Näin lääkäreiden hinnat vertailtiin

Kuluttajaliitto keräsi tiedot etukäteen valituista lääkäripalveluista ja toimenpiteistä yksityisiltä lääkäriyrityksiltä puhelin- ja sähköpostikyselyin vuoden 2014 aikana. Tiedonkeruussa oli mukana myös liiton paikallisyhdistyksiä.

Pääkaupunkiseudun hintatiedot ovat peräisin Kuluttajaliiton vuonna 2013 tekemästä selvityksestä. Pääkaupunkiseudun viimevuotisia hintoja ei siis voi suoraan verrata muiden kaupunkien hintoihin.

Samanlaisen lääkärikäynnin hinta voi yhdelläkin lääkäriasemalla vaihdella. Vertailun hinnat ovat suuntaa-antavia, koska yritykset ilmoittivat niitä hiukan eri tavoin. Hinnat ovat myös voineet nousta tai laskea syksyn aikana.

Tuloksista ei voi tehdä suoria päätelmiä koko Suomen tai yksittäisen kaupungin hintatasosta. Alan edunvalvontajärjestöön, Lääkäripalveluyritykset ry:hyn, kuuluu noin 80 yritystä, joista vertailussa on mukana vain osa. Kaikki lääkäripalveluyritykset eivät kuulu etujärjestöön.

Kirjoitusta varten on haastateltu myös johtavaa ylilääkäriä (emeritus) Raimo Rintalaa kuntayhtymä Kaksineuvoisesta.

Kilpailu pudottaa magneettikuvausten hintoja

Miltä tuntuisi käydä magneettitutkimuksessa omilla rahoilla ja kuulla seuraavana päivänä töissä, että saman kuvauksen olisi saanut muutaman korttelin päässä yli 470 euroa halvemmalla?

Näin on voinut käydä monelle tamperelaiselle tänä syksynä. Kaupungissa aloitti elokuussa magneettikuvauksiin erikoistunut Cityterveys, joka mainostaa magneettitutkimuksia hintaan 138 euroa. Hinnassa on jo otettu huomioon Kelakorvaus.

Kuluttajaliiton vertailussa Tampereen kallein polven magneettitutkimus oli Terveystalossa, jossa tutkimus maksoi 757 euroa eli Kela-korvauksen kanssa 612 euroa. Terveystalo ja Cityterveys ovat Tampereella saman kadun varrella.

Helsingissä taas on toiminut jo pari vuotta Helsingin Magneettikuvaus -niminen yritys, jonka hinta tavanomaisille magneettikuville on Kela-korvauksen jälkeen 260 euroa.

Uuden tulokkaan vaikutus on alkanut näkyä hinnoissa ainakin Tampereella. Siellä Mehiläinen on laskenut Cityterveyden tulon jälkeen polven magneettikuvauksen hintaa niin, että se on Kela-korvauksen jälkeen 304 euroa. Mehiläisen muissa toimipisteissä sama kuvaus on jopa satoja euroja kalliimpi.

Hintavertailua tosin monimutkaistaa se, että kuvauksia on erilaisia. Kuluttajaliitto pyysi vertailussaan hintoja perustutkimuksille, mutta Mehiläisestä ilmoitettiin laajan tutkimuksen hinta.

Laajuuteen vaikuttaa muun muassa se, käytetäänkö varjoainetta ja miten paljon kuvasarjoja otetaan. Tämä näkyy myös Kela-korvauksessa. Cityterveydessä ja Helsingin Magneettikuvauksessa hinta on sama laajuudesta riippumatta.

”Meiltä kysytään usein, miten meidän tuotteemme voi olla niin halpa. Magneettitutkimustemme hinta on normaalia yleiseurooppalaista tasoa. Se on vain Suomessa halpa”, sanoo Cityterveyden perustaja Martti Kiuru.

Mehiläisen liiketoimintajohtaja Kai Vesterinen myöntää, että kuluttajan on hankala ymmärtää, mistä hän maksaa. Yrityksellä on suunnitelmissa selkeyttää hinnastoa. Todennäköisesti hinnat myös laskevat, hän kertoo.

Vesterinen väittää silti, että ison talon edut ovat hintansa arvoiset. ”En usko, että [Cityterveyden] tuote on sama kuin meillä. Uskomme myös, että jos koko palveluketju hoidetaan samassa talossa, lopputulos on turvallisempi ja parempi. Sillä on hintansa.”

Cityterveyden mukaan tuote on aivan sama. ”Myös minä uskon, että lopputulos parempi, kun palveluketju hoidetaan samassa talossa. Mutta ei potilaan vaan Mehiläisen liikevoiton kannalta”, Kiuru vastaa Vesteriselle.

Cityterveys ja Helsingin magneettikuvaus eivät ole mukana Kuluttajaliiton hintavertailussa.

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.