Käytetyt tavarat

 • Luksuslaukku oli pettymys

  Asiakas näki nettihuutokauppapalvelu Tori.fissä liikkeen ilmoituksen neljä vuotta käytetystä Louis Vuittonin laukusta. Hän soitti liikkeeseen ja sopi ostavansa laukun 1 400 eurolla. Myyjä lähetti laukun postitse. Kuluttaja ei ollut kuitenkaan tyytyväinen laukkuun. Hänen mukaansa se oli naarmuinen, sisältä likainen ja siitä oli lohjennut pala. Myyjä oli ostajan mukaan sanonut, että laukku oli uudenveroinen. Ostaja halusi purkaa kaupan tai perua kaupan etämyynnin peruuttamisoikeuteen vedoten.

  Liikkeellä ei ollut etäsopimusten tekemistä varten perustettua verkkokauppaa, vaan sillä oli ollut vain ilmoitus Tori.fi-sivustolla. Näin ollen sopimuksella ei ollut etämyynnin peruuttamisoikeutta. Ostajan on täytynyt kohtuudella varautua siihen, että neljä vuotta vanha laukku on kulunut, vaikka se olisi myyty hyväkuntoisenakin. Pelkästään se, että laukussa on joitakin naarmuja, ei ole virhe. Myyjän esittämien valokuvien perusteella laukku oli ollut hyvässä kunnossa eikä vaurioita näkynyt kuvissa. Ostajan täytyi pitää laukkunsa.

 • Vanha auto hajosi

  Asiakas osti 8 060 eurolla Audi Quattro -henkilöauton, joka oli otettu ensi kertaa käyttöön vuonna 1999. Matkamittarissa oli 173 000 kilometriä. Sylinterinkansi, turbo-
  ahdin ja pakosarja vikaantuivat, kun asiakas oli ajanut noin 5 000 kilometriä. Korjaus olisi maksanut ainakin 4 000 euroa. Autosta oli myös hävinnyt jäähdytysnestettä heti kaupanteon jälkeen. Myyjä tarjoutui maksamaan korjauksesta 1 500 euroa.

  Autossa ilmeni kallis korjaustarve pian kaupanteon jälkeen. Oli uskottavaa, että jäähdytysnestettä oli hävinnyt heti auton luovutuksesta alkaen. Ostaja ei ollut vaikuttanut vikaantumiseen, ja virhe oli olennainen. Kauppa oli purettava ja kauppahinta palautettava. Ostaja oli kuitenkin saanut auton käytöstä hyötyä, joten myyjä sai vähentää palautettavasta kauppahinnasta 10 senttiä kilometriltä.

 • Läppäri hajosi postissa

  Omistaja myi kannettavan tietokoneensa 350 eurolla ja lähetti sen ostajalle. Kone rikkoutui postissa. Se oli pakattu kuplamuoviin, ja paketin päällä luki ”särkyvää”. Ostaja ja myyjä vaativat Postilta 400 euroa koneesta ja 200 euroa muusta vahingosta. Postin mukaan paketin pitää kestää koneellinen käsittely, jos se lähetetään tavallisena lähetyksenä.

  Pelkkä kuplamuovi ei välttämättä riitä kannettavan tietokoneen pakkaamiseen, vaan siihen on käytettävä esimerkiksi styroksia. Rikkoutuminen johtui puutteellisesta pakkaamisesta. Paketille ei ollut ostettu lisäpalvelua, jossa paketti olisi käsitelty erikseen. Rikkoutuminen oli lähettäjän vastuulla eikä korvausta maksettu.

 • Autossa oli väärät vanteet

  Asiakas osti käytetyn auton ja sai kesärenkaat kaupan päälle. Kesärenkaat osoittautuivat liian kuluneiksi, joten asiakas osti uudet. Niiden asennuksen jälkeen auto täristi ajettaessa, ja pyöränlaakereissa havaittiin vikaa. Korjaamon mukaan vanteet eivät soveltuneet autoon. Asiakas vaati myyjältä ja rengasliikkeeltä runsaat 2 000 euroa korjauskuluja.

  Autossa oli siihen soveltumattomat vanteet. Auto oli vaurioitunut niiden takia jo ennen kauppaa. Lisäksi vanteet olivat heikentäneet auton turvallisuutta. Auto oli kuitenkin tullut korjauksessa ikäistään parempaan kuntoon, joten myyjän maksettavaksi jäi 1 200 euroa.

 • Perämoottorin ikä heitti 10 vuotta

  Asiakas osti käytetyn perämoottorin 3 700 eurolla. Myyjä kertoi, että moottori oli vuosimallia 2000. Kun asia­kas osti moottoriin varaosia maahantuojalta, ilmeni, että moottori olikin vuosimallia 1990. Asiakas vaati 1 000 euron hinnanalennusta. Myyjä tarjosi 500:tä euroa.

  Iällä on merkitystä sekä moottorin käytettävyyteen että sen arvoon. Todennäköises­ti moottori oli myös kuluneempi kuin ostaja oli voinut odottaa. Hinnanalennuksen määräksi arvioitiin 800 euroa.

 • KATOAMISVAHINKO KIRPPUTORILLA

  Kirpputorilla myynnissä olleet lastenrattaat katosivat. Omistaja vaati pöydän hänelle vuokranneelta yritykseltä korvausta, koska hänen mielestään valvonta ei ollut riittävää. Yritys viittasi asiakkaan allekirjoittamaan vuokrasopimukseen, jonka mukaan vuokralleantaja ei vastaa anastusvahingoista, ja tarjoaa varashälyttimen vuokrausta. Lisäksi kirpputorilla on varasportit ja ruuhka-aikoina etsiviä.

  Lastenrattaiden myyjän olisi pitänyt havaita vuokrasopimuksesta, joka hänen voitiin kohtuudella edellyttää lukeneen, että varashälytin oli vuokrattavissa. Jättäessään hälyttimen hankkimatta, hän oli laiminlyönyt sopimuksen mukaan hänelle varkausvahingon varalta kuuluneen omaisuutensa asianmukaisen suojaamisen. Vuokralleantaja oli huolehtinut omasta osuudestaan järjestämällä myymälään varasportit ja etsiviä. Kuluttajariitalautakunta ei suosittanut korvausta.

 • KIRPPUTORIVARKAUS KOTIVAKUUTUKSESTA

  Kuluttajalta varastettiin tavaroita, jotka olivat kirpputorilla myytävänä. Kuluttaja haki korvausta kotivakuutuksensa varkausvakuutuksesta.Vakuutusyhtiö kiisti vastuunsa vedoten siihen, ettei esineitä ollut valvottu tai suojattu suojeluohjeiden edellyttämällä tavalla. Lisäksi ehtojen mukaan tavarat, jotka oli viety kotoa pois muualle myytäväksi, oli siirretty pysyvästi pois vakuutuspaikasta. Ehtojen mukaan vain tilapäisesti vakuutuspaikasta pois viety omaisuus saatetaan korvata varkausvakuutuksesta.

  Lautakunta totesi, että kirpputorilla oli jatkuva henkilö- ja kameravalvonta. Vakuutusehtojen suojeluohjeissa ei ollut tarkemmin määritelty, miten tavaroiden valvonta ja silmälläpito oli järjestettävä. Tämän vuoksi korvausta ei voinut evätä suojeluohjeiden laiminlyönnin perusteella. Lisäksi lautakunta katsoi, että tavarat olivat vakuutusehtojen tarkoittamalla tavalla tilapäisesti poissiirrettyinä, koska ne olisivat pian palautuneet vakuutuspaikkaan, jos niitä ei olisi saatu myytyä.

Alkuun