Kahden vuoden tabletti? Tarkista tablettikaupoilla, kuinka pitkään laitteeseen saa päivityksiä

Useiden tällä hetkellä myynnissä olevien tablettien päivitykset loppuvat tänä vuonna. Jos tablettiin ei saa enää tietoturvapäivityksiä, sillä ei kannata surffata netissä.

Kuluttajan tablettitestin laitteilla on iso hintahaarukka, mutta laadussa erot ovat olennaisesti pienemmät. Miksi maksaa enemmän, jos hyvän laitteen saa satoja euroja halvemmallakin?

Hyvä ja halpa tabletti ei kuitenkaan ole välttämättä pitkällä tähtäimellä halpa. Tabletti on tietokone, jota pitää päivittää, jotta se pysyy turvallisena ja käyttökunnossa. Eri valmistajilta saa päivityksiä eripituisia aikoja – jopa eri malleille päivityksiä saattaa olla tarjolla eripituisen ajan.

Etenkin tietoturvapäivitysten tekeminen on tärkeää. Traficomin Kyberturvallisuuskeskus suosittelee, että tablettia ei kytketä verkkoon, jos tablettiin ei ole enää saatavilla uusimpia tietoturvapäivityksiä. ”Päivittämättömään laitteeseen voi tulla haittaohjelmia, ja toisaalta sitä voidaan käyttää muiden haitaksi esimerkiksi palvelunestohyökkäyksissä”, sanoo Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Matias Mesiä.

Ohjelmistotuki määrittää tabletin elinkaaren

Kuluttajan testissä oli mukana tabletteja, joiden ohjelmisto- ja tietoturvapäivitykset loppuvat valmistajan mukaan tänä vuonna. Tietoturvapäivityksiä voi olla saatavilla vain puolisen vuotta laitteen oston jälkeen, jos kyseessä on edellisvuonna myyntiin tullut malli. Sen jälkeen tablettia kannattaa käyttää vain ilman verkkoyhteyttä, esimerkiksi lasten peleissä, jotka on ladattu laitteeseen entuudestaan.

Myös käyttöjärjestelmäpäivityksillä voi olla merkitystä, vaikka ne eivät ole aivan yhtä kriittisiä kuin tietoturvapäivitykset. Eri sovellukset eivät välttämättä toimi vanhoilla käyttöjärjestelmillä. Esimerkiksi Chrome-selain toimii vain Android 5.0:lla ja sitä uudemmilla käyttöjärjestelmillä. Android 5.0 julkaistiin vuonna 2014. Kaikki Kuluttajan testin laitteet käyttävät kuitenkin Androidin versiota 8 tai uudempaa.

Kysyimme tablettivalmistajilta, kuinka pitkään ne tarjoavat testattuihin tabletteihin käyttöjärjestelmä- ja tietoturvapäivityksiä. Tietoa ei herunut helposti: esimerkiksi Apple ei vastannut kysymykseen lainkaan. Yleinen nyrkkisääntö Applen tableteista kuitenkin on, että päivityksiä saa viisi vuotta laitteen julkaisupäivästä.

Samsung vastasi vain S6- ja S7-sarjojen käyttöjärjestelmäpäivityksistä, joita saa kolme kappaletta. Android-käyttöjärjestelmästä julkaistaan uusi versio tyypillisesti vuoden välein, joten kolme käyttöjärjestelmäpäivitystä tarkoittaa noin kolmen vuoden ohjelmistotukea. Muista Samsung-tableteista yhtiö ei lupaa mitään. Tietoturvapäivityksiä Samsung lupaa neljäksi vuodeksi Galaxy-malleille, jotka on julkaistu vuonna 2019 ja siitä eteenpäin. Muiden mallien tietoturvapäivityksien kestosta yhtiö ei kerro.

Microsoft lupaa testin Surface-tableteille käyttöjärjestelmä- ja tietoturvapäivityksiä lokakuuhun 2025 asti.

Lenovo tarjoaa kaikkiin Kuluttajan testaamiin tabletteihin päivityksiä vain kahden vuoden ajan. Testin Lenovo-tabletit on julkaistu vuosina 2019 ja 2020, joten esimerkiksi Lenovo Yoga Smart Tab lakkaa saamasta päivityksiä jo tänä vuonna.

Huawein kohdalla tilanne on samankaltainen, sillä laitteet ovat pääosin samoilta vuosilta, ja myös Huawei lupaa päivityksiä noin kahdeksi vuodeksi. Testaamiemme tablettien joukossa on kuitenkin yksi yli kaksi vuotta vanha Huawein tabletti, M5 lite 10″. M5 liten viimeisin ohjelmistopäivitys julkaistiin lokakuussa 2020.

KKV: ohjelmistopäivityksiä saatava tabletin kestoiän ajan

Jos tabletille ei julkaista enää tietoturvapäivityksiä, laitetta ei voi enää käyttää turvallisesti verkossa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että laitteet vanhenevat jopa parissa vuodessa niiden julkaisemisajankohdasta. Esimerkiksi Huawein 600 euron hintaisen MatePad Pro 10.8″:n ohjelmisto- ja tietoturvapäivitykset loppuvat ilmeisesti jo tänä vuonna, sillä laite on julkistettu ja tullut myyntiin loppuvuodesta 2019.

600 euroa on kova hinta tabletista, jolla voi selata nettiä enää vuoden. Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtava asiantuntija Raija Marttala on samaa mieltä. Hänen mukaansa päivityksiä pitäisi olla saatavilla tabletin oletetun kestoiän ajan.

Kestoiän määrittely onkin sitten mutkikkaampi juttu, sillä se arvioidaan tapauskohtaisesti kuluttajariitalautakunnassa. Lautakunnassa ei ole tähän mennessä otettu kantaa tablettien päivittämiseen tai kestoikään.

Kannettavien tietokoneiden käyttöikä on linjattu noin 3–4 vuoteen. Marttalan mukaan tästä saa jonkinlaista osviittaa siitä, mikä tablettien kestoikä voisi olla. ”Toisaalta laitteen hintakin vaikuttaa siihen, kuinka pitkää käyttöikää kuluttaja voi perustellusti odottaa. Kalliilta laitteelta on lupa odottaa pidempää käyttöikää kuin satasen laitteelta.”

Tabletin ostajan onkin syytä olla tarkkana, etenkin jos laitteen hintalappu on kovin halpa. Myyjältä kannattaa kysyä, kuinka pitkään päivityksiä on saatavilla. Samalla voi tarkistaa, ilmoittaako laite uusista päivityksistä, vai pitääkö ne käydä itse erikseen tarkistamassa ja tekemässä.

Kommentit (4)

Laitteen myyjän pitäisi taata ostopäivästä vähintään 2 vuoden päivitykset tai laitetta ei saa enään myydä.
Joutuisi valmistajakin miettimään päivitys politiikkaa enemmän.
Toki joihinkin suosittuihin malleihin on saatavilla avoin custom päivitys androidista. https://wiki.lineageos.org/devices/

Kirjoitan tätä kommenttia vuoden 2013 Google Nexus 7:llä (WiFi only, ”flox”), johon on asennettu LineageOS. Viime viikolla tuli päivitys Android 11:een. Laitteen ostin käytettynä 70 eurolla, kuin uusi jostain unohdetusta varastosta. Jos ei itse osaa, kannattaa vaikka lapsenlapselle maksaa viiskymppiä, jotta asentaa ohjelmiston ja että pitää päivityksistä huolta. Niitä tuppaa tulemaan jopa viikoittain. Silti edullisempi ja parempi diili. Lisäksi LineageOS:n voi asentaa ilman Googlen applikaatioita, joten yksityisyyskin on oikeilla asetuksilla paljon parempi, kuin laitteissa, jotka tulevat kaupan hyllyltä. Ai niin, ja applikaatiot voi ladata F-Droidista.

Sitten on vielä firmoja jotka eivät päivitä ohjelmistojaan uudelle käyttöjärjestelmille. Esim. Op-pankki ei tue enää ollenkaan uuden käyttöjärjestelmän tabletti versiota. Kysyttäessä on kuulemma niin vähän käyttöä.

Laitteen valmstaja (edes samsung vuoden 2016) ei ole toimittanut päivityksiä pidempään kuin 2 vuotta, HUOM! julkaisupäivästä. Näiden markkinoille tulo meillä pohjosissa ulottuvuuksissa kestää 2-4 kk tuosta ja on yleensä sitten jo tukikaaresta tuo aika mennyt vähintään, usein 6kk kun saat sen käsiin … Olkoon vaikka playstation 5 .. Tukikaari juoksee vaikka ihmiset oottaa vielä viimevuonna tilaamiansa. Googlen ehtoihin kuuluu 2 vuotta, turvapäivitys vähintään 3kk välein tai Androidin käyttöoikeus päättyy, valmistajat ei heittele mitään ilmasia paloja … Oneplussa oli poikkeus aikanaan mutta tuskin enää. Yksi tabletti ei saanut versiopäivitystä merkkivalmistajalta koska wifi-sirujen valmistaja ei ollut enää pelissä mukana… Sen sijaan 2 tuumaa pienempi malli sai päivityksen koska sen piirisarjan valmistaja oli vielä aktiivinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.