Kuluttajan testi

4.95 €

Puhelimet

25.10.2017|
Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Perusominaisuudet Arvosanassa huomioitiin puhelimen toiminta-aika yhdellä latauksella, akun latautumisen nopeus, toiminta heikossa kentässä, liitännät ja monipuolisuus ja tallennustila. Lisäksi arvioitiin kaiuttimien äänenlaatu ja varmuuskopiointi tietokoneelle.

Toiminta-aikaa testattiin testisyklillä, joka on seuraavanlainen:
-Valmiustila 47 min/t
-Internetselaus 7,5 min/t
-Kameran käyttö, 5 kuvaa/t ilman salamaa
-Navigointi 1 min 15 s/t
-Puhelu 2,5 min/t
Puhelimeen lähetettiin kaksi viestiä tunnissa. Näyttöjen päälläoloaika säädettiin 1 minuuttiin.

Puhelimien latausnopeus mitattiin. Akun varaustila tarkastettiin myös 15 minuutin lataamisen jälkeen.

Toimintaa heikossa kentässä mitattiin erityisten testilaitteiden avulla, joilla testataan puhelimen lähetystehoa ja vastaanottoherkkyyttä.

Tallennustila arvosteltiin käytettävissä olevan sisäisen muistin ja muistikortin kanssa saavutettavan suurimman mahdollisen tallennustilan perusteella.

Kaiuttimen äänenlaatu arvosteltiin sekä teknisten mittausten että subjektiivisen arvion perusteella. Liitäntöjä ja monipuolisuutta arvosteltaessa käytiin läpi puhelimen eri toiminnot sekä esimerkiksi puhelimen käyttämät taajuusalueet, tiedonsiirtotekniikat ja liitännät.

Varmuuskopiointia testattiin viemällä yhteystietoja, kalenterimerkintöjä, sähköposteja ja muita tiedostoja puhelimesta tietokoneeseen ja pilvipalveluun ja niistä takaisin puhelimeen.

Käyttömukavuus Arvosanaan vaikuttivat yleinen käytön helppous, kestävyys ja näytön ominaisuudet.

Käytön helppouden arvosteluun vaikutti puhelimen käyttöönoton ja perustoimintojen helppous, valikkojen ominaisuudet ja näppäinten valaistus.

Kosketusnäytön osalta arvosteltiin käytön sujuvuus, näytön antama vaste kosketukseen ja näytön toiminnot, kuten tuki monikosketukselle.

Näyttö-arvosanassa huomioitiin koko, tarkkuus ja luettavuus eri valaistusolosuhteissa. Myös katselukulmat ja kontrasti testattiin.

Kannettavuutta arvioitiin puhelimen painon ja tilavuuden perusteella sekä arvioimalla puhelimen kuljetettavuutta käsilaukussa ja taskussa huomioiden myös näytön lukituksen poistamisen helppous.

Kestävyyttä mitattiin pudottamalla puhelin erityistä testausrumpua käyttäen 50 kertaa 80 cm:n korkeudelta. Lisäksi puhelin altistettiin vedelle ja kosteudelle ja testattiin kosteuden vaikutusta puhelimen toimintakykyyn standardin EN60529, 2000-9 mukaisesti. Puhelimien toimivuus testattiin heti 5 minuutin kestoisen testin jälkeen. Toimintakyky tarkistettiin lisäksi uudestaan 2 ja 3 päivän kuluttua sadetustestin tekemisestä.

Ne puhelimet, joiden valmistajat lupaavat olevan vedenkestäviä, upotettiin lisäksi 1 metrin syvyiseen veteen tiiviyden tarkistamiseksi.

Lisäksi kestävyys-arvostelussa huomioitiin näytön ja kuoren naarmuuntumisherkkyys (testauskynä ERICHSEN, Model 318S) ja laboratorion asiantuntijan subjektiivinen arvio laitteen rakenteesta.

Puhelut Arvioitiin muun muassa puheluiden äänenlaatua ja vastaamattomien puheluiden hallintaa. Saapuvan että lähtevän puheen laatua testattiin teknisin mittauksin ITU-T –standardien mukaisesti kaiuttomassa huoneessa taustamelulla ja ilman.

Viestien kirjoittaminen Testattiin näppäimistön käyttömukavuutta niin tekstiviestien kuin sähköpostien kirjoittamisessa.

Kamera ja videokuvaus-arvostelussa testattiin kuvanlaadun lisäksi puhelimen soveltuvuus kuvankatseluun, kameratoimintojen monipuolisuus, kameran käytön helppous ja nopeus sekä tiedonsiirto ja tallentaminen. Kuvat otettiin automaatti-asetuksilla ja parhaalla kuvanlaadun asetuksella. Kuvat arvosteltiin sekä tietokoneen ruudulta että tulosteista. Testissä käytettiin sekä testitauluja että luonnollisia kuvauskohteita. Myös kameran kuvanvakaimen toiminta testattiin.

Videokuvaus-testeissä kuvattiin paikallaan olevia ja liikkuvia kohteita. Studiovalaistuksella simuloitiin päivänvalossa tehtävää kuvausta. Myös video-otoksen äänenlaatu arvosteltiin. Videot arvosteltiin sekä puhelimen omalta näytöltä että tietokoneelta. Arvostelussa huomioitiin esimerkiksi kuvan terävyys ja liikkeen- sekä värien toisto. Myös videokuvauksen monipuolisuus huomioitiin arvostelussa.

Verkkoselailu Arvioitiin erityisesti verkkoselailun helppoutta ja nopeutta. Huomiota kiinnitettiin muun muassa sivuilla navigointiin ja näyttötilan riittävyyteen. Selailua testattiin 6:lla yleisesti käytettävällä sivustolla ja latausnopeudet molempiin suuntiin mitattiin. Myös kirjanmerkkien tekeminen ja selailuhistoria huomioitiin arvostelussa.

Musiikki-toiminnoista arvioitiin äänenlaatua, käyttömukavuutta ja musiikin siirtoa puhelimeen. Äänenlaatua arvioitiin kuuntelutestein, jotka tehtiin puhelimen omilla kuulokkeilla että kaksilla laadukkailla hifi-kuulokkeilla.

Navigointi-ominaisuuksia testattiin muun muassa käymällä läpi ohjelmiston yleinen toiminta, navigoinnin aloittamiseen tarvittavat toiminnot ja paikannuksen nopeus ja tarkkuus. Mikäli mahdollista, kaikkiin puhelimiin ladattiin Google Maps-sovellus. Muuten testattiin puhelimen mukana toimitettu sovellus.

Testaamme myös puhelimien pääkameran kuvanvakaimen laadun. Kuvassa näkyy testilaitteeseen kiinnitetty kännykkä. Puhelimen ruudulla näkyy testitaulun kuva.

Kaikille puhelimille tehdään sadetustesti, jossa standardin EN 60529 mukaisesti puhelimet altistetaan sateelle viiden minuutin ajaksi. Puhelimen toiminta tarkistetaan heti, ja uudestaan kahden sekä kolmen päivän kuluttua.


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.