Terveys

 • Kuntoiluinto laantui

  Kuluttaja sopi kahdeksan viikon jujutsukurssista 128 euron hintaan. Hän loukkasi kylkensä eikä kyennyt enää osallistumaan kurssille. Lääkärintodistuksen mukaan kuluttaja ei kyennyt treenaamaan kolmeen kuukauteen. Kuluttajalta jäi osallistumatta seitsemälle kurssin 16 kerrasta. Hän vaati puolet kurssin hinnasta takaisin. Yrittäjä ei tähän suostunut. Hän tarjosi tilalle toista kurssia, joka oli fyysisesti helpompi, tai osallistumista uudelle kurssille myöhemmin. Kuluttajalle tämä ei kelvannut.

  Sopimus sitoo kaupan molempia osapuolia, paitsi tietyissä poikkeustapauksissa. Sopimuksen voi peruuttaa poikkeuksellisesti, jos kuluttajan elämäntilanteessa tapahtuu sopimuksen täyttämisen estävä muutos, jota hän ei voi ennakoida, esimerkiksi sairaus tai vammautuminen. Edellytyksenä on, että sopimuksen jatkaminen olisi kuluttajan kannalta kohtuutonta. Tässä tapauksessa kurssi oli verrattain lyhyt, ja yrittäjä oli tarjonnut kuluttajalle järkeviä vaihtoehtoja siihen, että hän saisi rahoilleen vastinetta. Kuluttaja ei saanut rahaa takaisin.

 • Sairaat kissat

  Asiakas osti kasvattajalta rotukissan 800 eurolla. Kissa piti lopettaa noin 2,5-vuotiaana, koska sillä oli sydänvika. Ostaja vaati kasvattajaa palauttamaan kissan hinnan ja maksamaan 800 euron eläinlääkärikulut. Hän oli ostanut samalta kasvattajalta myös toisen, 1 100 euron hintaisen kissan. Sillä oli ostajan mukaan pennusta asti vatsasairaus, minkä vuoksi se oksenteli usein rajusti. Ostaja vei vatsavaivaisen kissan takaisin kasvattajalle, kun kissa oli noin 2-vuotias. Ostaja vaati kauppahinnan palauttamista myös vatsaongelmaisesta kissasta. Kasvattaja oli toista mieltä: sydänvikainen kissa olisi pitänyt kuvata aiemmin, ja vatsatautisella kissalla oli hänen mielestään vain mahakatarri, joka paranee oikealla hoidolla.

  Sydänvikaisen kissan kohdalla oli mitä ilmeisimmin kyse perinnöllisestä sydän­sairaudesta. Ostajalla ei ollut ollut aihetta tutkituttaa kissaa ennen oireiden ilmenemistä. Myyjän ei kuitenkaan tarvitse yleensä korvata eläimen hoitokuluja, jotka ylittävät kauppahinnan. Näin ollen vain kissan 800 euron kauppahinta oli palautettava ostajalle. Vatsatautisen kissan kohdalla ei ollut todisteita siitä, että sairastuminen olisi ollut kasvattajan vastuulla. Kasvattaja oli kuitenkin ottanut kissan vastaan. Hän ei voinut olettaa, että ostaja olisi antanut kissan takaisin maksutta. Kissan hinnasta oli palautettava 900 euroa.

 • Koira sairastui ruuasta

  Koiranomistaja osti eläinkaupasta pakastettua poron jauhelihaa. Koira söi sitä hyvällä halulla ja sai pahoja vatsavaivoja, jotka paljastuivat eläinlääkärin tutkimuksessa luu-ummetukseksi. Lihan seassa oli noin 20 prosenttia luuta, mikä oli kerrottu pakkauksessa. Ostaja ei ollut huomannut tekstiä, koska pakkaus oli ollut huurteessa. Koira joutui olemaan eläinsairaalassa, mistä seurasi 5 360 euron lasku. Koiranomistaja vaati summaa eläinkaupalta. Hänen mielestään luu­varoitus oli kirjoitettu pakkaukseen liian pienellä, ja huurteen vuoksi sitä oli ollut vaikea huomata.

  Ruoka oli aiheuttanut koiralle luu-ummetuksen ja verenvuotoa suolistoon. Ostajan olisi pitänyt kiinnittää huomiota pakkauksen tekstiin. Myös pakastealtaassa olevassa tuotekortissa oli ollut luun kuva. Koirien luunsietokyky on yksilöllistä, ja koiranomistajan pitäisi tietää, mikä ruoka hänen koiralleen soveltuu. Vahingonkorvausta ei tarvinnut maksaa. Myyjä oli kuitenkin luvannut ostajalle lahjakortin, ja myyjän tuli pitää kiinni lupauksestaan.

 • Melua junassa

  Asiakas matkasi junalla Helsingistä Tampereelle. Hänestä matkalla oli sietämätön meteli. Junasta kuului kolinaa ja laahausta lähes koko matkan ajan. Matkustajalle tuli oikeaan korvaan jatkuva tinnitus, josta aiheutui ahdistusta ja nukahtamisvaikeuksia. VR tutki asiaa ja testasi junaa. Istumapaikan läheisyydessä ei ollut ääntä aiheuttavia laitteita. Muut matkustajat eivät olleet kertoneet ongelmasta. Matkustaja ei ollut ilmoittanut häiriöistä matkan aikana eikä pyytänyt saada vaihtaa paikkaa.

  Melua ei voitu tarkistaa matkan aikana, koska matkustaja valitti asiasta vasta jälkikäteen. Melua ei ollut havaittu jälkikäteen tehdyissä tarkastuksissa. Lääkärin­todistus tosin vahvisti, että matkustajalla oli todettu tinnitus. Matkustajan kertoman mukaan tinnitus oli tullut junamatkalta, mutta tinnitus voi tulla monesta eri syystä. Pelkästään junamatkan ajallinen yhteys tinnitukseen ei todistanut, että tinnitus johtui junan melusta. Matkustaja ei saanut vaatimiaan 672 euron korvauksia.

 • Koira sairasti piilevästi

  Koira vaikutti sairaalta, mutta eläinlääkärissä siltä löytyi vain varpaan murtuma. Kuukauden kuluttua omistaja otti koiralle vakuutuksen. Sen jälkeen koiralla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta. Asiakas haki korvausta hoito- ja lääkekuluista. Vakuutusyhtiö kieltäytyi korvaamasta kuluja, koska sairaus oli ollut koiralla jo ennen vakuutuksen ottamista.

  Ehtojen mukaan vakuutuksesta ei korvata sairautta, joka on alkanut kehittyä jo ennen vakuutuksen ottamista. Lääketieteellisen tietämyksen mukaan kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet tulevat näkyviin, kun noin 75 prosenttia kilpirauhasesta on tuhoutunut. Tämä vie aikaa kuukausia tai jopa vuosia. Sairautta ei korvattu.

 • Hammas hajosi

  Ruokailijan kaksi poskihammasta vaurioitui, kun hän haukkasi luomuruisleipää. Hänen mielestään leivässä oli ollut kova esine. Hän nielaisi säikähdyksissään osan leivästä ja ilmeisesti samalla esineenkin. Hän vaati leipomoa korvaamaan 900 euron hammaslääkärikulut. Leipomon mielestä ei ollut mahdollista, että leipään olisi päässyt esimerkiksi kivi.

  Vahingon syy olisi voitu todeta, jos esine olisi ollut tallessa ja tarkastettavissa. Nyt sitä ei ollut, joten leivän turvallisuutta ei voitu arvioida. Asiakkaalla oli lääkärinlausunto, jonka mukaan oli mahdollista, että hampaat olisivat rikkoutuneet leivässä olleen esineen vuoksi. Lausunto ei kuitenkaan ollut riittävä näyttö asiasta. Asiakas jäi ilman korvausta.

 • Sairas hevonen

  Kuluttaja osti hevosen 3 800 eurolla. Hevonen ei voinut hyvin, ja eläinlääkäri tutki sitä jo alle kahden viikon kuluttua kaupasta. Aluksi oireita hoidettiin vatsahaavana. Eläimen kunto kuitenkin heikkeni, ja se jouduttiin lopettamaan noin 4,5 kuukauden kuluttua kaupasta. Ruumiinavauksessa ilmeni, että hevosella oli ollut suolistosyöpä.

  Myyjä väitti, että hevonen oli ollut kunnossa ostohetkellä, mutta ruumiinavaus kertoi toista. Syöpä oli levinnyt laajalle, joten se oli ollut hevosella jo kauppaa tehtäessä. Ostajan piti saada koko kauppahinta takaisin.

 • Ei näy kunnolla

  Asiakas kävi optikolla näöntutkimuksessa ja tilasi moniteholasit. Hän ei nähnyt laseilla kunnolla. Optikko teki asiakkaalle uudet lasit, mutta asiakas ei nähnyt lukea niilläkään. Sangat vaihdettiin pidempiin, mutta se ei auttanut. Uudessa näöntutkimuksessa tulokset olivat samat kuin ensimmäisessä. Asiakas vaati kaupan purkua.

  Linssejä oli vaihdettu, hiottu uudelleen ja korjattu neljästi. Toisen optikon lausuntokaan ei osoittanut virhettä. Optikon mielestä asiakas ei vain ollut tottunut moniteholaseihin. Virhettä ei voitu todeta, joten asiakas ei saanut kauppaa puretuksi. Optikko lupasi olla laskuttamatta turhista korjauksista.

 • Auton sisäilmasta oireita

  Perhe osti käytetyn matkailuauton 40 500 eurolla. He katsoivat, että auton sisäilma aiheutti heille oireita. Myyjän mielestä autossa ei ollut vikaa, mutta suostui kuitenkin purkamaan kaupan. Perhe vaati 495,50 euron korvausta homekoiratutkimuksesta, matkoista, lääkäri- ja lääkekuluista sekä vuodevaatteista.

  Ostajat eivät pystyneet osoittamaan, että autossa olisi ollut merkittävä home- tai kosteusongelma. Homekoiratutkimus ei tätä osoittanut, eikä päätelmiä muutenkaan voida tehdä pelkästään homekoiratutkimuksen perusteella. Perhe jäi ilman korvausta.

 • Yllätys hierojalla

  Asiakas tilasi kokovartalohieronnan naishierojalle. Hieroja sairastui äkillisesti, ja tilalle oli lähetettiin mieshieroja. Asiakas jätti varatun ajan käyttämättä. Hän sai 45 euron laskun käyttämättömästä palvelusta. Hierontayrityksen mielestä lasku piti maksaa.

  Hierontayritys oli varannut sopimusehdoissaan itselleen oikeuden muutoksiin. Niistä piti ehtojen mukaan kuitenkin kertoa asiakkaalle etukäteen. Yritys ei ollut kertonut hierojanvaihdoksesta asiakkaalle. Asiakkaan ei tarvinnut maksaa hierontamaksua. 

 • Varpaankynsistä korvausta

  Asiakas kävi jalkahoidossa, mutta varpaankynnet leikattiin liian lyhyiksi. Lääkäri määräsi lääkkeet varpaankynnen tulehduksen estämiseksi. Asiakas vaati liikkeeltä takaisin jalkahoidosta maksamaansa 65:tä euroa, lääkärinpalkkion 104 euroa ja 32 euroa lääkekuluja.

  Lääkärin mukaan varpaankynnet oli leikattu liian lyhyiksi. Hoito oli virheellistä. Asiakkaalla oli oikeus saada vaatimansa korvaukset. Yksityislääkärikin piti korvata, koska julkisesta terveydenhuollosta ei olisi saanut lääkärinaikaa niin nopeasti, kuin virheen toteaminen edellytti.

 • Asiakas meni merta edemmäs kalaan

  Sairauskuluvakuutuksen ottaja haki korvausta borrelioositutkimuksesta. Näytteet otettiin Suomessa, mutta analyysi tehtiin Saksassa, koska Suomessa ei kyseisiä analyysejä tehdä. Vakuutusyhtiö ei korvannut kuluja, koska ne olivat syntyneet Saksassa ja koska tutkimus ei ollut välttämätön borrelioosin toteamiseksi.

  Lautakunta katsoi, että kulut olivat syntyneet Suomessa, jossa näytteet otettiin. Tällä perusteella korvauksesta ei voinut kieltäytyä. Lääkärinlausuntojen mukaan tutkimukset eivät kuitenkaan olleet välttämättömiä, sillä borrelioosi olisi voitu todeta Suomessakin. Korvausta ei maksettu.

 • Oireita kirkasvalokuulokkeista?

  Asiakas osti kirkasvalokuulokkeet 154 eurolla. Niiden piti vaikuttaa positiivisesti mielialaan pimeänä vuodenaikana. Asiakkaan mukaan kuulokkeet polttivat hänen korvansa ja aiheuttivat silmäoireita. Korvausvaatimus oli 5 070 euroa. Myyjä purki kaupan mutta kieltäytyi korvauksesta, sillä kuulokkeissa ei ollut vikaa.

  Kuulokkeet oli tutkittu eikä niissä ollut havaittu vikaa. Asiakas ei esittänyt näyttöä väitteensä tueksi. Lääkärinlausunnon mukaan oli mahdotonta sanoa, johtuivatko oireet kuulokkeista. Pikemminkin oireet sopivat flunssan aiheuttamiksi. Myyjällä ei ollut korvausvelvollisuutta.

 • Vaarallinen välilasku ei tuonut korvausta

  Kuubaan matkalla ollut lentokone joutui tekemään välilaskun Kanadassa teknisen vian vuoksi. Kanadassa matkustaja sai sairauskohtauksen hotellissa ja löi päänsä lattiaan. Hän jäi hoidettavaksi Kanadaan, josta hänet kotiutettiin vasta kun Kuuban-matka päättyi. Matkustaja vaati matkanjärjestäjältä matkan hintaa, 3 238:aa euroa.

  Toisin kuin matkustaja väitti, matkanjärjestäjä ei ollut käyttänyt asiakkaan matkaa muiden asiakkaiden hyödyksi. Hotellihuonetta oli pidetty varattuna matkustajalle siltä varalta, että hän olisi pääsyt sittenkin Kuubaan. Matkustaja jäi ilman korvausta.

 • Kaverin tönäisy ei ollut rikos

  Poika tönäisi kaveriaan luistinradalla. Kaveri sai käsivarteen kaksi murtumaa ja kyynärhermovaurion. Tönijän vanhempien vakuutusyhtiö kieltäytyi maksamasta korvausta, koska teko oli tahallinen ja vahinko aiheutettu rikoksella, eli pahoinpitelyllä tai tappelulla. Ainakin pojan menettely oli vakuutusyhtiön mukaan ollut törkeän huolimatonta.

  Tönäisijä oli alle 15-vuotias, joten häntä ei voinut tuomita syylliseksi rikokseen. Muutaman vuoden alle 15-vuotias ei voinut ymmärtää, että tönäisystä voi tulla vakavia vammoja, kuten luunmurtumia. Käytös ei ollut edes törkeän huolimatonta. Vakuutusyhtiön piti maksaa korvaus.

 • ALLERGIAKÄSINEISTÄ ALLERGINEN REAKTIO

  Suojakäsineet, joita oli markkinoitu kumiallergikoille sopivina, aiheuttivat ostajalle allergisen reaktion. Ostaja vaati käsineiden valmistuttajalta korvausta lääkärikuluista sekä useita viikkoja kestäneen ihottuman aiheuttamasta mielipahasta. Valmistuttaja ei katsonut olevansa korvausvelvollinen.

  Lautakunnan saaman selvityksen mukaan suurin osa niin sanotuista kumiallergisista on allergisia kemikaaleille ja vain osa lateksille eli luonnonkumille. Lautakunta piti harhaanjohtavana markkinointitietoa, jonka mukaan käsineet sopivat kumiallergisille, koska tuote sopi todellisuudessa vain niille, jotka ovat allergisia nimenomaan luonnonkumille. Tuotteen valmistuttajaa suositettiin korvaamaan ostajalle syntyneet lääke- ja lääkärikulut.

 • MUISTUTUS TEHTÄVÄ ENNEN PERINTÄÄ

  Lääkäriaseman ja asiakkaan välillä oli erimielisyys siitä, oliko asiakkaalla ollut oikeus peruuttaa toinen tutkimuskerta. Lääkäriasema laskutti lääkärinpalkkion vasta kahden vuoden kuluttua. Asiakas piti laskua perusteettomana, koska hän oli peruuttanut ajanvarauksen. Lääkäriasema antoi perintätoimistolle toimeksiannon periä laskusaatava. Korot ja perintäkulut olivat miltei kaksinkertaistaneet saatavan. Valituksessaan asiakas vetosi laskun perusteettomuuden lisäksi siihen, ettei laskusta ollut muistutettu ennen perintään siirtämistä.

  Asiakkaalla oli kuluttajariitalautakunnan mielestä ollut perusteltu aihe olettaa, että lääkärinpalkkio oli kokonaisuudessaan aikanaan maksettu, kun siitä ei ollut mitenkään muistutettu kahteen vuoteen. Lisäksi oli hyvän perintätavan vastaista siirtää saatava suoraan perintätoimistolle.

 • HIEROMALAITTEEN KOHTUUTON HINTA

  Kotimyyjältä osamaksulla hankittu hieromalaite maksoi 454,10 euroa. Ostaja maksoi kaksi osamaksuerää ja vaati laitteen hinnan sovittelua, koska hinta oli kohtuuton verrattuna saman laitteen hintaan myymälässä. Hinta siellä oli 65,59 euroa.

  Kuluttajariitalautakunta tarkisti laitteen myymälähinnan ja totesi sen olevan alle kuudesosan kotimyyntihinnasta. Lautakunta kohtuullisti hinnan 170 euroon huomioon ottaen, että kotimyyjän ostohinta oli todennäköisesti korkeampi kuin maanlaajuisen myymäläketjun neuvottelema hinta, kotimyynti jakelutienä on myös kustannusrakenteeltaan kalliimpi ja kauppa oli tehty osamaksulla.

 • KOKOLIHALEIKE RIKKOI HAMPAAN

  Kokolihaleikkeessä oli jänne, joka rikkoi syöjän hampaan. Kuluttaja vaati leikkeen myyjältä ja valmistajalta korvausta 1 000 euroa. Valmistaja suostui korvaamaan ainoastaan lääkärikulut.

  Koska leikkeen valmistaja ilmeni pakkauksesta, myyjä ei ollut tuotevastuulain säännösten mukaan vastuussa tapahtuneesta. Myyjä ei ollut vastuussa vahingosta myöskään kuluttajansuojalain säännösten perusteella, koska jänteen joutuminen leikkeeseen ei voinut johtua myyjästä. Sen sijaan valmistajan tuli maksaa kulujen lisäksi kivusta ja särystä 200 euroa.

 • ÄÄNI OLISI PITÄNYT HUOMATA

  Messuilta hankittu niskahierontalaite piti ostajan mielestä häiritsevän kovaa ääntä. Ostaja vaati, että kauppa puretaan, mutta myyjä ei siihen suostunut.

  Asiakas sai kokeilla laitetta ennen ostamista. Siksi hänen olisi pitänyt huomata jo messuilla, että laite on hänestä liian kovaääninen. Ostajalla ei ollut oikeutta purkaa kauppaa.

 • RINNAT EIVÄT SUURENTUNEET

  Rintojen suurentamiseen tarkoitettu laite ei tuottanut luvattua tulosta. Myyjä katsoi, että hoitoa olisi pitänyt jatkaa, eikä suostunut purkamaan kauppaa. Ostaja oli käyttänyt laitetta yli kuusi kuukautta 11–12 tuntia päivässä, kuten ohjeissa sanotaan. Kauppaa tehtäessä ostajalle ei kerrottu, että laitetta voisi joutua käyttämään tätäkin pidempään.

  Koska laite ei tuottanut pysyvää muutosta, lautakunta katsoi, ettei se vastannut sovittua. Ostajalla oli oikeus purkaa kauppa ja saada takaisin laitteen hinta, reilut 2 000 euroa.

 • VITAMIINIEN KOE-ERÄ MUUTTUI KESTOTILAUKSEKSI

  Puhelinmyyjä soitti kuluttajalle ja tarjosi vitamiinivalmisteita kokeiltavaksi. Hän tilasi erän kokeilumielessä, ja sai seuraavassa kuussa samanlaisen pakkauksen. Myyjän ja kuluttajan välille syntyi riita siitä, oliko kuluttaja sitoutunut vuoden kestotilaukseen.

  Kuluttajalle olisi pitänyt kertoa jo puhelimessa, että kyseessä oli vuoden kestotilaus. Asia selvisi vasta tilausvahvistuksesta, jossa tällainen yllättävä ja ankara ehto olisi pitänyt esittää korostetummin. Koska näin ei ollut tapahtunut, sopimuksen kestoa koskeva ehto ei sitonut kuluttajaa. Kuluttajalla oli oikeus saada rahat takaisin ensimmäisen erän jälkeen maksamistaan ja palauttamistaan tuotteista.

 • MAKSULLISTA POSTIA PYYTÄMÄTTÄ JA YLLÄTYKSENÄ

  Kuluttaja tilasi netistä luontaistuotteita ilmaisena näytteenä. Hän sai tuotteet, mutta kuukauden kuluttua seurasi toinen, maksullinen lähetys. Kuluttaja oli mielestään tilannut vain ilmaisen näytteen. Yritys vetosi siihen, ettei tilaaja ollut ymmärtänyt, että kyse oli kestotilauksesta, joka olisi pitänyt erikseen perua.

  Laskun takana luki, että näytteen tilaaja sitoutuu kestotilaukseen, mutta myyjä ei ollut kertonut sitä asiakkaalle ennen tilausta. Kestotilaus oli niin yllättävä ja ankara ehto, ettei se sitonut kuluttajaa. Myyjän oli palautettava luontaistuotteiden hinta.

 • HIERONTALAITE OLI HETKEN HAIRAHDUS

  Asiakas halusi palauttaa messuilta ostamansa hierontalaitteen. Asiakkaan mielestä messuostos oli kotimyyntiä, joten kaupan sai perua 14 päivän kuluessa. Yritys oli toista mieltä.

  Kyse ei ollut kotimyynnistä, koska ostos oli tehty paikassa, jossa tavaroita yleensä tarjotaan, eikä myyntitilanteeseen liittynyt kotimyynnille tyypillistä ennalta arvaamattomuutta. Yrityksen ei tarvinnut perua kauppaa.

Alkuun