Mistä on tehty: serpentiinispray

Akryylipolymeeri

Serpentiinispray kehitettiin Yhdysvalloissa vuonna 1972 nimellä Silly String eli ”hassu nauha”. Se on käytännössä muovivaahtoa, jota pursotetaan painepakkauksesta. Muovi on monesta kemiallisesta yhdisteestä valmistettua akryylipolymeeriä. Se lisätään purkkiin jauheena, jossa se muodostaa muiden aineiden kanssa tahmean liuoksen.
Spray ei sovellu alle 5-vuotiaille, ja isommatkin lapset voivat tarvita aikuisen valvontaa.

Ponneaine

Suurin osa purkin sisällöstä on nesteytettyä kaasua tai propaani-butaaniseosta. Ponneaine tuo purkkiin 5–8 baarin paineen, joka työntää muovivaahdon ulos. Purkin sisällä ponneaine on nestemäistä, mutta muuttuu purkista pääsynsä jälkeen kaasuksi ja haihtuu ilmaan. Sprayta ei pidä suihkuttaa alle 3 metrin etäisyydeltä, koska silloin ponneaine ei välttämättä haihdu riittävästi seoksesta. Tällöin seos on vetistä ja tahrivaa.

Purkin sisällä oleva paine kasvaa lämpötilan noustessa, ja siksi purkkia ei saa säilyttää auringonvalossa tai yli 50 asteen lämpötilassa. Esimerkiksi auton renkaissa paine on noin 2,5 baaria – ja nekin voivat puhjetessaan pamahtaa melkoisesti. Ponneaineet ovat myös tulenarkoja, minkä takia serpentiinispraytä ei saa suihkuttaa avotuleen.

Värijauhe

Juhlavuutensa serpentiinispray saa värijauheesta. Tuote on kielletty esimerkiksi Yhdysvaltojen joissakin kaupungeissa, koska se sotkee pintoja ja voi suurina määrinä tukkia viemäreitä.

Pinta-aktiiviset aineet eli tensidit

Tarvitaan, jotta serpentiinistä syntyisi vaahtoa. Tensidit auttavat liittämään seoksen molekyylejä yhteen niin, että aine tulee purkista ulos yhtenäisenä serpentiinisiimana. Jos tensidejä on liian vähän, serpentiini on liian tarttuvaa. Jos liian paljon, seos muistuttaisi enemmän muotovaahtoa kuin serpentiiniä.

Alkoholi

Toimii tuotteessa sekä säilöntäaineena että niin sanottuna kantoaineena, joka kuljettaa varsinaisia vaikuttavia ainesosia.

Deionisoitu vesi

Toimii kantoaineena, johon muut aineet sekoittuvat, kun purkkia ravistaa. Kantoaine haihtuu nopeasti, kun liuos ruiskuaa ulos purkista.

Steariinihappo

Tyydyttynyttä rasvahappoa, jota saadaan eläinrasvoista ja kasviöljyistä. Sitä käytetään sekoittamaan ainesosat yhdeksi liuokseksi.

Lähteet: ylitarkastaja Tiina Rissanen Tukesista; polymeerikemian professori Heikki Tenhu, Tammer-Tukku (maahantuoja); Wired; howstuffworks.com.

Kerro, mistä tuotteesta haluaisit lukea: toimitus(@)kuluttaja.fi

Kommentit (2)

Kunpa olisi täälläkin kieletty., pahimman luokan muoviroskaa!

I just want to tell you that I am very new to blogging and honestly savored this web blog. More than likely I’m want to bookmark your website . You really come with very good well written articles. Many thanks for sharing your web-site.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.