Disney-videoita ja Star Warsia ilmaiseksi netistä? Pikkupräntti paljastaa tuhat euroa maksavan tilausansan

Facebookissa mainostetaan pääsyä Disneyn suoratoistopalveluun. Mainosta klikkaamalla päätyy sivulle, jossa ilmainen videopalvelu on muuttunut 80 tai 90 euroa kuukaudessa maksavaksi tilausansaksi.

 Facebookissa näytetään suomalaisille käyttäjille mainosta, jonka mukaan Disney etsisi ”beta-testaajia” videotoistopalvelulleen.

Mainosta klikkaamalla luvataan ”Disney’tä ilmaiseksi”, ja erikseen listataan rajaton pääsy kaikkiin Disney-, Pixar-, Marvel- ja Star Wars -elokuviin sekä -tv-sarjoihin. Paikkoja kerrotaan olevan rajallinen määrä, vain 500 kappaletta.

Todellisuudessa tämä Facebookissa mainostettu ”ilmainen Disney+” on tilausansa, jonka vuosikustannukseksi tulee tuhatkunta euroa. Lue alta, miten huijaus toimii.

Kun käyttäjä klikkaa ”Lunasta paikkasi” -painiketta, ilmainen pavelu muuttuukin maksulliseksi: palveluun pääsystä pyydetään ”nimellinen 2 dollarin palkkio”. Samalla kirjautumiseen annetaan viiden minuutin aikaraja.

Klikkaamalla ”Hyväksy ja jatka” -painiketta eteen tulee tilauslomake, jossa kysellään nimeä, katuosoitetta, sähköpostiosoitetta ja puhelinnumeroa. Tämän lomakkeen täyttämisen jälkeen edetään maksutietojen kyselyyn. 

Tässä vaiheessa myös ”nimellinen 2 dollarin palkkio” on muuttunut 1,00, 1,50 tai 2,00 euroksi riippuen siitä, mikä www-selain on käytössä.

Lomakkeen yläpuolella olevasta tekstistä sekä sivuston ylä- ja alareunan pikkupräntistä selviää, että tarjolla ei olekaan enää ilmaiseksi tai edes pikkurahalla rajatonta pääsyä Disney-sisältöihin, vaan yhteystietolomakkeen täyttämällä osallistuu todellisuudessa 31. joulukuuta 2020 suoritettavaan arvontaan, jossa sivuston mukaan voi voittaa Disney+-palvelun vuodeksi.

Arvontaan osallistumalla tulee samalla tilanneeksi 80 tai 90 euron hintaisen, automaattisesti kuukausittain uusiutuvan palvelun. Vuodessa hintaa tälle palvelulle tulee siis 960 tai 1080 euroa.

Taustalla olemattomia ja nimettömiä verkkosivustoja

Mainoksen julkaisijana toimii Disneybeta.fi-niminen Facebook-sivu. Facebook-sivun .fi-päätteestä huolimatta kyseessä ei ole suomalainen verkkosivusto, eikä Liikenne- ja viestintäviraston verkkotunnushaun mukaan disneybeta.fi-verkkosivustoa ole olemassakaan. 

Mainos on kohdennettu suomalaisille yli 18-vuotiaille Facebook-käyttäjille. Mainosta klikkaamalla päätyy disneybetatestingfr.com-sivustolle. Sivusto on rekisteröity 9. tammikuuta 2020 bahamalaisen palveluntarjoajan kautta. Sivuston omistajan tiedot on piilotettu, mutta fyysisesti palvelin sijaitsee Islannissa. 

Hyväksy ja jatka -painiketta napsauttamalla päätyy d77.seemerolling.com-sivustolle. Tämä seemerolling.com-verkkotunnus on rekisteröity lokakuun lopussa 2019, ja myöskään tämän sivuston omistajan nimeä tai yhteystietoja ei ole näkyvillä verkkotunnusrekisterissä

”Kiirehdi, vain rajallinen määrä paikkoja”

Sivustolla houkutellaan kävijää ”eksklusiivisella rajattomalla pääsyllä” ja kerrotaan tarjolla olevan ”Disney’tä ilmaiseksi”. Paikkoja väitetään olevan vain 500 kappaletta ja samalla kerrotaan, että sivustolle on kirjautunut jo 200 käyttäjää – ja luku kasvaa koko ajan.

Todellisuudessa laskuri ei näytä kirjautuneiden määrää. Sivuston lähdekoodista näkee, että ”kirjautuneiden määrä” on ohjelmoitu kasvamaan jatkuvasti, jotta mainosta klikannut käyttäjä kiirehtisi syöttämään maksukorttinsa tiedot luullessaan paikkojen muuten loppuvan.

Tarpeeksi odottamalla laskurin lukema ylittää ”vapaiden paikkojen” määrän, jolloin sivusto kertoo esimerkiksi palveluun kirjautuneen 1628 asiakasta 500:sta.

Kun käyttäjä napsauttaa ”Lunasta paikkasi” -painiketta, eteen tulee ruutu, jonka mukaan tarjous on voimassa vain viisi minuuttia. Myös tämän sivun lähdekoodista selviää, että laskurilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, vaan jäljellä oleva aika alkaa alusta, jos käyttäjä odottaa viisi minuuttia.

”Rajallisten paikkojen” ja ”rajatun tarjousajan” tarkoituksena on saada kävijä syöttämään maksutietonsa ripeästi, ilman että käyttäjä jää tutustumaan sivuun tarkemmin tai pohtimaan, minne lopulta tietonsa syöttää. Tilausansoille on tyypillistä, että käyttäjää kehotetaan tai ohjataan toimimaan nopeasti esimerkiksi sillä verukkeella, että tuotteita on rajallinen määrä tai tarjous on voimassa vain tietyn, hyvin lyhyen ajan.

Tässä tapauksessa tilausansasta kielii myös se, että Disney+-tilauspalvelu on saatavilla tällä hetkellä vain Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Euroopan maista ainoana Alankomaissa. Maaliskuun lopussa palvelu avataan myös Espanjassa, Isossa-Britanniassa, Italiassa, Ranskassa ja Saksassa. Disney ei ole ilmoittanut, milloin palvelu avataan Suomessa.

Mikäli haksahdit tilausansaan, Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta löytyy ohjeet siitä, miten kannattaa toimia.

Kommentit (3)

Huhu jo on eikö enää ole kukaan rehellinen toi tuntuu huijaukselta

Nämä kuluttaja reklamaation ohjeet on kyllä aika monimutkaiset niille jotka on hölmöissään hatkahtanut tähän.

Kannattaa kokeilla ottaa myös luottokorttiyhtiöön yhteyttä, voinevat estää/perua maksut tällaisessa tilanteessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.