Kuluttajan numero 7/2021 on ilmestynyt: katsaus internetin tietosuojaan ja katsastusasemien hintavertailu – ilmaisartikkeleissa lähimaksun turvallisuus, asiantuntijan mukaan maksukortin numeron voi kopioida

Kuluttajan numerossa 7/2021 kirjoitamme internetin tietosuojasta ja vertailemme auton katsastuksen hintoja 14 eri paikkakunnalla.

Kuluttajan numero 7/2021 on ilmestynyt. Tuoreimmassa numerossa kerromme esimerkiksi tietosuojasta internetissä ja vertailemme katsastusasemien hintoja 14 eri paikkakunnalla.

Artikkelien lukemiseen tarvitset lehden takakannesta löytyvän asiakasnumerosi. Jos et ole tilaaja, voit tilata lehden osoitteesta kuluttaja.fi/tilaa. Julkaisemme jatkuvasti myös ilmaista verkkosisältöä, jotka voit lukea vaikka et olisi tilaaja. Tuoreimpia ilmaisia verkkoartikkeleitamme:

Internetin tietosuoja: sinua seurataan netissä, halusit tai et

Kun vierailet verkkosivuilla tai käytät puhelimesi sovelluksia, siitä jää jälkiä internetin taustajärjestelmiin tai omalle laitteelle. Näitä tietoja voidaan yhdistää pelottavallakin tavalla. Esimerkiksi sijaintitietojen perusteella on mahdollista nähdä kuukausien ajalta lähes minuutilleen, missä ihminen on liikkunut, sekä päätellä siitä, missä hän asuu ja työskentelee.

EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen eli GDPR:n myötä kenellä tahansa on koska tahansa oikeus tarkastaa, mitä tietoja hänestä on mihinkin palveluun tallennettu. Monille isoille toimijoille on määrätty myös suuria sakkoja GDPR-lainsäädännön rikkomisesta.

Toimittajamme tilasi juttua varten kaikki tallennetut henkilötiedot sekä Keskolta että SOK:lta, joiden palveluita hän oli käyttänyt vuosia: aina kun kanta-asiakaskorttia on vilauttanut, ostotiedot ovat tallentuneet rekisteriin. Ostotietojen pohjalta esimerkiksi Kesko profiloi asiakkaitaan lukuisin eri tavoin voidakseen kohdentaa heille markkinointia mahdollisimman tehokkaasti. Se tekee muun muassa joka kuukausi arvion asiakkaan elämänvaiheesta sekä arvioi asiakkaan ruokailutapoja.

Käyttäjän näkökulmasta yksi ongelma on, että eri palveluihin kertynyttä niin sanottua omaa dataa ei ole vielä mahdollista hyödyntää kovin tehokkaasti.

Katsastusasemien hintavertailu: säästät rahaa, jos varaat ajan netissä tai puhelimitse

Auton katsastus on lakisääteistä, ja kilpailu on kovaa. Kuluttajaliitto vertaili 54 katsastusaseman hintoja 14 eri paikkakunnalla. Katsastusasemien hinnat saattavat vaihdella huomattavasti niin kaupunkien sisällä kuin niiden välilläkin.

Autoilija voi säästää rahaa varaamalla katsastusajan etukäteen netissä. Pääkaupunkiseudulla pelkän määräaikaiskatsastuksen keskihinta nettiajanvarauksella oli 35,71 euroa, ilman ajanvarausta 41,29 euroa ja puhelinajanvarauksella 39,64 euroa. Koko maassa vastaavat keskihinnat olivat 34,62 euroa, 40,15 euroa ja 38,69 euroa.

Vertailussa tarkasteltiin sekä määräaikaiskatsastuksen että katsastuspakettien eli katsastuksen ja päästömittauksen pakettihintoja. Katsastuspaketin ostaminen ei tuo asiakkaalle useinkaan säästöä. Hintalappu on lähes joka paikassa sama, osti katsastuksen ja päästömittauksen erikseen tai pakettina.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla pelkkä määräaikaiskatsastus ilman ajanvarausta maksaa halvimmillaan 35 euroa ja kalleimmillaan 50 euroa. Seudun halvin ja kallein ovat kuitenkin samaa ketjua, ja muutenkin samaan ketjuun kuuluvien katsastusasemien välillä voi olla huomattavia hintaeroja eri puolilla maata.

Kaupungeittain hintaero halvimman ja kalleimman katsastusaseman välillä ilman ajanvarausta oli 3–16 euroa. Katsastuspaketeissa vastaava hintaero oli kaupungeittain 9–24 euroa. Hintahaitari on paikoitellen leveä myös nettiajanvarauksella tehdyissä määräaikaiskatsastuksissa. Vertailun halvin hintataso oli Turussa. 

Silmiä avaavia juttuja, ei mainoksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.