Korkein oikeus: ilmalämpöpumpun asennuskielto kerrostaloyhtiössä pitää perustella

Ilmalämpöpumppua ei edelleenkään saa asentaa vapaasti taloyhtiössä, mutta korkeimman oikeuden linjauksen mukaan asentamiskielto pitää perustella.

Ilmalämpöpumppujen kysyntä on käynyt tänä kesänä kuumana. Helteiden ohella kauppaa saattaa siivittää korkeimman oikeuden (KKO) toukokuussa antama ennakkopäätös.

KKO katsoi, että Turussa sijaitsevalla taloyhtiöllä ei ollut oikeutta kieltää osakasta asentamasta ilmalämpöpumppua parvekkeelleen. Kiistassa oli kyse siitä, että ilmalämpöpumpun asentamisessa oli tehty läpivienti huoneiston makuuhuoneen ja lasitetun parvekkeen väliseen seinään. Ulkoseinä on taloyhtiön omaisuutta.

KKO kuitenkin linjasi, että huoneisto ja parvekkeen välissä oleva osa rakennuksen ulkoseinää muodostavat ”luonnollisen ja kiinteän kokonaisuuden”, ja näin ollen osakkaalla oli oikeus muutosten tekemiseen asuntoonsa kuuluvalla parvekkeella.

Asukkaiden etua ajavan kansalaisjärjestön Asukasliitto ry:n puheenjohtaja Hans Duncker pitää KKO:n ratkaisua hyvänä linjanvetona, sillä se vähentää ilmalämpöpumpun asentamiseen liittyvää byrokratiaa. Samalla hän toteaa, että nykyisissä laeissa olevat muutostyön ennakoilmoittamiseen velvoittavat määräykset ovat edelleen voimassa, samoin kuin julkisivu-, sähköasennus- ja työturvallisuusmääräykset.

”Kulunut kesä on todistanut, että ilmalämpöpumppuja todella tarvitaan. Asunnon hallintamuodosta riippumatta on sopijapuolten sovittava laitteen reunaehtoihin liittyvistä asioista. Itse asentaminen hoidetaan sitten ammattilaisten toimesta”, Duncker kertoo Kuluttajalle.

”KKO:n päätös oli hyvä. Se muutti asennoitumista taloyhtiöissä ja edistää selvästi ilmalämpöpumppujen kauppaa. Tosin helteiden takia kauppa käy muutenkin hyvin”, kertoo toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen lämpöpumppualan toimijoita edustavasta Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:stä.

”Nyt pohditaan ihan tosissaan, voiko Suomeen enää rakentaa asuintaloja ilman jäähdytystä.”

Isännöintiyrityksiä edustavan Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva arvioi MTV uutisten haastattelussa, että KKO:n päätös perustui osittain niin sanottuun kohtuusarviointiin osakkaan kohdalla.

”Helteet olivat ratkaisussa iso tekijä. Katsottiin, että osakkeenomistajalla pitää olla oikeus tällaisen asennuksen tekemiseen helteen helpottamiseksi”, Koro-Kanerva sanoi MTV:lle.

Asennuksesta edelleen ilmoitettava

KKO:n ratkaisu ei kuitenkaan tarkoita, että taloyhtiön osakas voisi nyt vapaasti asennuttaa huoneistoonsa viilentävän ilmalämpöpumpun.

”Asennusta varten pitää tehdä muutosilmoitus taloyhtiölle. Taloyhtiö voi asettaa ehtoja, rajoituksia tai ohjeita asennukselle. KKO:n tulkinnan mukaan se ei voi kuitenkaan perustelematta estää asennusta”, sanoo SULPU ry:n Jussi Hirvonen.

”Kommunikaatio ja yhteistyö taloyhtiön kanssa on siis edelleen elintärkeää.”

Koro-Kanerva tulkitsi MTV Uutisille, että ratkaisu jättää epäselväksi sen, mikä on taloyhtiön valta lämpöpumppujen asentamisessa huoneistoihin. Koro-Kanervan mukaan riittäviä perusteluja asentamisen kieltämiseksi ei ole määritelty.

KKO linjasi, että taloyhtiöllä ja toisella osakkeenomistajalla on oikeus asettaa muutostyölle ehtoja, jos ”työ voi vahingoittaa rakennusta tai aiheuttaa muuta haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle”. Kohtuuton muutostyö voidaan myös kieltää kokonaan.

Valituksenalaisena olleessa tapauksessa KKO katsoi, että ilmalämpöpumpun asennuksesta aiheutuva haitta oli suhteellisen vähäinen. Osakkaalle siitä aiheutui sitä vastoin hyötyä huoneiston viilentämisessä.

Silmiä avaavia juttuja, ei mainoksia

Kommentit (19)

Eräässä kerrostalossa tuli mittavat vesivahingot useaan kerrokseen kun kondenssivedet valuivat pitkin seiniä.

Niin ja jos se sama henkilö joka asensi ilmapumpun niin väärin että kondenssivedet valui pitkin seinää, otti sen jälkeen pari viinapulloa ja sammui suihkuun niin että vettä valui koko taloon, pitäisikö suihkutkin kieltää?

Jos kondessivedet valuu pitkin ulkoseinää, niin miten se voi aiheuttaa vesivahinkoja?? Kai ulkoseinät vettä kestää?? Vai telttailijako siellä parvekkeen alla on ollut??

Meillä ohjattu ilmalämpöputki parvekkeella siihen mistä sadevesi valuu ulos.

Varautukaa kateellisten naapurien valituksiin, joka toinen eläkeukko on kuulevinaan resonointeja ja hurinoita ilmalämpöpumpuista.

Johonkin se vesi pitää ohjata muualle kuin seinälle. Jos kerrostalossa monen asunnon kaikki ilmalämpöpumpun tuottamat vedet ohjataan pitkin seiniä, talo on nopeasti entinen. Ollaan oman ilmalämpöpumpun toimintaa seurattuamme (omakotitalo, poistovedet ohjattiin alunperin maahan) joutuneet tekemään poistovesien ohjauksen sadevesijärjestelmään, rasitus lähelle kivijalkaa olisi aivan liian suuri. Syksymmällä, kun on kosteampaa, ilmalämpöpumppu poistaa huoneilmasta helposti 4-5 ämpärillistä vettä, eli ongelma kerrostaloissa on todellinen, jos parvekkeella ei ole syöksyä, johon voi liittää kondenssiveden.

Juu kyllä sieltä vettä tulee mutta enemmän lämmitystoiminnalla. Jäähdytysvedet saa mahtumaan ja haihtumaan laajaan avonaisen astiaan kesäaikaan. Tuollaiset asiat pitäisi määrittää ja katselmoida muutostyöluvassa hallituksen taholta.

Viilennyskäytössä normaalina kesäpäivänä tulee n. 8l /vrk kondenssivettä ja nyt parina päivänä kun oli +32c ja kostea ulkoilma niin kondenssivettä tuli n. 15l/vrk. Tuollaista määrää ei haihduteta ilman lämpövastuksia mihinkään. Eli kyllä kyse on ihan merkittävästä kosteusrasituksesta jos se valutetaan parvekkeelle tai talon seinää pitkin alas.

Älä nyt valehtele!!! Meillä on kahdessa talossa ilmalämpöpumput ja pelkkä VATI pumpun alla, joka kerää veden. Tyhjennetään se kerran päivässä ja ei mtn ongelmaa. Ota asioista selvää ennen pätemistä.

Mutta kun jäähdyttää vesi tulee sisäyksiköstä, siitä ne voi ohjata lavyaariin

Juu kyllä sieltä vettä tulee mutta enemmän lämmitystoiminnalla. Jäähdytysvedet saa mahtumaan ja haihtumaan laajaan avonaisen astiaan kesäaikaan. Tuollaiset asiat pitäisi määrittää ja katselmoida muutostyöluvassa hallituksen taholta.

Kannattaa tutustua faktoihin ja oikeesti ajatella asioita Ei sitä kondessivettä ämpäri kaupalla tule kun pitää ikkunat ja ovet kiinni ja aina testataan kondessin toiminta joka johdetaan hallitusti esim sadevesikaivoon.jäähdytys tarkoitukseen pumput parvekkeelle ja taloyhtiö hoitaa lämmityksen! helppoa kuin heinän teko.

Näin on. Ei kerrostalossa tarvitse ilmalämpöpumpulla lämmittää, vaan jäähdyttää. Siellä taas joku oman elämänsä rakennusinsinööri yrittää päteä. Sitä kondensiovettä tulee niin vähän, ettei varmasti aiheuta yhtään mitään. Sadevettä ropisee seinään eksponentiaalinen määärä.

Mitä suosittelette yksiöasukkaalle, jolla ei ole edes parveketta, ikkunat aurinkoon, ei läpivetoa?

Sitähän minäkin. Hommaan tilalle jonkun somalin. Vuokra-asunnoksihan tämäkin päätyy, kun myyn sen.

Meillä toimii ihan hyvin ns. siirrettävä ilmastointilaite jossa on yksi ainoa lämpöpoistoputki. Sen laittaa avattavan tuuletusikkunaan kiinni, vähän pitää vain nikkaroida esim. ohut pahvilevy ja siihen läpivientireikä, joka teipataan kiinni tiiviisti. Jos teillä myös on tupakointipainajainen, levy pitää olla mahdollisimman tiivis. Ikkunansäleet tai verhot kiinni jos aurinko tulee sisään. Todiste: 30°C:sta putosi 25,5°C n. parissa tunnissa.

Älä nyt valehtele!!! Meillä on kahdessa talossa ilmalämpöpumput ja pelkkä VATI pumpun alla, joka kerää veden. Tyhjennetään se kerran päivässä ja ei mtn ongelmaa. Ota asioista selvää ennen pätemistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.