Kuluttaja 3/2021 on ilmestynyt: artikkeleissa etätyöläisen veroilmoitusvinkit, kotitalousjätteiden kierrätys ja ruokakauppojen alennustuotteet

Kuluttajan numerossa 3/2021 kirjoitamme kauppojen alennuslapputuotteista, veroilmoituksen täyttämisestä sekä kotitalousjätteiden käsittelystä.

Kuluttaja-lehden numero 3/2021 on ilmestynyt. Tässä numerossa kirjoitamme muun muassa ruokakauppojen punalaputetuista alennustuotteista sekä kotitalousjätteiden kierrätyksestä. Lisäksi kerromme, kuinka korona-ajan etätyöläisen kannattaa hyödyntää mahdolliset verovähennykset toukokuussa jätettävässä veroilmoituksessa.

Uusimmassa numerossa testaamme lisäksi robotti-imurit, akkuporakoneet sekä astianpesuaineet. Astianpesuaineiden testi on julkaistu ilman maksumuuria kaikkien luettavaksi. Astianpesuaineiden riittoisuudessa on suuret erot: litra riittää heikoimmillaan 1 900 lautasen pesuun ja parhaimmillaan litralla pesee peräti 2 000 lautasta.

Alennuslaputetut elintarvikkeet: parhaat alennukset tuoteryhmittäin

Monet ruokakaupat myyvät kolhiintuneita kasviksia tai parasta ennen -käyttöpäivää lähestyviä elintarvikkeita kymmenien prosenttien alennuksella. Alennukset vaihtelevat tyypillisesti 30 prosentista 50 prosenttiin, mutta kaupat myyvät parasta ennen -tuotteita sekä esimerkiksi kolhiintuneita kasviksia isommillakin alennuksilla.

Kerromme artikkelissamme, mistä elintarvikkeista saa parhaan alennuksen, ja mistä kauppaketjuista kannattaa metsästää alennustuotteita ja mihin aikaan.

Iltayhdeksän jälkeen yhden kauppaketjun alennus tuplaantuu, toinen kauppaketju taas myy samanpäiväisiä leipomotuotteita tai kolhiintuneita vihanneksia ja hedelmiä normaalia selvästi halvemmalla. Lue artikkelistamme, mistä kannattaa punalappushoppailla!

Tarkista veroilmoitusten vähennykset, voit säästää jopa tuhansia euroja

Veroilmoitus pitää palauttaa korjattuna viimeistään toukokuussa. Kuluttajan artikkelin avulla tarkistat, mitä vähennyksiä voit saada. Saatat säästää satoja tai jopa tuhansia euroja.

Artikkelissamme vastaamme seuraavaan 10 kysymykseen:

  1. Miten saan hyödynnettyä verovähennykset?
  2. Saanko vähennetyn summan puhtaana käteen?
  3. Olen tehnyt maaliskuusta asti etätöitä. Mitä vähennyksiä saan tehdä ja pitääkö työnantajalta hankkia todistus etäilystä?
  4. Voinko tehdä etätöiden vuoksi vähennyksen nettiyhteydestä?
  5. Kuljen töihin omalla autolla. Voinko vähentää kulut verotuksessa?
  6. Olen ostanut kasvomaskeja töihin ja työmatkalle. Saanko vähentää niiden hinnan verotuksessa?
  7. Muutin viime vuonna ja käytin muuttofirmaa. Saanko tästä kotitalousvähennyksen?
  8. Pitääkö veroilmoitukseen liittää vähennyksistä kuitteja? Tarkistaako verottaja tekemäni vähennykset?
  9. En ole aiempina vuosina tehnyt vähennyksiä, vaikka näköjään olisin ollut niihin oikeutettu. Voinko ilmoittaa vähennykset takautuvasti?
  10. Olisi helpompi ilmoittaa alkuvuodesta teettämäni remontti jo nyt. Voinko tehdä näin?

Kotitalousjätteiden kierrätys: jopa puolet poltetaan

Suomessa syntyvä sekajäte poltetaan nykyisin energiaksi. Sekajätteen kuskaaminen kaatopaikoille kiellettiin 2016, mikä vähensi jätehuollon päästöjä merkittävästi. Yli puolet syntyvästä yhdyskuntajätteestä on sekajätettä, joka poltetaan.

Suuri osa kotitalouksien jätteestä saa alkunsa keittiöstä. Jätteestä voidaan erotella metalli-, lasi- ja muovipakkaukset, pahvit ja kartongit sekä biojäte. Kukin jäte kuuluu jätevaunussa omaan lokeroonsa. Se mitä ei voida erotella laitetaan sekajäteastiaan.

Sen jälkeen, kun jäte lähtee kotikiinteistöiltä eteenpäin, alkaa erottelu. Siinä on käytössä valtava määrä teknologiaa, esimerkiksi täryseula ja rumpuseula, magneetti-, tuuli- ja pyörrevirtaerotin sekä optinen ja ballistinen erotin.

Silti roskat kannattaa lajitella ennen kuin ne viedään jätekatokseen. Muuten käyttökelpoista materiaalia katoaa savuna ilmaan. Jätteenpoltosta ei saada kaikkea hyödyllistä irti, jos sekajätteen seassa on mitä sattuu.

Muita poimintoja huhtikuulta

Silmiä avaavia juttuja, ei mainoksia

Kommentit (2)

Hei Kari,

Kiitos hyvästä kysymyksestä.

Kuluttaja on maksullinen siksi että testaustoimintamme ja muut lehden sisällöt rahoitetaan pääosin lukijoiden maksamana. Toisin kuin moni muu julkaisu, emme julkaise lehdessä tai verkkosivuillamme mainoksia.

Tilausmaksusi vastineena saat taatusti puolueetonta ja tutkittuun tietoon pohjautuvaa sisältöä, johon voit luottaa.

Terveisin

Mika / Kuluttaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.