Elohopeaa sisältävistä lampuista puolet päätyy sekajätteeseen

Erilaisia lamppuja on nykyään niin moneen lähtöön, että kuluttajan voi olla vaikea muistaa, mitä millaisellekin palaneelle lampulle pitää tehdä.

Halogeeni- ja hehkulamput saa laittaa sekajätteeseen, sillä ne eivät sisällä haitallisia aineita eikä niissä ole kierrätykseen kelpaavaa elektroniikkaa.

Sen sijaan energiansäästö- ja led-lamppuja ei saa sekajätteeseen heittää. Energiansäästölamput sisältävät pieniä määriä elohopeaa ja led-valoissa taas on kierrätykseen kelpaavia materiaaleja ja elektroniikkaa. Tämän vuoksi molemmat lamput pitää viedä sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteeseen.

SER-keräykseen pitää viedä myös jouluvalot, loisteputket sekä kirkasvalolamput ja muut valaisimet, joissa on kiinteä lamppu.

Energiansäästölampuista kierrätetään tällä hetkellä vain puolet. Noin puolet niistä heitetään siis sekajätteeseen. Näin arvioi lamppujen keräämisestä ja tuottajavastuun toteutumisesta vastaavan Flip ry:n asiamies Pertti Raunamaa.

Miksi ihmeessä elohopeaa sisältäviä lamppuja heitetään tavallisen jätteen sekaan? Flip kysyi asiaa kuluttajilta Taloustutkimuksella teetetyn tutkimuksen kautta.

Verkkokyselyssä kuluttajilta kysyttiin, miksi he eivät olleet palauttaneet käytettyä lamppua keräykseen. Neljännes vastasi, että keräyspiste sijaitsee liian kaukana. Toinen neljännes kertoi, ettei tiedä mitä palaneelle lampulle pitäisi tehdä.

Lampun voi palauttaa kauppaan ilmaiseksi

Käytöstä poistuneen lampun tai pienen sähkölaitteen voi SER-keräyspisteiden ohella palauttaa myös suurempiin elektroniikkaliikkeisiin ja päivittäistavarakauppoihin. Lampun voi palauttaa myymälöihin riippumatta siitä, ostaako sen tilalle korvaavan tuotteen.

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan kuluttajista vain alle puolet tietää tämän. Neljännes kuluttajista luulee, että käytöstä poistuneen lampun tai pienen sähkölaitteen palauttaminen myymälään onnistuu vain silloin, kun ostaa uuden tuotteen sen tilalle.

Kaikilla niin sanotuilla market-kokoisilla eli yli 1 000 neliömetrin päivittäistavarakaupoilla sekä yli 200 neliömetrin kokoisilla, lamppuja myyvillä erikoiskaupoilla on velvollisuus ottaa vastaan käytettyjä lamppuja.

SER-keräyspisteitä on Suomessa runsaat 500 ja kaupan keräyspisteitä on noin 1 900. Käytetyn energiansäästölampun voi siis Suomessa viedä yhteensä lähes 2 500 paikkaan.

”Mielestäni määrä on riittävä. Suurin ongelma on, että kaupan vastaanotto tunnetaan vielä melko huonosti”, Raunamaa sanoo.

Led-lamppuja on tullut keräyspisteisiin toistaiseksi hyvin pieniä määriä. Syynä lienee se, että niitä on ollut myynnissä vasta muutaman vuoden ajan.

”Kun led-lamppujen elinikä on 20 vuotta, niin niitä alkaa palautua keräyspisteisiin vasta ensi vuosikymmenen loppupuolella”, Raunamaa toteaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.