Lasten kantoreput ja -liina

12.3.2014|
Testi tehtiin kuluttajaorganisaatioiden kansainvälisenä yhteistyönä.

Turvallisuus- ja kestävyystestit tehtiin soveltuvin osin lasten kantoreppuja koskevan standardin EN13209-2:2005 mukaisesti laboratoriossa.

Kantoreppujen ergonomiaa arvioi ergonomia-asiantuntija erityisesti lasten mukavuuden kannalta. Käyttäjäpaneeli puolestaan arvioi kantoreppuja lähinnä kantajan näkökulmasta. Kemikaalitestit testiin kemikaalien tutkimiseen erikoistuneessa laboratoriossa.

Turvallisuutta ja kestävyyttä arvioitiin standardin mukaisesti testaamalla jalka-aukot, kantorepun kiinnitys ja kiinnitysjärjestelmien kestävyys. Standardissa EN13209-2:2005 ei kuvata tarkasti testimetodia, jolla voisi arvioida kantoreppujen tarjoamaa tukea lapsen päälle. Sen sijaan standardissa todetaan, että niissä kantorepuissa, joiden luvataan soveltuvan vastasyntyneille lapsille, pitää tarjota tukea päälle. Laboratorio käytti tässä testissä testinukkea, jolla simuloidaan 3 kuukautta vanhaa vauvaa, joka ei pysty kannattelemaan päätään. Standardin mukaisten testien lisäksi arvioitiin kantoreppujen tarjoama suoja lapsen päälle sekä riski lapsen sormien vahingoittumisesta koloihin tai saumoihin juuttumalla.

Ergonomia-arviossa asiantuntija kiinnitti huomiota kantorepun rakenteeseen, lapsen asentoon ja lapsen mukavuuteen. Arvostelussa huomioitiin kantorepun koko, materiaalin mukavuus, tuki jaloille, selän ja niskan asento, painon kohdistuminen, sekä lapsen mukavuus liikuttaessa ja istuttaessa. Myös kantorepun tarjoama mahdollisuus lapsen liikkumiselle erityisesti käsien osalta arvosteltiin. Jokaisen kantorepun ergonomia-arvostelu tehtiin vähintään kolmen lapsen ja vanhemman kanssa.

Kuusihenkinen käyttäjäpaneeli koostui sekä miehistä että naisista. Paneelissa oli sekä kokeneita käyttäjiä että ensikertalaisia. He arvioivat kantoreppujen säätöjä, lapsen kiinnittämistä ja irrottamista, kantamisen mukavuutta sekä lapsen mukavuutta. Lisäksi panelisteilta kysyttiin yleismielikuvaa tuotteesta ja kuinka todennäköisesti he harkitsisivat kyseisen tuotteen ostamista asteikolla yhdestä viiteen.

Merkinnät ja käyttöohjeet –arvosanassa huomioitiin esimerkiksi erilaiset varoitusmerkinnät ja tiedot siitä minkä kokoiselle lapselle kantoreppu on tarkoitettu.

Kemikaaleja tutkittiin yhdistetyistä näytteistä, jotka sisälsivät niitä kantoreppujen osia, jotka ovat lähimpänä lapsen päätä ja käsiä. Näytteet sisälsivät kangasta, vaahtomuovia repun sisältä, hihnoja ja solkia. Näytteet tutkittiin 11 ftalaatin (muovien pehmentimiä), palonestoaineiden, formaldehydin, ja 18 PAH-yhdisteen pitoisuuden selvittämiseksi.

Lapsi voi satuttaa sormensa työntämällä ne pieniin rakoihin ja väleihin.

IT13142-sormet

Kantoreppujen jalka-aukot eivät saa olla liian suuria.

IT13142-jalkaaukko

Pieni vauva ei pysty kannattelemaan päätänsä, joten pääntuki on tarpeen käytön alkuvaiheessa.

IT13142-tuki_paalle


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.