Liittymä on helppo tilata mutta vaikeampi irtisanoa – ”Pitäisi tehdä kuluttajalle mahdollisimman helpoksi”

Lain mukaan kuluttajalla on oikeus irtisanoa netti- tai puhelinliittymä suullisesti tai kirjallisesti.

Puhelin- tai nettiliittymän tilaaminen operaattorien verkkosivuilta on nykyään yhtä helppoa kuin mikä tahansa verkkokaupassa asiointi. Yksi klikkaus ja 5g-puhelinliittymä siirtyy ostoskoriin. Tunnistautuminen ja tilauksen vahvistaminen, muuta ei tarvita.

Liittymän irtisanominen ei ole sen sijaan yhtä helppoa. Se edellyttää usein yhteydenottoa operaattorin asiakaspalveluun. Esimerkiksi DNA:lla liittymää ei voi irtisanoa itsepalveluna lainkaan.

”Mikäli ilmoitus tehdään kanavassa, jossa vastaaminen tapahtuu viiveellä, esimerkiksi sähköpostitse tai Oma DNA -palvelussa, yritämme aina tavoittaa asiakkaan myös puhelimitse”, kertoo DNA:n mobiililiiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan.

Lain mukaan kuluttajalla on oikeus milloin tahansa irtisanoa toistaiseksi voimassa oleva sopimus päättymään kahden viikon kuluttua irtisanomisesta. Määräaikaista sopimusta ei pääsääntöisesti voi irtisanoa kesken sopimuskauden.

Mutta pitäisikö toistaiseksi voimassa olevan liittymän irtisanomisen olla yhtä helppoa kuin sen tilaaminen?

”Ilman muuta pitäisi. Kuluttaja-asiamiehen näkemyksen mukaan liittymän irtisanominen on syytä tehdä kuluttajalle mahdollisimman helpoksi. Näin edistetään kuluttajien liikkuvuutta markkinoilla ja turvataan heidän aidon valinnanvapautensa toteutumista”, sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston asiantuntija Joonas Norr.

Ilmoitus voi olla kirjallinen tai suullinen

Millainen irtisanomisilmoitus on riittävä, jotta operaattorin on käsiteltävä se – onko pakko jonottaa asiakaspalveluun?

”Lain mukaan kuluttaja voi irtisanoa viestintäpalvelusopimuksen suullisesti tai kirjallisesti. Teleyrityksen on lähetettävä kuluttajalle irtisanomisesta kirjallinen vahvistus”, Norr kertoo.

Laissa ei säädellä irtisanomisilmoituksen määrämuotoa eli muotoa ja sisältöä.

”Kuluttajansuojalaissa kielletään kohtuuttomat sopimusehdot ja kohtuuttomat sopimusehtokäytännöt, eli liittymän irtisanomista ei saa tehdä kuluttajan kannalta kohtuuttoman vaikeaksi.”

Suurimmista operaattoreista Elisalla ja Telialla liittymän irtisanominen onnistuu myös itsepalveluna verkkopalvelussa. Näin kolme operaattoria kertoi Kuluttajalle irtisanomiskäytännöistään:

DNA: ”Voimassa olevan liittymäsopimuksen voi irtisanoa ilmoittamalla asiasta DNA:lle. Vapaamuotoisen ilmoituksen voi tehdä monella eri tavalla; sähköpostitse, soittamalla, chatin kautta, Oma DNA -sovelluksen viestillä tai käymällä DNA Kaupassa.”

Elisa: ”Elisan matkapuhelin- tai nettiliittymän voi irtisanoa OmaElisa- verkkopalvelussa itsepalveluna, käymällä Elisan myymälässä tai olemalla yhteydessä Elisan asiakaspalveluun valitsemaansa yhteydenottotapaa käyttäen (puhelin, chat, verkkoviesti tai perinteinen kirjeposti).”

Telia: ”Asiakkaamme voivat irtisanoa palveluitaan monissa eri kanavissa. Irtisanominen onnistuu asiakaspalvelun kautta puhelimitse, chatissä tai sosiaalisen median kanavissamme sekä tietysti ihan fyysisissä Telia Kaupoissa. Mobiililiittymän irtisanominen onnistuu myös itsepalveluna Telia.fi:ssä.”

Silmiä avaavia juttuja, ei mainoksia

Kommentit (5)

Surkea uutinen ja otsikko ei pidä paikkaansa kuin DNAn osalta, Telialla ja Elisalla tuo irtisanominen onnistuu ihan yhtä helposti kuin tilaaminenkin.

Nykyisin vaikuttaa suurimmat ongelmat olevan nimenomaan Dna:n kanssa.

Totta ei suullinen toimi dna kaupassa ollenkaan. Kävin kaksi kertaa irtisanomassa eikä mitään tapahtunut kolmannella kerralla pyysin todistuksen että olen irti sanonut liittymän oli vaikea saada sitä mutta lopulta onnistui kun en luvannut lähteä pois ennen kuin olen todistuksen saanut.

Liittymien ja laajakaistan puhelinmyynti tulisi kieltää. Minusta on epätasa-arvoista, että myyjällä on sekä näkö-, että kuuloyhteys asiakkaseen, mutta asiakkaalla on vain kuuloyhteys. Tarjouksia on hankala hahmottaa vain kuulemansa perusteella, vaikka puhelun lopuksi kerrataan , mitä tuli hankittua. Tämä koristuu, koska sopimuksesta eroon pääseminen on paljon vaikeampaa ja vie monta päivää- toisin kuin ostaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.