Humpuukia vai ei: Voiko sormus parantaa unenlaatua?

Oura-älysormuksen valmistajan mukaan laite opettaa käyttäjälleen, kuinka unenlaatu paranee. Tutkijan mukaan lupauksessa on perää.

Julkisuudessa puhutaan paljon siitä, kuinka ihmiset väsyvät, stressaantuvat ja nukkuvat huonosti. Suomalaisyritys Oura Health on tarttunut ongelmaan ja tuonut markkinoille useita satoja euroja maksavan älysormuksen, joka ilmoittaa, koska kannattaa syödä iltapalaa ja valmistautua yöunille. Aamulla se kertoo, kuinka laadukasta uni oli ja miten se vaikuttaa päivän jaksamiseen. Ihanko totta?

Asiantuntijan näkökulmasta laite on pääosin uskottava. Lapin yliopistosta väitellyt tutkija ja hyvinvointivalmentaja Tarja Salmela on perehtynyt Oura-sormukseen tutkimustyössään. ”Oura-sormuksen kehittäjät painottavat sormuksen toimintojen taustalla olevia tieteellisiä tutkimuksia”, hän sanoo.

Uskottavuutta lisää se, että sormuksen ensimmäisestä versiosta on tehty riippumaton arviointi Yhdysvalloissa Stanford Research Institutessa vuonna 2017.

Sormuksen sisään on rakennettu muun muassa infrapunasensoreita, joiden avulla se pystyy mittaamaan esimerkiksi sykettä, hengitystiheyttä ja kehon lämpötilaa. Kun laite on kerännyt riittävästi tietoa, se oppii käyttäjänsä yksilöllisen rytmin ja pystyy neuvomaan.

Salmelan mielestä sormus voi toimia motivaattorina niille, jotka pitävät teknisistä laitteista ja haluavat kiinnittää huomiota jaksamiseensa.

”Vakavia uni- ja terveysongelmia mikään kuluttajille suunnattu terveysteknologia ei ratkaise. Unettomuuden syyt on selvitettävä lääkärin vastaanotolla.”

Sormukseen ei muutenkaan voi luottaa täysin. Esimerkiksi unen eri vaiheiden tarkkaan mittaamiseen kykenevät vain ammattilaiskäyttöön tarkoitetut tutkimuslaitteet. Stanford Research Instituten tutkimuksessakaan Oura-sormus ei pystynyt arvioimaan unen eri vaiheita yhtä tarkasti kuin lääketieteellinen unitutkimus.

Ongelmaksi voi muodostua sekin, että käyttäjä alkaa elää koneen ohjeistuksien varassa eikä luota siihen, miltä itsestä tuntuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.