallentaa?
 • Laitevaatimukset: Vastaanottotapa ja käyttötoiveesi määrittävät mitä laitteita tarvitset.
 • Sopimuksen kesto: Määräaikainen sopimus voi olla edullisempi, mutta sitoo sinut sisältöön määräajaksi.
 • Hinta: Palveluita on joka lähtöön, mieti mistä olet valmis maksamaan?

Muistilista

Muistilistalle on koottu asioita, jotka kannattaa selvittää ennen kuin ostat maksullisia sisältöpalveluja, esimerkiksi teet sopimuksen maksullisesta kanavapaketista.

Vastaanottotapa

Selvitä millä eri tavoilla voit vastaanottaa tv-ohjelmia. Maksullista tv-sisältöä voi vastaanottaa

 • antennin
 • kaapelin
 • satelliittin
 • laajakaista-tv:n (IPTV) kautta

Jos et tiedä asutko antenni- vai kaapelitaloudessa, kysy isännöitsijältä taloyhtiösi tekniikasta.

Tarkista operaattorilta asutko palvelun toimitusalueella, ja voitko saada haluamasi palvelun käyttöösi.

Voit katsella tv:tä ja maksullisia sisältöjä myös nopean laajakaistan kautta. IPTV-palveluista saat lisätietoja operaattoreilta. IPTV-palvelu sisältää yleensä tietyt maksuttomat peruskanavat, ja siihen voi lisäksi tilata maksu-tv-kanavapaketteja, elokuvia ja muita sisältöjä. Palveluun saattaa sisältyä myös ohjelmien verkkotallennusmahdollisuus.


Kanavapaketit

Maksullisia kanavapaketteja on erilaisia. Selvitä, mitä kanavia haluat katsoa ja mihin kanavapaketteihin ne sisältyvät. Ja mitkä palveluoperaattorit näitä tarjoavat ottaen huomioon vastaanottotapasi.

Ohjelmat

 • Kanavapakettien mainonta on usein mielikuvamainontaa, jossa korostetaan suosikkiohjelmia. Palveluoperaattori päättää pakettiin kuuluvista kanavista, mutta ei ohjelmasisällöstä.
 • Televisioyhtiöt päättävät kanavien ohjelmasisällöstä. Tämän vuoksi kanavien sisältö eli ohjelmat voivat muuttua siitä mitä alunperin tilasit. Huomaa, että kanavapaketissa teet sopimuksen kanavista, et ohjelmista.

Kanavat

 • Kanavapaketin muutoksiin on aina oltava lainmukainen syy. Kanavien määrä voi muuttua sovitusta esimerkiksi, jos kanava lakkaa.
 • Palveluoperaattori on aina velvollinen ilmoittamaan sinulle tulevista muutoksista, muutoksen perusteista ja irtisanomisoikeudesta.

Vertailun helpottamiseksi

 • Selvitä, onko tarjolla myös kanavapaketteja, joissa voit itse rakentaa haluamasi kokonaisuuden niistä kanavista, joita haluat katsella.
 • Mieti paljonko olet valmis maksamaan paketista?
 • Onko ohjelmien tallentaminen mahdollista? Palvelut eroavat tässä suhteessa toisistaan. Tarkista tallennusmahdollisuudet operaattorilta.
 • Lue tarkkaan markkinointimateriaali ja sopimusehdot. Kysy mieltäsi askarruttavia asioita myyjältä.

Laitevaatimukset

 • Maksulliset ohjelmat lähetetään salattuina. Katseluun tarvitset antenni-, kaapeli- ja satelliittitalouksissa operaattorilta hankittavan ohjelmakortin.
 • Ohjelmakortille tarvitset kortinlukijan, joka on usein sisäänrakennettuna digiboksissa tai, jolle on paikka televisiossa. Varmista operaattoriltasi laitevaatimukset.
 • Maksullisen sisällön katsomiseen tarvittava ohjelmakortti ja päätelaite on usein linkitettävä yhteen. Linkittämistä varten sinun tarvitsee kirjoittaa muistiin digiboksin tai kortinlukijan linkitysnumero tai television sarjanumero ja soittaa operaattorisi asiakaspalveluun.
 • Teräväpiirron katselu asettaa laitteille erityisvaatimuksia. 
 •  IPTV:tä varten tarvitaan nopea laajakaista-liittymä. IPTV:ssä ei tarvita ohjelmakorttia. Eri operaattoreilla voi olla erilaisia laitevaatimuksia, esimerkiksi erityinen, operaattorilta ostettava tai vuokrattava digiboksi.

Sopimuksen kesto

Mieti, teetkö määräaikaisen vai toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen.

 • Määräaikaiset sopimukset ovat usein kuukausihinnoiltaan halvempia, mutta sitoudut maksuihin ja  kanaviin koko määräajaksi (max. 24 kk).
 • Ennen sopimuksen tekemistä, tarkista kokonaiskulut. Älä anna maksuttomien aloituskuukausien hämätä. Hinta voi nousta huomattavasti tarjouskauden jälkeen.
 • Sopimuksen irtisanominen on keskeisin ero määräaikaisen ja toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen välillä. Määräaikaista ei voi yleensä irtisanoa ennen sovitun kauden päättymistä.
 • Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voit yleensä irtisanoa kahden viikon irtisanomisajalla. Selvitä asia sopimusehdoista.
 • Mitä laitteille tapahtuu kun sopimus loppuu? Pitääkö esimerkiksi katselukortti, vuokrattu digiboksi tai laitteiden muut osat palauttaa operaattorille sopimuksen päättymisen jälkeen? Usein laitteet pitää aina palauttaa takaisin, mutta tarkista asia operaattoriltasi.

Voit irtisanoa määräaikaisen sopimuksen

 • jos olet joutunut maksuvaikeuksiin esimerkiksi sairauden tai työttömyyden vuoksi. Tällöin voit lopettaa sopimuksen ilman irtisanomisaikaa ja ilman kuluja.
 • jos sopimuksen jatkaminen on kohtuutonta jonkin erityisen syyn takia, esimerkiksi ulkomaille muuton vuoksi tai silloin, kun uudella paikkakunnalla et voi enää käyttää palvelua. Sopimuksen voi lopettaa kahden viikon irtisanomisajalla,Lue lisää määräaikaisen sopimuksen irtisanomisesta Kuluttajaviraston sivulla.

Hinta

Selvitä paljonko haluamasi paketti maksaa kuukaudessa ja vuositasolla. Myyjän on kerrottava määräaikaisen sopimuksen kokonaishinta.

Mieti mistä olet valmis maksamaan? Vertaile kanavapaketteja ja selvitä monestako kanavasta olet valmis maksamaan. Jos esimerkiksi katselet vain yhtä kanavaa, mikä kanavapaketti on sopivin? Sama kanava voi löytyä useammasta paketista. Älä maksa turhasta!

Kanavapaketti verkkokaupasta tai puhelinmyyntinä

Kanavapaketteja myydään paljon verkkokaupassa ja puhelinmyynnissä. Molemmat myyntitavat ovat etämyyntiä.

Annettavat tiedot etämyynnissä

Etämyynnissä sinun on saatava muun muassa seuraavat tiedot ennen ostopäätöksen tekemistä:

 • myyjän/yrityksen nimi ja yhteystiedot eli tiedot sopimuskumppanista
 • tuotteen pääominaisuudet, esimerkiksi kanavapaketin sisältö ja vastaanottotapa
 • hinta (kokonais- ja kuukausihinta)
 • sopimuksen täyttämistä koskevat muut ehdot, esimerkiksi kanavien katseluun tarvittavat laitteet
 • tarjouksen voimassaoloaika
 • tieto peruuttamisoikeudesta
 • sopimuksen kesto (määräaikainen/toistaiseksi voimassa oleva sopimus)

Samat asiat on kerrottava sinulle kirjallisessa tilausvahvistuksessa. Vahvistuksessa on lisäksi annettava ohjeet peruutusoikeuden käyttämiseen ja tiedot mahdollisten laitteiden takuista ja käytöstä. Vahvistuksen mukana saat lisäksi varsinaiset sopimusehdot, joista selviävät muun muassa oikeutesi palvelun virhetilanteissa sekä sopimusten muuttamista ja lopettamista koskevat ehdot.

Peruutusoikeus etämyynnissä

Ostamalla kanavapaketin puhelinmyynnistä tai verkkokaupasta sinulla on 14 päivän peruutusoikeus.

 • Lue peruutusoikeudesta tarkemmin tilausvahvistuksesta, jonka saat tilauksen tehtyäsi postitse tai sähköpostilla. Tarkista tilausvahvistuksesta tarkoittaako palvelun käyttöönotto peruutusoikeudesta luopumista.
 • Jos vahvistus ei sisällä kaikkia laissa edellytettyjä tietoja, oikeutesi peruuttaa kauppa pitenee normaalista 14 päivästä kolmeen kuukauteen. Jos vahvistuksen puutteelliset tiedot oikaistaan, normaali peruuttamisaika alkaa kulua oikaisupäivästä.
 • Jos et saa lainkaan vahvistusta, sopimus ei ole sitova ja voit perua kaupan. Jos perut kaupan vetoamalla vahvistuksen puuttumiseen, peruutusilmoitus on tehtävä myyjälle viimeistään vuoden kuluttua tilauksesta.

Laajakaista-TV (IPTV)

Laajakaista-tv toimii niin sanotulla IPTV-tekniikalla, jossa oman operaattorin laajakaistan välityksellä voit katsoa television peruskanavia ja käyttää muita TV-palveluita. Laajakaista-televisiota (IPTV) voit katsella television tai tietokoneen ruudulta. Teleoperaattorit tarjoavat IPTV-palvelua kuluttajille usein ns. viihdepaketteina.

IPTV:n katsominen edellyttää nopeaa laajakaistaliittymää.  IPTV-palvelu sisältää peruskanavat, ja siihen voi lisäksi tilata maksu-tv-kanavapaketteja, elokuvia ja muita sisältöjä katsottavaksi. Palveluun saattaa sisältyä myös ohjelmien verkkotallennusmahdollisuus ja videokirjasto. Palvelussa on kuukausimaksu ja lisäksi maksat  tilaamistasi sisällöistä.

IPTV:n katseluun tarvitset digiboksin, joka yleensä tulee osana palvelua.

Nopean laajakaistayhteyden kautta voi katsella televisiota myös muuten kuin IPTV-palvelun ostamalla. Esimerkiksi televisioyhtiöt tarjoavat televisiokanavien kotisivuilla ohjelmia katsottavaksi maksutta. TV-kanavien netti-tv-palveluissa voi yleensä katsoa ohjelmia tietyn ajan esitysajan jälkeen. Internetissä toimii myös kasvava määrä videovuokraamojen tapaan toimivia tilausohjelmapalveluja (on-demand).

Internetissä tarjolla olevia tv-ohjelmia ja muita sisältöjä voit vastaanottaa myös älypuhelimella, tabletilla, bluray-soittimella ja pelikonsoleilla.

Televisiopalvelut internetissä

Lähde: Viestintäviraston puolivuotiskatsaus, 2011, Viestintävirasto.

Teräväpiirto-tv

Maksullisia teräväpiirto- eli HD-kanavia on tarjolla kaapeli- ja antenniverkossa, satelliitin sekä IPTV:n kautta.

Laitemerkinnät

Teräväpiirtotelevisioissa (HDTV) on käytössä useita standardisoituja symboleita ja merkintöjä, joiden on tarkoitus auttaa ostajaa valitsemaan itselle sopivin laite. Teräväpiirto-ohjelman katselemiseksi tärkeimmät symbolit ovat Antenna Ready HD ja Cable Ready HD.

Teräväpiirtolähetykset kaapeliverkossa ja satelliitin kautta

Kaapeliverkossa ja satelliitin kautta on mahdollista tilata teräväpiirtolähetyksiä esittäviä kanavia. Teräväpiirtolähetyksen vastaanottaminen vaatii siihen sopivan virittimen. Tämäkin viritin on monissa televisioissa sisäänrakennettuna. Vaihtoehtoisesti voi käyttää erillistä teräväpiirtodigiboksia.

Kaapelitelevisioverkossa voi katsella maksullisia teräväpiirto- eli HD-kanavia vain Cable Ready HD –merkinnällä hyväksytyillä laitteilla. Hyväksyntä takaa, että televisio tai digivastaanotin tukee ohjelmakortin linkitystä ja että laite toimii kaikissa Suomen kaapelitelevisioverkoissa. Merkintä ei välttämättä ole näkyvillä televisiossa.

Maksullisten teräväpiirtolähetysten katsomiseksi vastaanottimessa on oltava CIv1 tai CI+ -yhteensopiva kortinlukijapaikka. CIv1-kortinlukijapaikalla varustettuun vastaanottimeen täytyy vuokrata kortinlukija kaapelioperaattorilta. Mikäli televisiossa on CI+ kortinlukijapaikka, sopivan CI+ kortinlukijan voi myös ostaa itse kodintekniikkaliikkeestä.  Lisätietoja voi kysyä omalta kaapelioperaattorilta.

Teräväpiirtolähetykset antenniverkossa

Maanpäällisessä verkossa eli antenniverkossa teräväpiirto-ohjelmat lähetetään dvb-t2 –standardin mukaisina. Antenniverkon HD-lähetyksiä näyttävät vastaanottimet on merkitty Antenna Ready HD -merkinnällä.

Antenniverkon HD-lähetysten katsomiseen tarvitaan dvb-t2 -yhteensopiva viritin. Aikaisemmin ostetuilla televisioilla tämä tarkoittaa sitä, että jos haluaa katsella teräväpiirtolähetyksiä maanpäällisessä verkossa, on ostettava erillinen digiboksi, joka pystyy vastaanottamaan dvb-t2 -lähetyksiä. Nykyistä televisiota ei ole pakko vaihtaa.

Yleisesti ottaen teräväpiirtolähetyksiä voidaan vastaanottaa nykyisillä antenneilla, mutta joissakin kiinteistöissä saatetaan tarvita antennien päivitystyötä dvb-t2 -lähetysten katsomiseksi.

Antenniverkossa lähetetään ohjelmaa sekä UHF-, että VHF-taajuuksilla sijainnista ja palveluntarjoajasta riippuen. Nykyisiä antenneja voi yleensä käyttää, mutta joissakin kiinteistöissä saatetaan tarvita antennien päivitystyötä teräväpiirtolähetysten katsomiseksi. Myös antenniverkon maksullisten teräväpiirtolähetysten katsomiseksi ohjelmakortti on linkitettävä digiboksiin tai CI+ -kortinlukijaan.

Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymys:

Voinko mitenkään varmistua siitä, että tietty ohjelma, esimerkiksi jääkiekon SM-liiga, jonka takia ostin kanavapaketin, varmasti säilyy paketissa?

Vastaus:

Et voi. Kanavien ohjelmasisältö voi muuttua, koska ohjelmistosta päättävät televisioyhtiöt.

Kysymys:

Voinko lopettaa sopimuksen, jos ohjelmasisältö muuttuu?

Vastaus:

Jos operaattori on omassa mainonnassaan korostanut tiettyjä ohjelmia osana kanavapakettia, voit vedota tähän. Markkinoinnissa ei saa antaa harhaanjohtavia tietoja ja palvelun on vastattava myyjän siitä antavia tietoja.

Kysymys:

Haluan vain yhden maksullisen kanavan, onko se mahdollista?

Vastaus:

Voi olla mahdollista. Tutustu tarjontaan, tällaisiakin kanavapaketteja voi löytyä.

Kysymys:

Mitä, jos yksi pakettini kanavista, esimerkiksi Disney Channel poistuu kanavapaketista? Olenko sidottu pitkään sopimukseen ja ostamaani pakettiin?

Vastaus:

Yleinen periaate on, että voit lopettaa myös määräaikaisen sopimuksen silloin kun palvelun sisältö muuttuu, esimerkiksi jos kanavapaketista poistuu kanavia.

Kysymys:

En halua seurata teräväpiirtolähetyksiä, enkä ole kiinnostunut maksullisesta sisällöstä. Mikä televisionkatselussani muuttuu?

Vastaus:

Toistaiseksi mikään ei muutu.

 

Kysymys:

Jääkö televisioon jatkossa myös ilmaista sisältöä?

Vastaus:

Toistaiseksi televisiosta voi katsella maksutta televisiotoimiluvissa määriteltyä sisältöä.

Kysymys:

Miksi jotkut hankkivat lautasantennin katolleen, mitä hyötyä siitä on?

Vastaus:

Satelliitin kautta on saatavilla laaja valikoima ulkomaisia kanavia. Satelliittiantennin voi hankkia sekä kaapeli- että antennikoteihin.

Kysymys:

Onko minun palautettava katselukortti ja vuokratut laitteet, jos peruutan sopimuksen?

Vastaus:

Vuokratut laitteet pitää palauttaa sopimuksen päättyessä. Operaattoreiden käytäntönä on ollut, että kuluttajan pitää palauttaa myös katselukortti.

Kysymys:

Miksi en saa ostamiani kanavia näkyviin?

Vastaus:

Kysy operaattorilta palvelun vaatimista asetuksista sekä laitemyyjältä laitteiden teknisistä yhteensopivuudesta. Vastuullinen operaattori huolehtii asiakaspalvelusta ja osaava myyjä pystyy kertomaan laitteiden ominaisuuksista.

Kysymys:

Voinko irtisanoa määräaikaisen sopimuksen, jos palvelu ei toimi kunnolla?

Vastaus:

Jos palvelu ei toimi kunnolla ja jos operaattorista johtuvaa vikaa ei saada korjattua, sopimuksen voi purkaa. Tällöin ei noudateta irtisanomisaikaa.

 

Kysymys:

Onko sähköpostilla tehty kanavapaketin irtisanominen pätevä?

Vastaus:

Irtisanomiselle ei ole laissa määrämuotoa. Jos palveluntarjoaja antaa sähköpostiosoitteen asiakaspalvelua varten, voit vedota lähettämääsi viestiin.

 

Kysymys:

Miksi tallentamani hd-lähetys ei ole enää katsottavissa, kun olen irtisanonut maksu-tvsopimuksen?

Vastaus:

Hd-digiboksit tallentavat lähetykset salattuna ja katselu vaatii linkitetyn kortin paikalla olon vastaanottimessa. Jos olet palauttanut kortin tai operaattori on poistanut linkityksen, salauksenpurku ei enää toimi, eivätkä ohjelmat näy.

 

Kysymys:

Miten voin varmistaa, että televisioni vastaanottaa antenniverkon maksu-tv-lähetyksiä myös muutaman vuoden kuluttua?

Vastaus:

Pelkällä dvb-t-virittimellä varustetulla televisiolla voi vielä toistaiseksi katsella normaalitarkkuuden maksu-tv-lähetyksiä. Nykyiset verkkotoimiluvat ovat voimassa vuoden 2016 loppuun, ja todennäköisesti sen jälkeen antenniverkon maksu-tv-palveluissa käytetään pelkästään dvb-t2-lähetystekniikkaa. Tällöin vastaanottimesta pitää löytyä dvb-t2-yhteensopiva viritin.

Pelkällä dvb-t-virittimellä varustetun television kaveriksi voi ostaa myöhemmin Antenna Ready HD-hyväksytyn digiboksin. Antenna Ready HD-hyväksytyissä vastaanottimissa on dvb-t2-viritin. Antenniverkkolaisten kannattaa selvittää myös mahdollisuudet satelliittivastaanottoon ja laajakaista-televisioon.

 

Kommentit (2)

Nykyään näitä palveluita on niin paljon, että niiden kokeilu onnistuu ilmaiseksi. Minä suosittelen kokeilemaan palvelut läpi ja päättämään sen jälkeen haluaako maksaa vai ei. https://www.hpo.fi/tv-ja-sarjat/ löytyy kattava lista ilmaisista ja maksullisista tv-palveluista.

Olisi kysymys ilmaiskanavien katselusta. Ehkä kyselen tyhmiä, mutta jos haluaa omakotitalossa katsella ilmaiskanavia, ja talo on kaapeliverkon alueella, pitääkö ilmaiskanavien katselua varten olla sopimus jonkun operaattorin kanssa? Toisin sanoen: Jos ei ole sopimusta, saako television ilmaiskanavat näkyviin kun television (digiboksi sisäänrakennettuna) kytkee tv-pistokkeeseen? Tuntuu hullulta, että Yleveron lisäksi pitää vielä maksaa 10 euroa kuussa ilmaiskanavista. – Hoomoilanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.