Akkuporakoneet

11.3.2009| /

Kuluttajaorganisaatioiden kansainvälisenä ICRT -yhteistyönä testattiin 23 akkuporakonetta ja kahdeksan akkuiskuporakonetta.

Suorituskyvyn arviointi kohdistui työn aloittamiseen alhaisella nopeudella, kierrosnopeuden ja vääntömomentin säätöön, työsuorituksen sujumiseen ja ruuvauksen loppuunsaattamiseen.

Suorituskykyä mitattiin poraustesteillä, ruuvaustesteillä sekä akun suorituskykytesteillä. Porauksen suorituskykyä mitattiin poraamalla erikokoisia reikiä erilaisiin materiaaleihin (pyökki, metalli ja hiekkakalkkikivi). Akkuiskuporakoneilla porattiin myös betoniin käyttämällä iskutoimintoa. Arvosteluun kuului lisäksi mm. akun kapasiteetti sekä akun tyhjenemisajan mittaus vakioiduissa olosuhteissa.

Käyttömukavuuden arvosana koostuu muun muassa painosta ja painonjakautumisesta, käyttökytkinten toiminnasta ja ergonomiasta, kahvoista ja käyttöotteista, istukan toiminnasta, momentinrajoittimesta, laitteen puhdistuksesta, akun käytöstä ja latauksesta.

Ominaisuudet arvosanaan vaikuttivat muun muassa nopeudensäätö ja -lukitus, vaihteiden määrä, pyörimissuunnan vaihto, näytöt ja merkkivalot sekä laturin toiminnot , pikapysaytys -toiminto, mahdolliset elektroniset toiminnot sekä iskuporien osalta iskuasetukset.

Kestävyystestissä jäljiteltiin koneen todellista käyttöä erityisessä testipenkissä verkkovirtalähdettä käyttäen. Porakoneen vikaantuessa testit toistettiin toisella ja tarvittaessa vielä kolmannella saman mallisella toista laitteella.

Koneiden sähkö- ja mekaaninen turvallisuus arvioitiin keskeisten IEC EN 60745 ja EN 60335 -normien mukaan.

Ympäristötekijöinä arvioitiin akkuteknologiaa ympäristönäkökulmasta sekä mitattiin akun latauksen jälkeisen käyttövalmiuden säilymisaika.