Kuluttaja 1/2022 on ilmestynyt: testissä 38 älykelloa, 31 erillisuunia ja 8 autovakuutusta – nettitesteissä 59 tehosekoitinta

Vuoden 2022 ensimmäisessä numerossa testaamme älykellot, erillisuunit ja autovakuutukset. Lisäksi testasimme tehosekoittimet erillisessä nettitestissämme.

Kuluttajan vuoden 2022 ensimmäinen numero on ilmestynyt. Tässä numerossa testaamme älykellot, erillisuunit ja autovakuutukset. Lisäksi olemme julkaisseet verkkosivuillamme tehosekoitintestin. Artikkelien lukemiseen tarvitset lehden takakannesta löytyvän asiakasnumerosi. Jos et ole tilaaja, voit ostaa lukuoikeuden yksittäiseen testiin tai tilata lehden osoitteesta kuluttaja.fi/tilaa.

Testissä 38 älykelloa: sadalla eurolla saa hyvän, kahdella sadalla testin parhaan

Vaikka älykellot sisältävät pitkälti samanlaista teknologiaa kuin älypuhelimet, ne ovat kuitenkin tyypillisesti puhelimia halvempia: testin halvimmat laitteet maksavat alle sata euroa, ja kaikkein kalleimmatkin viitisen sataa euroa. Kuten niin monen muunkin teknisen laitteen kohdalla, hinta ja laatu eivät kulje aina käsi kädessä: testin paras älykello maksaa 220 euroa, mutta jo sadalla eurolla saa hyvän älykellon

Älykello eroaa urheilukelloista ja aktiivisuusrannekkeista monipuolisuudellaan, mutta vastapainona terveyttä ja urheilusuorituksia seuraavat toiminnot eivät välttämättä vastaa juuri niihin tarkoituksiin optimoitujen laitteiden toimintoja. Koska älykellot ovat tyypillisesti urheilukelloja ja aktiivisuusrannekkeita monipuolisempia, niiden akkukestot jäävät tyypillisesti muista älyrannelaitteista.

Esimerkiksi pienet ja kevyet sekä silti akultaan pitkäkestoiset aktiivisuusrannekkeet sopivat arkiliikunnan jatkuvaan seuraamiseen, mutta saapuvien viestien ilmoituksia saati puhelintoimintoja niiltä ei kannata odottaa. Urheilukellot taas ovat näiden kahden ääripään puolivälistä.

Älykellot ovat selvästi suurikokoisempia kuin aktiivisuusrannekkeet. Ne muistuttavat kooltaan ja painoltaan enemmän perinteisiä rannekelloja. Rannekelloista poiketen niitä pitää kuitenkin ladata säännöllisesti, pahimmillaan joka päivä mutta tyypillisesti ainakin viikoittain. 

Kuten älypuhelintenkin tapauksessa, kellon tarjoamat ominaisuudet riippuvat sekä valmistajasta että käyttöjärjestelmästä. Älykello-ominaisuuksiltaan testin parhaat arvosanat saavat Applen Watch-älykellot. 

Testitulosten perusteella älykellojen sykemittaus ei aina ole tarkkaa. Tarkimmat älykellot pärjäävät mittaustarkkuudeltaan kuitenkin todella hyvin myös erillisiin aktiivisuusrannekkeisiin ja urheilukelloihin verrattuna. Applen älykellot vievät kärkipaikat sykkeen mittaustarkkuudessa, Samsungin kellot puolestaan ovat joukon tarkimpia askelmittauksessa.

Älykellojen akkukestoissa on merkittävät erot: jotkin kellot on ladattava päivittäin, kun taas toisessa ääripäässä akkukesto yltää jopa kolmeen viikkoon.

Vaikka älykellot maksavat pahimmillaan jopa noin 500 euroa, testitulosten perusteella ylimääräisten satasien kantaminen myymälään on turhaa: testin suurimman pistepotin keräävä kello maksaa 220 euroa, ja vähintään lähes yhtä hyvät älykello-ominaisuudet ja kuntoilutoiminnot voi saada ranteeseensa selvästi halvemmallakin.

Testissä 43 erillisuunia: vain yksi kypsensi kanan täydellisesti, osassa uuneista luukku kuumenee liikaa

Testasimme rinnakkaismalleineen yhteensä 43 erillisuunia, joiden joukossa on sekä höyry- että pyrolyysitoiminnolla varustettuja malleja. Vain yksi testaamistamme uuneista sai täyden kympin kokonaisen kanan paistamisesta.

Testissä on mukana tavallisia kiertoilmauuneja, höyrytoiminnolla varustettuja kiertoilmauunia sekä pyrolyysitoiminnolla varustettuja uuneja. Tavalliset kiertoilmauunit ovat keskimäärin halvempia kuin höyrytoiminnolla tai pyrolyysipuhdistuksella varustetut mallit, ja kalleimmat eli yli 1 300 euroa maksavat ovat kaikki pyrolyysiuuneja. 

Yhtä lukuun ottamatta kaikki testin uunit maksavat 1 500 euroa tai alle: höyryuunien Testivoittaja on ainoa tätä kalliimpi, sen hinta on peräti 2 700 euroa. Testin kallein uuni ei kuitenkaan kerää koko joukon suurinta pistepottia, sillä merkittävästi höyryuunien parasta halvemmat pyrolyysiuunit ovat kokonaisarvosanaltaan hitusen parempia – mutta nekin maksavat tuhannen euron verran.

Jos uunista ei halua maksaa näin paljoa, selvästi halvemmallakin saa hyvän: jos erikoistoiminnoille eli höyrylle tai pyrolyysille ei ole tarvetta, Hyvä ostos -kunniamaininnan erinomaisesta hinta-laatusuhteestaan ansainneen kiertoilmauunin saa kaupasta noin 300 eurolla.

Laboratoriossa mitattiin esimerkiksi miten nopeasti uunit lämpenevät ja miten tasaisesti lämpö jakautuu. Nopeimillaan uuni lämpeni kiertoilmatoiminnolla 175 asteeseen alle viidessä minuutissa. 200 asteen tasalämpöön lämmitettäessä, ilman kiertoilmaa, erot olivat selvästi suuremmat: nopeimmillaan 200-asteiseksi kuumenemiseen meni kuutisen minuuttia, mutta hitaimpien mallien lämpenemistä piti odotella noin 15–20 minuuttia. Useimmilla testin uuneilla mitattu lämpötila vastasi varsin tarkasti asetettua.

Sähköturvallisuus ja mekaaninen turvallisuus olivat kaikissa uuneissa täyden kympin arvoisia. Sen sijaan lämpöturvallisuudessa löytyi ongelmia: Samsung NV68A1140RS/EE -kiertoilmauunin luukku lämpeni lähes 80-asteiseksi uunia käytettäessä. Toiseksi kuumimmaksi uunin luukku lämpeni Ikea Matälskare 403.687.65:ssä, jonka luukku lämpeni lähes 60-asteiseksi. Kaikkien muiden uunien luukut lämpenivät korkeintaan noin 50-asteisiksi. Puhdistuksen aikana Beko BIM25300XP -pyrolyysiuunin luukku lämpeni lähes 70-asteiseksi. 

Testissä autovakuutukset: jopa satojen eurojen säästöt vuosittain

Testasimme 8 eri vakuutusyhtiön liikenne- ja kaskovakuutukset. Arvioimme vakuutusten hinnan, kattavuuden sekä asiakkaiden tyytyväisyyden vakuutuksiinsa. Autovakuutuksen kilpailuttamalla voi säästää vuodessa satoja euroja.

Vakuutusten vertailu eri vakuutusyhtiöiden välillä ei ole aivan yksinkertaista. Eroja on paitsi hinnoissa myös esimerkiksi bonusten ehdoissa, kaskon kattavuudessa ja omavastuissa.

Vertailuun valittiin kahdeksan vakuutusyhtiötä ja samat vakuutustuotteet kuin Kuluttajan edellisessä, loppuvuodesta 2019 julkaistussa testissä. Myös hintatiedot on pyydetty edellistä testiä mahdollisimman hyvin vastaaville esimerkkiasiakkaille.

Tulosten vertailu kahden vuoden takaiseen kertoo osaltaan, että autovakuutusten kilpailutus kannattaa: kaikkien vakuutusten hinnoissa on tapahtunut muutoksia, ja vertailun kärjessä järjestys on nyt toinen. Kärkisijalle yltänyt vakuutusyhtiö tuli edellisessä testissä kolmanneksi. Testivoittaja on vertailun parhaimmistoa niin hinnoiltaan, bonuksiltaan kuin kaskon kattavuuden osaltakin. Edellisen testin voittaja putosi puolestaan toiselle sijalle. 

Kisa oli tasaväkinen. Kokonaisarvosanoissa haarukka on 65–74 pistettä, joten tarjolla on oikeastaan vain hyviä vaihtoehtoja – jotkut vain ovat vähän parempia kuin toiset. 

Vertailun selkeyttämiseksi pyysimme yhtiöitä sisällyttämään samat kaksitoista kaskon ehtoa eli osavakuutusta ilmoittamiinsa hintoihin, mikäli nämä ovat saatavilla. Esimerkiksi kahdella yhtiöllä lasiturva on valittu lisämaksusta vertailtavaan tuotteeseen, ja yksi kasko ei sisällä ulkomaan vastuuturvaa. Valtaosalla yhtiöistä kasko sisältää muitakin pakettiin kuuluvia osavakuutuksia. Alla olevasta taulukosta näet eri yhtiöiden kaskojen kattavuudet.

Hintaero halvimman ja kalleimman keskihinnan välillä on 271 euroa vuodessa, kun hinnassa huomioidaan ensimmäisen vuoden alennus, mikäli sellainen on saatavilla. Tällaisen alennuksen myöntää kolme vakuutusyhtiötä. Ilman alennusta hintaero venähtää 336 euroon.

Koko testin keskiarvohinta liikennevakuutukselle ja kaskolle ensimmäisen vuoden alennuksella on 716 euroa ja ilman alennusta 755 euroa. Edellisessä testissä vastaavat keskihinnat olivat 740 ja 770 euroa. 

Pelkän keskihinnan tai kokonaispisteiden tuijottelun sijaan kannattaa kuitenkin tutkia tarkemmin, millaisia ehtoja vakuutuksiin sisältyy ja miten hinnat vaihtelevat eri esimerkkiasiakkaiden välillä. Yksittäisen asiakkaan autovakuutuksen hinta vaihtelee useimmissa tapauksissa satoja euroja eri vakuutusyhtiöiden välillä. Hintaero on suurimmillaan lähes 700 euroa.  Testissä mikään yhtiö ei erotu muita edullisempana kaikille esimerkkiasiakkaille. 

Nettitestissä 59 tehosekoitinta: alle sadalla eurolla hyvä laite

Testaamamme tehosekoittimet on jaettu kolmeen ryhmään: tavalliset tehosekoittimet, supertehosekoittimet ja smoothietehosekoittimet. Ryhmien arvosanojen painoarvot on painotettu vastaamaan kunkin tuoteryhmän tyypillisiä käyttötapoja.

Mitä vaativampaan käyttöön tehosekoitin tulee, sitä kalliimmasta laitteesta on kyse: testaamamme perusmalliset tehosekoittimet maksavat muutamasta kymmenestä eurosta noin 400 euroon, kun taas tehokkaammilla moottoreilla varustetut supertehosekoittimet maksavat satoja euroja – Testivoittaja peräti 900 euroa. Smoothietehosekoittimet ovat puolestaan muita halvempia, kaikki testaamamme mallit maksavat alle 200 euroa.

Testasimme ja arvioimme tehosekoittimista suorituskyvyn, käyttömukavuuden, melun, rakenteen laadun, turvallisuuden sekä sähkönkulutuksen. Yhdessäkään testin laitteista ei havaittu turvallisuuspuutteita.

Testaamamme perustason tehosekoittimet maksavat 25 ja 390 euron välillä. Testivoittajasta ei tarvitse kuitenkaan maksaa satoja euroja, sillä joukon parhaat pisteet eli 71 pistettä sadasta kerännyt tehosekoitin maksaa 80 euroa. Jo 30 eurolla saa hyvän laitteen: Hyvä ostos -kunniamaininnan erinomaisesta hinta-laatusuhteestaan saa vain 30 euroa maksava laite, joka kerää silti 61 pistettä sadasta.

Supertehosekoittimissa on suurempitehoisempi moottori kuin perusmalleissa. Testattujen yhdeksän supertehosekoittimen ottoteho vaihtelee 1 200 ja 2 400 watin välillä siinä missä perustehosekoittimilla vastaavat luvut ovat 300–1 600 wattia. Pelkkiä wattilukemia ei kannata kuitenkaan tuijotella, sillä joukon ainoa 2 400-wattinen laite jää testiryhmän keskimmäiseksi. Sen sijaan hinnalla on tekemistä testimenestymisen kanssa: joukon kallein, 900 euron hintainen laite kerää testivoiton 80 pisteen kokonaissaldollaan. Kahta lukuun ottamatta kaikki supertehosekoittimet keräävät suuremman pistepotin kuin perusmallisten tehosekoittimien ykkönen. Vain kaksi supertehosekoitinta maksaa alle 200 euroa, muiden hinnat vaihtelevat 300 eurosta aina 900 euroon. 

Smoothietehosekoittimet poikkeavat perustehosekoittimista päinvastaisesti kuin supertehosekoittimet: ne ovat pienempiä ja teholtaan alhaisempia kuin perusmallit. Siinä missä perusmallin tehosekoittimessa on kannu, smoothietehosekoittimessa on astiana aina muki, joskus myös kannukin. Mukit ovat tyypillisesti kannellisia annosmukeja, jonka voi napata mukaan vaikkapa aamuiselle työmatkalle. Pienemmän koon ja tehon myötä laitteet ovat halvempia kuin tavalliset tehosekoittimet: lähes kaikki testaamastamme 18 smoothietehosekoittimesta maksaa 100 euroa tai alle, halvimmillaan smoothietehosekoitin irtoaa kaupasta vain noin 20 eurolla ja kalleinkin maksaa selvästi alle 200 euroa eli alle puolet kalleimmasta perustason tehosekoittimesta. Testivoittajan on joukon kalleimmasta päästä, mutta testitulosteme perusteella jo 30 eurolla saa hyvän smoothietehosekoittimen.

Testaamme tuotteet puolestasi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.