Asiantuntija arvioi kompostoituviksi mainostetut kertakäyttörätit: hyvä tuote, huonoa markkinointia

Kysyimme asiantuntijalta, kuinka ekologisia kertakäyttöiset puhdistusliinat oikeasti ovat.

Markettien kodinhoito-osastoilla myydään nykyään kompostoituviksi mainostettuja, kertakäyttöisiä keittiön puhdistusliinoja. Ne ovat käyttövalmiita eli sisältävät puhdistusaineet, joten erillistä huuhtomista ei tarvita.

Puhdistusliinoja myydään muun muassa Pirkka-, Kiilto- ja Lumme-tuotemerkeillä. Niitä markkinoidaan kompostoitumisen ansiosta ympäristötietoisen kuluttajan valintana.

Kuinka hyvin tällaiset tuotteet kompostoituvat ja kuinka ekologisia ne ovat verrattuna perinteiseen tiskirättiin?

Materiaalitekniikan yliopettaja Liisa Lehtinen Turun ammattikorkeakoulusta perehtyi Kuluttajan pyynnöstä puhdistusliinojen tuoteselosteisiin ja hankki paketillisen liinoja tarkempaa tutustumista varten. Lehtisen erikoisalaa ovat kiertotalous, resurssitehokkuus ja muovit.

Ensin huonot uutiset. Käyttövalmiit puhdistusliinat ovat suhteellisen kalliita, pakkaushinta on yleensä 3–4 euroa. Pakkauskoko on noin 30–60 kappaletta.

Esimerkiksi kymmenen kappaleen pakkauksen tavallisia, uudelleen käytettäviä siivousliinoja saa alle kahdella eurolla.

”Hinta on mielestäni aika törkeä, ja se voi vaikuttaa ostopäätökseen”, Lehtinen sanoo.

Toinen miinus tulee siitä, että tuotetiedoissa ei esitetä näyttöä tuotteiden kompostoituvuudesta.

”En löytänyt tuotepakkauksista mainintaa, että kompostoituvuutta olisi testattu. Ehkä on ajateltu, että testausta ei tarvita, koska kyse on puupohjaisista tuotteista.”

Yhdessä tuotteessa valmistaja perustelee kompostoituvuutta eurooppalaisella EN 13432 -standardilla. Se on kuitenkin tarkoitettu eri tuoteryhmälle, pakkauksille ja pakkausmateriaaleille.

”Siinä viitataan väärään standardiin.”

Käyttövalmiit liinat on valmistettu selluloosasta tai viskoosista. Viskoosi on selluloosasta valmistettu muuntokuitu.

Lehtinen jää kaipaamaan lisätietoja siitä, ettei liinojen sisältämistä kemikaaleista jää kompostiin haitallisia aineita.

”Itse heittäisin liinan mieluummin sekajätteeseen kuin biojätteeseen tai kompostiin. Silloin se hyödynnetään kierrättämällä energiaksi.”

Vähentää veden kulutusta

Puhdistusliinojen ekologisuus kokonaisuudessaan on Lehtisen mielestä merkittävämpi kysymys kuin vain niiden kompostoituvuus.

Ekologisuudessa kompostoituva puhdistusliina nimittäin pesee perinteisen tiskirätin mennen tullen, Lehtinen arvioi.

”Se on hygieenisempi, minimoi puhdistusaineiden käytön ja vähentää veden kulutusta”, hän perustelee.

Uudelleen käytettävä rätti kerää bakteereja ja levittää niitä ympäri keittiötä, jos liinaa ei muista vaihtaa riittävän usein. Rätin huuhtelussa kuluu puolestaan vettä.

”Käyttäjästä riippuen ehkä 1–5 litraa kerralla. Vesijalanjäljen kannalta käyttövalmis tuote on huippujuttu.”

Käyttövalmiissa liinoissa oleva alkoholi tappaa bakteereja, ja Lehtinen arvioi, että tuotteet myös säästävät keittiön pintoja, kun pesuaineiden käyttö vähenee.

”Resurssitehokkuudeltaan tuote on suorastaan nerokas”, hän kehuu.

Entä se kertakäyttöisyys? Eikö se laske puhdistusliinojen ekologisuuspisteitä?

”Jos emme kyseenalaista talous- ja wc-paperin kertakäyttöisyyttä, miksi tekisimme niin keittiöliinalle?” Lehtinen esittää vastakysymyksen.

Hän punnitsi yhden käyttövalmiin puhdistusliinan ja vedellä kostutetun talouspaperiarkin.

”Molemmat painoivat 7–8 grammaa, joten materiaalimäärä on suunnilleen sama.”

Lehtinen arvioi, että kertakäyttöisyys on vähäinen ongelma tuotteen hyötyihin nähden, koska puhdistusliinat ovat kevyitä ja säästävät puhdistuskemikaaleja ja vettä.

Kaiken kaikkiaan Lehtinen on vakuuttunut. Kokeilun perusteella hän sanoo  siirtyvänsä käyttövalmiisiin keittiöliinoihin omalla kesämökillään.

”Mökkiolosuhteissa on vaikea ylläpitää hyvää hygieniaa keittiössä.”

”En näe tuotteissa muuta moitittavaa kuin sen, että niitä brändätään kompostoituvuudella. Itse markkinoisin niitä hygieenisyydellä ja helppokäyttöisyydellä.”

 

Lue myös Kuluttajan artikkeli Mihin roskikseen lautasliinat pitäisi heittää? Kotioloissa vastaus on selvä, mutta lounasravintolassa ei niinkään.

Kommentit (1)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.