Plakki, karies, hammaskivi - nämä kaikki vaanivat hampaitasi

Plakki Suussa on bakteereja, jotka käyttävät sokeria ja muita hiilihydraatteja ravinnokseen. Bakteereista ja niiden aineenvaihduntatuotteista muodostuu hampaiden pinnoille kerros, jota sanotaan plakiksi.

Hammaskivi Jos plakki saa olla hampaan pinnalla kauan, syljen ja ientaskunesteen mineraalit saostavat sen hammaskiveksi, jota ei saa harjaamalla pois.

Ientulehdus Saa alkunsa, kun plakkia kertyy ienrajoihin ja hammasväleihin.

Parodontiitti Hampaiden kiinnityskudoksen tulehdus, joka saa alkunsa, kun ientulehdus kestää pitkään. Bakteerikerros eli plakki tuhoaa sidekudosta, joka kiinnittää hampaan luuhun. Jos vaivaa ei hoideta, hammas alkaa heilua ja lopulta irtoaa.

Karies Suun bakteerit tuottavat sokerista ja muista hiilihydraateista happoja, jotka liuottavat hampaan kiilteestä pois mineraaleja. Tätä kutsutaan happohyökkäykseksi. Happohyökkäys loppuu, kun bakteereilta loppuu ruoka, eivätkä ne enää tuota happoja. Sylki neutraloi happojen vaikutuksen, ja mineraalit pääsevät kovettumaan takaisin hampaiden pinnalle. Jos happohyökkäyksiä on tiheään, sylki ei ehdi auttaa. Tällöin vaurio jatkaa kasvuaan ja reikä on valmis.

Kaikkiin vaivoihin on helppo ehkäisykeino: huolellinen hampaiden pesu ja säännöllinen ruokailurytmi. Jatkuva napostelu pitää happohyökkäystä yllä.

Lähde: Hannu Hausen, www.hammaslaakariliitto.fi

Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.