Autoilu

 • Sitova tarjous

  Autokorjaamo antoi korjaustyöstä 450 euron tarjouksen. Kävi ilmi, ettei korjaamo saisikaan osaa, jonka perusteella tarjous oli laskettu. Korjaus maksaisi paljon enemmän, joten korjaamo perui tarjouksensa. Asiakas teetti työn toisessa korjaamossa. Lasku oli 1 150 euroa. Asiakas vaati 700 euron hinnaneroa ensimmäiseltä korjaamolta.

  Korjaamo olisi voinut selvittää osien saatavuuden ennen tarjouksen antamista. Sopimus oli sitova, koska asiakas oli hyväksynyt tarjouksen. Korjaamon piti korvata hinnanero, mutta vain 655 euroa, sillä sopimuksen mukaan hinta sai ylittyä 10 prosentilla.

 • Taitamaton korjaamo

  Asiakas asennutti autoonsa vetokoukun, minkä jälkeen multimedianäyttö ja takavalot lakkasivat toimimasta. Korjaamo ei saanut niitä kuntoon, joten omistaja vei auton toiseen korjaamoon. Hän vaati vetokoukkuasentajalta korjauskuluja, 200 euroa menetetystä työajasta sekä 500 euroa käyttöhyödyn menetyksestä.

  Todennäköisesti johdot oli kytketty korjaamolla väärin, joten korjaamon piti korvata korjauskuluista 700 euroa. Kuukauden käyttöhyödyn menetyksestä piti korvata 500 euroa. Menetetystä työajasta korvausta ei tullut, sillä palkan menetyksestä ei ollut näyttöä, ja asia olisi hoitunut työajan ulkopuolellakin.

 • Vanha auto hajosi

  Asiakas osti 8 060 eurolla Audi Quattro -henkilöauton, joka oli otettu ensi kertaa käyttöön vuonna 1999. Matkamittarissa oli 173 000 kilometriä. Sylinterinkansi, turbo-
  ahdin ja pakosarja vikaantuivat, kun asiakas oli ajanut noin 5 000 kilometriä. Korjaus olisi maksanut ainakin 4 000 euroa. Autosta oli myös hävinnyt jäähdytysnestettä heti kaupanteon jälkeen. Myyjä tarjoutui maksamaan korjauksesta 1 500 euroa.

  Autossa ilmeni kallis korjaustarve pian kaupanteon jälkeen. Oli uskottavaa, että jäähdytysnestettä oli hävinnyt heti auton luovutuksesta alkaen. Ostaja ei ollut vaikuttanut vikaantumiseen, ja virhe oli olennainen. Kauppa oli purettava ja kauppahinta palautettava. Ostaja oli kuitenkin saanut auton käytöstä hyötyä, joten myyjä sai vähentää palautettavasta kauppahinnasta 10 senttiä kilometriltä.

 • Moottori tiensä päässä

  Kuluttaja osti 26 vuotta vanhan perämoottorin 1 750 eurolla. Sylinteri leikkasi kiinni jo ensimmäisellä ajokerralla. Myyjän mielestä moottorissa ei ollut vikaa. Se oli huollettu ennen myyntiä merkkiliikkeessä. Ostajalla oli kuitenkin korjaamon lausunto, joka viittasi siihen, että moottorissa oli ollut jo valmiiksi sylinterin vaurio.

  Korjaamon lausunto ei tukenut myyjän käsitystä, että moottoria olisi käytetty väärin. Moottori oli rikkoutunut pian käyttöönoton jälkeen. Se oli ollut iästään huolimatta kallis, joten ostaja saattoi odottaa siltä pidempää käyttöikää. Vanhaa moottoria ei kannattanut korjata, joten ostajalla oli oikeus purkaa kauppa.

 • Laiton tilaus

  Asiakas tilasi luottokortilla ulkomaisesta verkkokaupasta spray-maalin, jolla on tarkoitus estää auton rekisterikilven tallentuminen nopeusvalvontakameraan. Oikeaa tuotetta ei lähetetty, vaan paketissa oli muita tuotteita. Asiakas vaati luottokorttiyhtiötä palauttamaan maksamansa 73,90 euroa korkoineen sekä lähes 800 euroa ajankäytöstä, asiakirjojen kääntämisestä ja lakimiespalveluista.

  Asiakas oli yrittänyt ostaa tuotteen, jonka käyttötarkoitus oli lainvastainen. Asiakas väitti, ettei hänen ollut tarkoitus käyttää tuotetta Suomessa, mutta lautakunta ei pitänyt tätä uskottavana. Tilaus oli hyvän tavan vastainen, joten laki ei suojannut kuluttajaa. Tappio jäi asiakkaan kontolle.

 • Auton sisäilmasta oireita

  Perhe osti käytetyn matkailuauton 40 500 eurolla. He katsoivat, että auton sisäilma aiheutti heille oireita. Myyjän mielestä autossa ei ollut vikaa, mutta suostui kuitenkin purkamaan kaupan. Perhe vaati 495,50 euron korvausta homekoiratutkimuksesta, matkoista, lääkäri- ja lääkekuluista sekä vuodevaatteista.

  Ostajat eivät pystyneet osoittamaan, että autossa olisi ollut merkittävä home- tai kosteusongelma. Homekoiratutkimus ei tätä osoittanut, eikä päätelmiä muutenkaan voida tehdä pelkästään homekoiratutkimuksen perusteella. Perhe jäi ilman korvausta.

 • Uusi auto ruostui

  Asiakas osti uuden auton vajaalla 20 000 eurolla. Maalipinta ruostui helmapelleistä ja etupyörien lokasuojien reunoista noin kahdessa ja puolessa vuodessa. Myyjän ja maahantuojan mielestä syy oli asiakkaan: hän ei ollut ottanut lisävarusteeksi roiskeläppiä, eikä ollut huoltanut autoa ajallaan.

  Auton maalipinnan pitäisi kestää kulumiselle alttiissakin kohdissa huomattavasti pitempään kuin kaksi ja puoli vuotta. Sillä, että jotkut huollot oli tehty pari kuukautta huolto-ohjelmassa ilmoitettua myöhemmin, ei ollut merkitystä. Myyjän ja maahantuojan piti joko korjauttaa auto tai korvata korjauskulut.

 • Naarmuja vuokra-autossa

  Asiakas sai autovuokraamolta 670 euron jälkilaskun, koska auton ovessa oli naarmuja. Asiakas ei ollut mielestään vahingoittanut autoa. Hän vaati asian selvittämisestä 1 105 euron korvausta. Lisäksi hän vaati vuokrasumman palauttamista, koska autossa oli ollut vikoja: tuulilasissa oli ollut kiveniskemä, eikä ajovalon pesuri ollut toiminut.

  Siihen, miten naarmut olivat syntyneet, ei saatu selvyyttä. Näin ollen vuokraamolla ei ollut oikeutta korvaukseen. Myöskään asiakkaalla ei ollut oikeutta saada korvausta asian selvittelyyn kuluneesta ajasta. Vuokrasummaakaan ei tarvinnut palauttaa, koska auton puutteet olivat pieniä.

 • Luvattu autokatos puuttui

  Asiakas osti uuden asunnon. Välitysliikkeen esitteen mukaan asunnolle kuului autokatospaikka. Kun asukas muutti asuntoon, isännöitsijä ilmoitti, ettei autopaikkaa ole. Asukas vaati välitysliikkeeltä korvausta. Autopaikka olisi ollut hyvin tärkeä iäkkäälle, omaishoitajana toimivalle asukkaalle.

  Välitysliikkeen laatimassa asuntoesitteessä mainittiin kahdessa kohdassa, että huoneistoon kuuluu autokatospaikka. Isännöitsijäntodistuksessa tai yhtiöjärjestyksessä ei tällaista lukenut. Välitysliike oli antanut ostajalle väärää tietoa. Sen piti maksaa asukkaalle korvauksena 2 300 euroa.

 • Auto kesti alle vuoden 

  Asiakas osti kahdeksan vuotta vanhan auton, jonka matkamittarissa oli 124 000 kilometriä. Moottori ja turboahdin rikkoutuivat vajaassa vuodessa. Myyjä ei suostunut korjaukseen, koska rikkoutuminen johtui siitä, ettei ostaja ollut käyttänyt niin kutsuttua viimasuojaa. Asiakas sanoi, ettei häntä ollut neuvottu käyttämään sitä.

  Moottori oli ilmeisesti rikkoutunut jäätymisen vuoksi. Myyjä ei ollut antanut ohjeita pakkasen varalle. Auto oli joka tapauksessa ollut odottamattoman huonossa kunnossa, kun se hajosi alle vuodessa. Kauppa oli purettava ja kauppahinta palautettava ostajalle. Myyjä sai vähentää hinnasta auton käytöstä saadun hyödyn.

 • Auton vanteet kolhiintuivat 

  Asiakas osti autoonsa uudet alumiinivanteet 400 eurolla. Puolentoista vuoden kuluttua hän valitti myyjälle, että vanteet olivat kuluneet ja rumat. Myyjä tarjosi uusia vanteita 150 eurolla. Ostaja ei tätä hyväksynyt vaan vaati uusia vanteita ilmaiseksi. Hänelle olisi kelvannut myös 250 euron hinnanalennus.

  Valokuvista ilmeni, että vanteissa oli kiveniskemiä ja kolhuja. Vanteita pitää huoltaa ja kolhujen lakkavauriot paikata, jotta vauriot eivät leviä. Myydyissä vanteissa ei ollut virhettä. Myyjä ilmoitti, ettei tarjous uusista vanteista ollut enää voimassa. Asiakas jäi ilman hyvitystä.

 • Autossa oli väärät vanteet

  Asiakas osti käytetyn auton ja sai kesärenkaat kaupan päälle. Kesärenkaat osoittautuivat liian kuluneiksi, joten asiakas osti uudet. Niiden asennuksen jälkeen auto täristi ajettaessa, ja pyöränlaakereissa havaittiin vikaa. Korjaamon mukaan vanteet eivät soveltuneet autoon. Asiakas vaati myyjältä ja rengasliikkeeltä runsaat 2 000 euroa korjauskuluja.

  Autossa oli siihen soveltumattomat vanteet. Auto oli vaurioitunut niiden takia jo ennen kauppaa. Lisäksi vanteet olivat heikentäneet auton turvallisuutta. Auto oli kuitenkin tullut korjauksessa ikäistään parempaan kuntoon, joten myyjän maksettavaksi jäi 1 200 euroa.

 • Renkaat kuluivat oudosti

  Kuluttaja osti uuden auton. Noin kolmen vuoden kuluttua hän huomasi, että kesärenkaat olivat kuluneet oudosti. Ostaja vaati 60:tä euroa renkaiden suuntauksen korjaamisesta sekä puolet uusien kesä- ja talvirenkaiden hinnasta. Ostajaa ei ollut kauppaa tehtäessä neuvottu tarkistamaan pyörien ohjauskulmia.

  Pyörien suuntaus ja renkaat oli rajattu takuun ulkopuolelle. Kuluttajansuojalain virhevastuu koskee silti myös renkaita ja suuntausta. Ohjauskulmien vika on kuitenkin tyypillisesti sellainen, joka johtuu auton käyttäjästä.

  Ostaja ei pystynyt todistamaan, että ohjauskulmat olisivat olleet väärät jo kaupantekohetkellä. Hän joutui maksamaan kulut itse. 

 • Nokian renkaista ei saanut hyvitystä

  Asiakas osti autoonsa Nokian renkaat 580 eurolla. Myöhemmin hän vaati renkaista 200 euron hyvitystä, koska lehtitietojen mukaan rengasvalmistaja olisi vääristellyt rengastestien tuloksia. Uutisten mukaan Nokian renkaat toimitti autolehden testattavaksi parempia renkaita kuin myynnissä olleet renkaat.

  Autolehdeltä pyydettiin rengastesteistä lausunto. Lehden mukaan testitulokset olivat luotettavia. Asiakas ei pystynyt osoittamaan renkaista mitään vikaa tai puutetta, kuten liian lyhyttä käyttöikää tai huonoja ominaisuuksia. Näin ollen ei voitu todistaa, että renkaissa olisi virhe. Ostaja jäi ilman hyvitystä. 

 • Renkaanvaihdosta iso harmi

  Rengasliike asensi asiakkaan auton alumiinivanteille talvirenkaat. Työ maksoi 80 euroa. Seuraavana päivänä asiakas huomasi vanteissa naarmuja. Toinen rengasliike arvioi, että jäljet olivat tulleet rengaskoneen ”kynnestä”. Asiakas vaati korvauksena 340 euroa, eli puolet uusien vanteiden hinnasta.

  Rengasliike hankki kaksi ulkopuolista lausuntoa, joiden mukaan vanteissa olevat jäljet eivät voineet olla rengaskoneen aiheuttamia. Myös asiakkaan hankkima lausunnonantaja perui puheensa. Koska työn virheestä oli vain asiakkaan oma ilmoitus, hän ei saanut korvausta.

 • Vanha auto tiensä päässä

  Autoilija ajoi pysäköintialueella reunakiven yli. Hänen mielestään vaihdelaatikko rikkoutui törmäyksessä. Hän vaati vakuutusyhtiötä korvaamaan vaihdelaatikon korjauskulut, yhteensä 3 000 euroa. Vakuutusyhtiö ei korvannut kuluja, koska autolla oli ajettu lähes 300 000 kilometriä.

  Valokuvista näkyi, ettei reunakivi ollut kovin korkea. Samalla voimalla isku kohdistuisi autoon kuoppaisella tiellä. Auton alustassa ei myöskään näkynyt törmäysjälkiä. Vikaantumisen syynä ei ollut törmäys, vaan vaihteiston kuluminen. Korvausta ei tarvinnut maksaa.

 • Laturi rikkoutui liian pian

  Asiakkaan autoon vaihdettiin laturi. Korjaus maksoi yli 850 euroa, josta työn osuus oli 215 euroa ja laturin osuus 640 euroa. Laturi meni uudestaan rikki vajaan 2,5 vuoden kuluttua, ja tällä kertaa korjauslasku oli lähes 560 euroa. Asiakas vaati korjausta ilmaiseksi, koska laturi meni rikki niin pian.

  Selvityksestä ei käynyt ilmi, mikä vika laturissa oli toisella kerralla. Vaikka korjaustyön takuuaika olisi umpeutunut, korjaamo vastaa virheistään – myös varaosista, jotka se on autoon asentanut. Laturi kestää yleensä kauemmin kuin runsaat kaksi vuotta. Korjaamon piti korvata asiakkaalle 260 euroa.

 • Kolarikorjauksesta sai alennusta

  Asiakas osti 29 900 eurolla 10 vuotta vanhan auton. Auto oli tuotu käytettynä USA:sta. Ostaja huomasi, että auton oikea takakylki oli korjattu huonosti kolarin jälkeen. Hän vaati auton korjaamista tai 13 000 euron hinnanalennusta. Autoliikkeen mielestä viat eivät haitanneet auton käyttöä. Se tarjosi alennusta 2 900 euroa.

  Auton aiempi kolarointi ei oikeuta hyvitykseen, jos korjaus on tehty huolellisesti. Huonosti tehty korjaus voi kuitenkin vaikuttaa auton käytettävyyteen ja arvoon. Uusi korjaus aiheuttaa myös kuluja. Asiakkaalla oli oikeus 4000 euron hinnanalennukseen.

 • Navigaattorista ei alennusta

  Asiakas osti uuden auton, joka maksoi 37 000 euroa. Parin kuukauden kuluttua asiakas valitti auton navigaattorista. Navigaattori ilmoitti matka-ajan väärin, jos matkaan sisältyi pikkuteitä. Asiakas vaati hyvitystä 500 euroa. Myyjän mukaan navigaattorin ilmoitus matka-ajasta on aina arvio.

  Asiakkaan toimittaman selvityksen mukaan navigaattori ei aina laskenut matka-aikaa oikein. Navigaattorien antamat ajat ovat yleensäkin vain suuntaa-antavia. Autossa ei ollut hyvitykseen oikeuttavaa virhettä.

 • Vuokra-autossa oli lommoja

  Asiakas vuokrasi auton yhdeksi päiväksi. Palautuksen jälkeen hän sai vuokraamolta 460 euron laskun, sillä autossa oli huomattu peltivaurio. Asiakas kieltäytyi maksamasta laskua, koska ei ollut mielestään aiheuttanut lommoa. 

  Auton vuokraaja vastaa vain niistä vahingoista, jotka hän on itse aiheuttanut. Muiden vuokra-aikana autoon tekemistä vaurioista vuokraaja vastaa vain, jos ne johtuvat hänen omasta huolimattomuudestaan. Tässä tapauksessa vaurioita ei ollut edes huomattu palautustarkastuksessa vaan vasta myöhemmin. Asiakkaan ei tarvinnut maksaa laskua.

 • 40 euron rapsu: pysäköintilipuke ei ollut näkyvillä

  Kuljettaja pysäköi autonsa maksulliselle pysäköintialueelle. Hän sai yksityiseltä valvojalta 40 euron valvontamaksun. Valvojan mukaan pysäköintilipuke ei ollut autossa näkyvillä. Kuljettaja vaati valvontayritystä palauttamaan maksun. Hän esitti vaatimuksensa tueksi valokuvia, joiden mukaan lipuke olisi ollut näkyvillä.

  Pysäköintilipukkeen piti pysäköintiehtojen mukaan olla näkyvissä tuulilasin sisäpuolella. Valvojan ottamissa valokuvissa ei näkynyt lipuketta. Jälkikäteen esitetty lipuke tai siitä otettu valokuva ei riitä todisteeksi maksamisesta, sillä se voisi olla myös jonkin toisen auton lipuke. Valvontamaksu oli aiheellinen ja se piti maksaa.

 • VÄÄRÄ ARVIO JARRUVIASTA

  Korjaamo antoi auton jarruviasta virheellisen vikadiagnoosin. Sen mukaan korjaus tulisi maksamaan yli 2 000 euroa. Auton omistaja päätti olla korjauttamatta vikaa ja myi auton. Uuden omistajan teettämä korjaus maksoi 200 euroa.

  Myyjä vaati korjaamoa korvaamaan arvioitujen ja todellisten kulujen hinnaneron. Korjaamon mielestä auton vaihto tai siitä maksettu hinta eivät liittyneet vikadiagnoosiin. Yritys on velvollinen korvaamaan välilliset vahingot vain, jos virhe tai vahinko johtuu sen huolimattomuudesta. Hinta-arvion tilaajan on näytettävä toteen virheestä aiheutunut vahinko ja sen määrä. Auton ostaneen autoliikkeen käsitys oli ollut, ettei autossa ollut vikadiagnoosin mainittua vikaa. Koska muutakaan näyttöä korjaamon virheen vaikutuksesta auton myyntihintaan ei ollut, tilaaja jäi ilman hyvitystä.

 • AUTO VAURIOITUI PESUSSA

  Auton kylki vaurioitui pesuautomaatissa, kun pesukone osui autoon. Auton omistajan mielestä kyse oli joko automaatin toimintavirheestä tai puutteellisista turvajärjestelyistä. Huoltamon mielestä autoilija ei ollut noudattanut pesuohjeita ja oli siten aiheuttanut vahinkonsa itse.

  Auton vasen sivu oli ollut lattiaan asennettujen ohjainkiskojen väärällä puolella, eikä pesuohjeiden mukaisesti keskellä pesulaitetta. Autoilijan ei ollut kuitenkaan mahdollista välttää vahinkoa, koska pesulaite käynnistyi siitä huolimatta, että auto oli pesutilassa väärin. Lautakunnan mielestä pesulaitteen turvajärjestelyt olivat puutteelliset, ja siksi huoltamo oli vastuussa vahingoista.

 • MAKSETTU HYVITYS JAKOHIHNASTA OLI RIITTÄVÄ

  Auton jakohihna katkesi, kun hihnan vaihdosta oli kulunut 3,5 vuotta ja 43 000 ajokilometriä. Moottorivaurion korjaus maksoi 2 000 euroa, josta maahantuoja hyvitti puolet. Auton omistaja ei pitänyt tätä riittävänä, koska hihna ei ollut kestänyt huolto-ohjelman mukaista vaihtoväliä, joka oli 60 000 kilometriä tai neljä vuotta.

  Kuluttajalla oli perusteltu aihe olettaa, että jakohihna kestäisi sen ilmoitetun vaihtovälin verran. Vahingon määrää arvioitaessa oli kuitenkin otettava huomioon, että kuluttajan olisi joka tapauksessa pitänyt vaihtaa hihna tarpeellisine osineen puolen vuoden sisällä omalla kustannuksellaan. Koska moottori oli tullut korjauksen jälkeen parempaan kuntoon kuin mitä se oli ennen hihnan katkeamisesta, lautakunta piti maahantuojan maksamaa hyvitystä riittävänä.

 • KESÄDIESELIÄ MYYTIIN MARRASKUUSSA

  Henkilöauto jouduttiin hinaamaan korjaamolle moottorin sammumisen vuoksi pian tankkauksen jälkeen. Syy moottorin sammumiseen oli se, että kesäkäyttöön tarkoitettu dieselpolttoaine oli kiteytynyt yli viidentoista asteen pakkasessa. Kuluttajan mielestä huoltamo oli vastuussa syntyneistä kustannuksista, koska marraskuun puolivälissä myydyn polttoaineen saattoi perustellusti olettaa olevan talvilaatua.

  Huoltoaseman tulisi merkitä myytävä diesellaatu selkeästi erityisesti, jos kesäkäyttöön tarkoitettua dieseliä myydään ajankohtana, jolloin pakkasta saattaa olla hyvinkin paljon. Koska huoltamo ei näyttänyt merkinneensä laatua riittävän selvästi, lautakunta totesi kuluttajan vaatimuksen moottorin korjauskuluista perustelluksi.

 • KALLIS HINAUS

  Autoilija piti auton hinauksesta saamaansa 1 223 euron laskua kohtuuttomana. Erityisen kohtuuttomalta tuntui kuljettajan 90 euron tuntipalkka, joka oli velottu kilometrikustannusten päälle. Hinattu matka oli 150 kilometriä.

  Jos palveluksen hinnasta ei ole sovittu etukäteen, tilaajan on maksettava hinta, joka on kohtuullinen kun otetaan huomioon palveluksen sisältö, laajuus, laatu ja muut olosuhteet. Lautakunta yhtyi autoilijan näkemykseen siitä, että velottu hinta oli kohtuuton palvelun suoritusajankohta, olosuhteet ja yleinen hintataso huomioiden. Lautakunta katsoi, että yrittäjällä oli oikeus laskuttaa hinauksesta enintään 650 euroa.

 • Renkaat ja vanteet varastettiin

  Vakuutusyhtiö kieltäytyi maksamasta vakuutuskorvausta anastetuista auton renkaista ja vanteista, koska ne eivät olleet sellaiset kuin määräykset kyseisen ajoneuvon kohdalla edellyttivät. Päätös oli vakuutuksenottajan mielestä perusteeton.

  Vakuusehtojen mukaan vakuutuksen kohteena oli vakuutuskirjassa yksilöidyn ajoneuvon lisäksi siihen kiinteästi asennetut ja sen käyttöön olennaisesti liittyvät tavanomaiset lisävarusteet. Vakuutusehtojen mukaan vakuutus ei kattanut viranomaismääräysten vastaisia laitteita tai varusteita, esimerkiksi tutkanpaljastinta. Määräysten vastaiset renkaat eivät lautakunnan mielestä olleet rinnastettavissa kiellettyyn tutkanpaljastimeen. Renkaita ei lautakunnan mielestä voitu pitää yksiselitteisesti myöskään vakuutusehdoissa tarkoitettuna laitteena tai varusteena. Yhtiötä suositettiin korvaamaan anastetut renkaat ja vanteet.

 • VAKUUTUSKORVAUS PEURAN VÄISTÄMISESTÄ

  Auto suistui ojaan ja törmäsi tienviittaan kuljettajan väistäessä peuraa. Vakuutusyhtiön ja vakuutuksenottajan välille syntyi erimielisyys siitä, oliko yhtiön maksettava vakuutuskorvausta. Yhtiö vetosi ehtoon, jonka mukaan hirvivahingon korvattavuus edellyttää eläimen ja ajoneuvon yhteentörmäystä. Sellaista ei ollut tapahtunut.

  Lautakunnan mielestä autolle aiheutunut vahinko oli seurausta uhkaavan vahingon torjumisesta, joka autolle olisi syntynyt, mikäli vakuutettu ei olisi pyrkinyt estämään törmäystä peuraan. Vakuutussopimuslain mukaan vakuutettu on velvollinen torjumaan uhkaavan vahinkotapahtuman ja yhtiö puolestaan velvollinen korvaamaan kohtuulliset pelastuskulut. Peuran väistäminen oli tarkoituksenmukaista, koska eläimeen törmääminen on usein vahingollisempaa kuin sen väistäminen. Lautakunta suositti yhtiötä korvaamaan auton vauriot.

 • VAURIOITUMINEN EI HUOLTAMON VASTUULLA

  Auton takalasin lista irtosi harjapesussa ja vaurioitti auton maalipintaa. Asiakkaan mielestä huoltamo oli vastuussa vaurioiden korjauskustannuksista. Huoltamon mukaan ei ollut mahdollista, että kone olisi repinyt listan irti, ellei se ollut jo valmiiksi osittain irti. Vaatimus oli liikkeen mielestä siten aiheeton.

  Autonpesukoneen toiminnassa ei ollut havaittu häiriöitä eikä autoonkaan ollut tullut maalipintojen vahingoittumisen lisäksi muita vaurioita. Asianmukaisessa kunnossa olevan ikkunalistan tulisi lautakunnan mielestä kestää harjojen aiheuttama hankaus- ja painevaikutus. Koska pesulaitteen toiminnassa ei osoitettu olleen sellaisia puutteita, jotka olisivat voineet aiheuttaa asianmukaisessa kunnossa olevan listan irtoamisen, hyvitystä ei suositettu.

 • HUOLTAMOLTA EI LÖYTYNYT VARAOSAA

  Merkkihuoltamolla ei ollut vaihtaa asiakkaan autosta rikkoutuneen ajovalon sulakkeen tilalle uutta. Koska huoltamon olisi pitänyt tilata osa, asiakasta kehotettiin etsimään sulaketta paikallisista varaosaliikkeistä. Auton omistajan mielestä merkkihuolto oli riittämättömän varaosatilanteen vuoksi vastuussa sulakkeen etsiskelystä aiheutuneista kuluista.

  Lautakunta totesi, ettei korjaamolla ole velvollisuutta pitää tiettyä varaosaa saatavilla. Koska osapuolet eivät olleet sopineet sulakkeen hankkimisesta, kuluttajan korvausvaatimus oli perusteeton.

Alkuun