Korjattavuus ja ohjelmistopäivitykset: vertailussa Applen, Microsoftin ja Samsungin tabletit

Laitteen elinkaarta voi pidentää varaosien hyvä saatavuus ja laitteen helppo korjattavuus. Tietotekniikkalaitteilla elinkaareen kuuluu myös ohjelmistopäivitykset.

Kuluttaja-lehti testasi kansainvälisenä yhteistyönä muiden maiden kuluttajalehtien sekä elektroniikkalaitteiden korjaukseen erikoistuneen iFixit-sivuston kanssa, miten helppoa akun ja näytön vaihto on Applen, Microsoftin ja Samsungin tabletteihin. Purettaviksi päätyivät 6. sukupolven Apple iPad, Microsoft Surface Go ja Samsung Galaxy Tab A.

Lisäksi selvitimme, miten pitkään iPadeille, Surfaceille ja Galaxy Tabeille on saatavilla ohjelmistopäivityksiä.

Lopullisessa korjattavuusarvosanassa huomioitiin komponenttien vaihdon lisäksi myös varaosien ja korjausohjeiden saatavuus. Samsung Galaxy Tab A sai kolmikosta parhaan korjattavuusarvosanan, 5/10, kun Apple iPad ja Microsoft Surface Go jäivät arvosanaan 2/10.

Galaxy Tab A osoittautui helpoimmaksi purkaa, sillä rakenteen avaaminen ja akun vaihto sujuivat vain 3,5 minuutissa. IPadin ja Surfacen avaamiseen tarvittiin kuumailmapuhallin, ja lisäksi kummankin tabletin akun kiinnityksessä oli käytetty liimaa. Surfacen akun vaihto kestikin 24 minuuttia, iPadin peräti 48 minuuttia. Galaxy Tab A:n korjausarvosana akun vaihdon osalta oli 9/10, Surfacen 1/10 ja iPadin 0/10.

Lue myös: Kannattaako puhelin korjata? Varaosia on saatavilla pidempään kuin ohjelmistopäivityksiä

Surfacen näytön vaihto sujui 12 minuutissa, iPadin näytön sai vaihdettua 15 minuutissa ja Galaxy Tab A:lla aikaa vierähti 24 minuuttia. Surface sai näytönkorjausarvosanaksi 6/10, iPad 5/10 ja Galaxy Tabin arvosanaksi muodostui 1/10.

IPad ja Surface saavat ohjelmistopäivityksiä jopa vuosien ajan

Tabletin kestoikään vaikuttaa korjattavuuden ja varaosien saatavuuden ohella myös laitteelle tarjolla olevat käyttöjärjestelmä- ja tietoturvapäivitykset. IPadit ja Surfacet saavat uusimmat päivitykset jopa vuosien ajan ostohetkestä, Android-tableteilla kuten Galaxy Tab A:lla päivitystilanne on selvästi kehnompi.

Lue lisää Kuluttajan numerosta 2/2020: Testissä 35 tablettia hintaluokassa 90-1 400 euroa. Keskihintainen on paras ostos!

Applen uusin iPad OS 13.3 -käyttöjärjestelmäversio on saatavilla vuonna 2014 myyntiin tulleelle iPad Air 2:lle sekä sitä uudemmille iPadeille.

Microsoftin uusin Windows 10 -versio on saatavilla kaikkiin Surface Pro -tabletteihin alkuperäisestä vuoden 2013 mallista lähtien sekä kaikkiin Surface-tabletteihin vuoden 2015 Surface 3:sta lähtien.

Viime vuoden syyskuussa julkaistu Androidin uusin 10-versio tulee Samsungin mukaan saataville purkutestissä käytetylle Galaxy Tab A -mallille tämän vuoden elo-syyskuussa. Ensimmäinen Android 10 -version päivityksenä saava tabletti on Galaxy Tab S6, jolle päivitys on valmistajan mukaan tulossa huhtikuussa. Vanhemmat Tab S5e ja S4 saavat päivityksen heinäkuussa. Sen sijaan yhtiön 3 vuotta vanha lippulaivatabletti, keväällä 2017 myyntiin tullut Galaxy Tab S3, on päivitettävissä vain Android 9:ään, eli sille ei ole enää saatavilla uusinta käyttöjärjestelmäversiota.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.