Käytetyn auton ostajan muistilista

Koostimme käytetyn auton ostajalle muistilistan.

Kirjoitimme Kuluttaja-lehden numerossa 3/2020 käytettyjen autojen vioista. Koko artikkelin voit lukea tästä linkistä (tilaajille).

1Kun harkitset käytetyn auton ostamista, tarkista sen tiedot Traficomin ajoneuvotietopalvelusta osoitteessa Asiointi.trafi.fi. Sieltä näet muun muassa listan edellisistä omistajista, katsastuksista ja niissä kirjatuista mittarilukemista.

2Tarkista myyjän taustat. Mikäli kyseessä ei ole suuri, hyvämaineinen autoliike, googlaa myyjän nimi ja tarkista, ettei myyjästä löydy mainintoja esimerkiksi kuluttajariitojen yhteydessä.

3Koeaja auto perusteellisesti. Mikäli myyjä ei anna autoa kunnolliseen koeajoon tai valittaa auton testaamisesta, kuten kiihdyttelystä ja jarruttelusta, älä osta autoa. Koeajolla tulevat esiin monet selvät viat. Kuuluuko autosta ylimääräisiä ääniä esimerkiksi hidastustöyssyissä, jarruttaessa tai kovassa vauhdissa? Onko auto suuntavakaa, kiihtyykö se ongelmitta ja pysähtyykö se hätäjarrutuksessa tehokkaasti ja vakaasti? Pysyykö moottorin lämpötila normaalina?

4Koeajon jälkeen tarkista silmämääräisesti ja helposti kokeilemalla näkyvä kunto perusteellisesti. Tarkista, tippuuko autosta nesteitä alustalle. Toimivatko auton varusteet kuten lämmitys, ilmastointi, pyyhkijät, valot, lasinnostimet, äänimerkki ja niin edelleen? Tarkista maalipinnan ja renkaiden kunto sekä mahdollisuuksien mukaan myös alusta: roikkuuko pakoputki, onko helmoissa ruostetta? Tarkista, että huoltokirjan merkinnät ovat kattavat ja uskottavat. Kiinnitä huomiota myös huoltokirjassa kerrottuihin tuleviin huoltoihin: onko tulossa esimerkiksi jakopään hihnan aikataulun mukainen vaihto, joka maksaa huollon yhteydessä helposti yli tuhat euroa?

5Mikäli auton kunto sen hintaan nähden arveluttaa tai epäilet vikaa, jota ei ole helppo selvittää, pyydä myyjää viemään auto ammattimaiseen ­kuntotarkastukseen. Sen perusteella ostopäätöksen teko on paljon turvallisempaa kuin pelkän maallikon arvion.

6Jos päädyt ostamaan auton, tee siitä asianmukaiset kauppakirjat, joihin on kirjattu myös auton mahdolliset myyntihetkellä ostajan tiedossa olevat puutteet. Näin myyjä ei voi jälkikäteen väittää kertoneensa jostakin viasta, joka on ollut hänen tiedossaan, mutta josta ei ole kerrottu ostajalle.

Silmiä avaavia juttuja, ei mainoksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.