Huonekalut

 • Sohva romahti

  Kuluttaja osti tammikuussa sähkökäyttöisen mekanismisohvan 1 500 eurolla. Heinäkuussa mekanismi rikkoutui. Kuluttajan mukaan sohva romahti. Myyjä kutsui paikalle korjaajan, ja
  korjaus kesti kaksi viikkoa. Kuluttajan mukaan korjatussakin sohvassa oli vikaa: oikea puoli oli 2–4 senttiä alempana kuin vasen. Sohva oli hänestä käyttökelvoton. Hän vaati kaupan purkua ja käyttöhyödyn menetyksestä 600 euroa. Myyjä tarjoutui korjaamaan sohvan uudelleen.

  Sohvan korjauksessa kahden viikon aika on kohtuullinen, eikä ostajalla ollut oikeutta korvaukseen käyttöhyödyn menetyksestä. Käyttöhyödyn menetyksestä saa korvauksen vain, jos menetys on merkittävä. Ostajan mukaan sohvan puolet olivat eri tasossa, ja puolikkaiden välissä oli kuoppa. Myyjällä oli oikeus tarkastaa sohvan kunto ja korjata se uudelleen. Kaupan purkuun ei ollut perusteita.

 • Valkoisen sijaan harmaa kangas

  Kuluttaja tilasi liikkeestä vajaan tuhannen euron sängyn. Kuvissa sängyn runko oli vaaleanpunainen ja patjan päällisosa valkoinen. Kun sänky saapui, kuluttaja havaitsi, että patjan päällisosa oli kuvista poiketen harmaa. Kuluttaja valitti, ettei häneltä ollut missään vaiheessa kysytty, kävisikö hänelle valkoisen tilalle ruma, harmaa kangas. Myyjäkin myönsi, ettei sänky vastannut myynti-ilmoituksen kuvia. Myyjän mielestä virhe oli kuitenkin niin vähäinen, että 50 euron hinnanalennus oli riittävä. Kuluttaja vaati 300:aa euroa.

  Myyjän ja ostajan välillä ei ollut kiistaa siitä, oliko sängyssä virhe väärän värin takia, vaan kiista koski hinnanalennuksen määrää. Sängyssä ei sinänsä ollut vikaa, joka olisi vaikuttanut sen käyttöön. Patjan kangas oli vain väärän värinen. Tällaista virhettä pidetään vähäisenä, erityisesti koska harmaalla kankaalla päällystetyt kohdat eivät jääneet käytössä näkyviin. Näin ollen virheen kokonaismerkitys ei voinut olla ostajalle kovin suuri. Myyjän piti maksaa vielä 50 euroa hinnanalennusta jo maksettujen 50 euron lisäksi.

 • Sängystä naarmuja

  Sängyn ostaja valitti noin vuoden ja kolmen kuukauden kuluttua, että sängyn tukijalka oli kelvoton. Hänestä siinä oli valmistusvirhe, koska se oli aiheuttanut laminaattilattialle vaurion. Hän vaati myyjää korvaamaan lattian korjauksen. Myyjän mukaan vaurio oli aiheutunut, kun sänkyä oli jäljistä päätelleen raahattu lattiaa pitkin. Sänkyä olisi siirrettäessä pitänyt nostaa.

  Metallisen tukijalan päässä oli suojaava muovitulppa, joka oli kulunut. Metalliputki ei ollut niin terävä, että se olisi rikkonut tulpan. Jäljet lattiassa viittasivat siihen, että sänkyä oli vedetty lattialla edestakaisin, minkä vuoksi tulppa oli kulunut. Tämä oli ostajan vastuulla. Sitä paitsi tuotevastuulain alaraja korvauksen määrälle on 395,24 euroa, eikä lattian korjauskuluista ollut tietoa. Myyjän ei tarvinnut maksaa korvausta.

 • Kotimainen sohva oli pettymys

  Kuluttaja osti 3 900 eurolla sohvakaluston, joka toimitettiin hänelle samana päivänä. Kuluttaja oli tyytymätön sen laatuun. Runko oli vaneria ja jouset huonosti kiinnitetty. Kaluston oli sanottu olevan kotimainen, mutta valmistusmaa ei ilmennyt mistään. Takuu­todistusta ei annettu, vaikka kalustolla sanottiin olevan 25 vuoden takuu. Ostaja vaati joko 3 000 euron hinnan­alennusta tai kaupan purkua. Kalusto ei ollut hänen mielestään hintansa arvoinen.

  Sohvakalusto oli jo luovutettu ostajalle, joten hänellä ei ollut oikeutta peruuttaa tilausta. Mahdollisuus vetäytyä kaupasta riippui siitä, osoittiko kuluttaja kaluston virheellisyyden toteen. Lautakunnan saaman selvityksen mukaan sohvien pehmusteet, verhoilu ja jousisto olivat tavanomaista laatua. Jos jousien kiinnityksissä oli puutteita, myyjä on velvollinen korjaamaan ne. Myyjä oli esittänyt selvityksen kaluston suomalaisesta valmistajasta. Takuunkin myyjä kertoi olevan 25 vuoden pituinen. Ostajan oli pysyttävä tehdyssä kaupassa.

 • Pöytä naarmuuntui

  Asiakas osti lasiliikkeeltä pöydän päälle lasin 380 eurolla. Kun hän laittoi sitä paikoilleen, pöydän puupinta naarmuuntui. Asiakkaan mielestä lasissa oli vikaa. Pöytää vasten tulevalla lasipinnalla oli epätasaisuuksia, jotka vahingoittivat pöydän pintaa. Asiakas vaati joko uutta, kunnollista lasia tai lasin hinnan palauttamista. Lisäksi hän vaati 2 000 euroa pöydän pinnan naarmuuntumisesta. Tämän verran pöytä oli maksanut vuonna 2009. Myyjän mielestä naarmuuntuminen oli asiakkaan vika, koska hän oli itse asentanut lasin pöytälevyn päälle ja samalla naarmuttanut sitä.

  Valokuvista näkyi, että lasissa oli epätasaisuuksia, jotka voivat naarmuttaa pöytää. Myyjän piti toimittaa asiakkaalle uusi vastaava, sileä pöytälasi tai purkaa kauppa. Vahingoittunut pöytä oli kuitenkin jo yli kymmenen vuotta vanha, joten siinä oli todennäköisesti ollut käytön jälkiä ennestään. Ei ollut mahdollista selvittää, mitkä naarmut syntyivät vasta pöytälasin asentamisen jälkeen. Kuluttaja toimitti lautakuntaan videoita, joissa pöytä naarmuuntuu lasia liikuttaessa. Lasia ei kuitenkaan ole tarkoitus liikuttaa. Pöydän iän ja kuluttajan itse tekemien naarmujen takia sopivaksi vahingonkorvaukseksi katsottiin 100 euroa.

 • Valitus myöhässä

  Kuluttaja tilasi luonnonkumitäytteisen runkopatjan ja sijauspatjan. Ne maksoivat yhteensä 1 390 euroa. Patjat toimitettiin kuluttajalle tammikuun viimeinen päivä. Helmikuussa ostaja havaitsi, että patjat haisevat voimakkaasti kumille. Hän ilmoitti kuitenkin myyjälle vasta seuraavan vuoden huhtikuussa haluavansa purkaa kaupat hajun vuoksi. Myyjän mielestä kuluttaja ilmoitti virheestä liian myöhään. Myyjän mukaan muut ­liikkeen patjat eivät haisseet.

  Tavaran virheestä on ilmoitettava kohtuullisessa ajassa virheen havaitsemisesta. Kuluttaja oli kertonut huomanneensa hajun noin kuukauden kuluttua kaupasta, mutta hän ilmoitti virheestä vasta noin vuoden ja kolmen kuukauden päästä. Hän oli ottanut patjat käyttöön vuoden kuluttua niiden toimittamisesta, ja siksi hän ei ollut ilmoittanut virheestä aiemmin. Lautakunnan mukaan aika oli auttamattomasti liian pitkä. Kaupan purkua ei suositettu.

 • Sohva palautui bumerangina

  Kuluttaja tilasi verkkokaupasta 700 euron sohvan raheineen. Lisäksi hän maksoi 5 euroa maksutapalisää ja 50 euroa kuljetuksesta. Kuluttaja ei ollut tyytyväinen sohvaan. Hänen mielestään siinä oli niin paljon virheitä, että hänellä oli oikeus purkaa kauppa. Hänellä oli myös etämyynnin 14 päivän peruutusoikeutta jäljellä. Hän lähetti sohvan takaisin myyjälle. Palautuskulut olivat 105 euroa. Myyjä lähetti hänelle 230 euron laskun maksutapalisästä, kuljetuskuluista ja sohvan arvonalennuksesta. Sohva oli vaurioitunut kuljetuksessa huonon pakkaamisen takia.

  Virheitä ei ollut näytetty toteen, mutta etämyyntisääntöjen perusteella kaupan sai peruuttaa. Riitaa oli siitä, mitä kuluja myyjä sai veloittaa. Asiakas oli itse valinnut laskutusmaksun, joten hänen piti maksaa tästä 5 euroa. Sohvan kuluttajalle lähettämisestä aiheutuneet 50 euroa oli palautettava yhdessä sohvan hinnan kanssa. Myös 105 euron palautuskulut oli palautettava kuluttajalle, koska myyjä ei ennen kauppaa kertonut, että ostaja joutuisi nämä maksamaan. Sohvan arvon arvioitiin alentuneen 35 eurolla kuljetusvaurioiden vuoksi. Myyjä sai veloittaa kuluttajalta yhteensä 40 euroa.

 • Reikiä kalliissa sängyssä

  Asiakas osti kalliit sängyt, joiden jousitukselle ja rungolle annettiin 25 vuoden takuu. Noin seitsemän vuoden kuluttua asiakas valitti kankaaseen tulleista rei’istä. Valmistaja toimitti uudet sängyt takuuseen. Neljä vuotta myöhemmin ostaja valitti sivuverhoiluun tulleista rei’istä. Asiakkaan mukaan kangas oli rikkoutunut vääntyneestä jousesta. Hänelle ei kelvannut valmistajan ehdotus jousen korjaamisesta ja uusista irtopäällisistä. Hän vaati, että sängyt vaihdetaan uusiin.

  Selvitysten mukaan jousen kiinnike oli liikahtanut esimerkiksi ulkoisen voiman vaikutuksesta sänkyä siirrettäessä tai kuljetettaessa. Jousi oli sitten mahdollisesti kuluttanut reiän kankaaseen. Kiinnike oli mahdollista oikaista kankaan reikien kautta. Uusien sänkyjen toimittaminen korjattavissa olevan virheen vuoksi olisi aiheuttanut takuunantajalle kohtuuttomat kustannukset. Ostajan oli tyytyminen tarjoukseen oikaista jousi ja toimittaa irtopäälliset.

 • Kirjava sohvakalusto

  Kuluttaja osti sohvakaluston 4 025 eurolla. Vajaan vuoden kuluttua kaupasta ostaja oli myyjään yhteydessä, koska nahasta oli alkanut irrota väriä ja kalusto oli muuttunut kirjavaksi ja ruman näköiseksi. Myyjä vetosi valmistajan lausuntoon, jonka mukaan nahassa ei ollut todettu vikaa. Ostaja vaati kaupan purkua, koska kalusto ei ollut hintansa arvoinen.

  Istuintyynyjen nahasta oli lähtenyt väriä eri kohdista. Kuvista ei voinut päätellä syytä, mutta kuvat eivät myöskään osoittaneet, että värin irtoaminen olisi johtunut ostajasta. Esteettinen haitta oli mer­kittävä. Ostajalla oli oikeus kaupan purkuun. Kalusto piti palauttaa myyjälle, myyjän oli palautettava ostajalle 3 300 euroa. Koko kaup­pahintaa ei tarvinnut palauttaa, koska ostaja oli käyttänyt sohvakalustoa lähes vuoden.

 • Myyjä saa oikaista virheensä

  Asiakas osti divaanisohvan 679 eurolla. Selkänojan kangas löystyi ja pehmusteet venyivät muutamassa kuukaudessa. Lisäksi pehmuste irtosi sivusaumasta. Myyjä tarjoutui vaihtamaan sohvan samanlaiseen, tai kalliimpaankin, jos ostaja maksaisi hinnaneron. Ostaja vaati kaupan purkamista sekä 103 euroa asiasta koituneista kuluista.

  Myyjällä on oikeus oikaista virhe, jos hän tarjoutuu tekemään sen viipymättä. Virheen voi oikaista myös vaihtamalla tavaran samanlaiseen, virheettömään. Myyjä oli tarjonnut heti uutta sohvaa tilalle. Ostaja oli kieltäytynyt vaihdosta ilman perustetta. Hänellä ei ollut oikeutta kaupan purkuun eikä kulukorvauksiin, vaihtoon kylläkin edelleen.

 • Kaupan purku vai uusi sänky?

  Kuluttaja osti sängyn 2 100 eurolla. Sen runkolauta katkesi noin kuukauden kuluttua. Ostaja vaati kaupan purkua. Myyjä ei suostunut kaupan purkuun, vaan tarjoutui toimittamaan asiakkaalle uuden sängyn. Ostaja ei suostunut tähän, koska kertoi menettäneensä luottamuksen myyjään ja kyseisten sänkyjen laatuun.

  Valokuvasta näkyi, että sängyssä oli ilmiselvä virhe: yksi runkolauta oli kokonaan poikki. Myyjällä on lain mukaan kuitenkin oikeus korjata virhe tai vaihtaa tavara virheettömään. Kuluttaja ei ollut perustellut, miksi hän ei voinut luottaa sängyn laatuun. Hänen piti hyväksyä sängyn vaihtaminen ehjään.

 • Kuoppa sohvassa

  Kuluttaja osti sohvan 1 395 eurolla. Normaalihinta olisi ollut 4 500 euroa. Noin puolen vuoden kuluttua ostaja valitti, että istuin­osassa oli kuoppa. Sohva ei pysynyt muodossaan. Asiakas vaati virheen korjaamista. Myyjän mielestä sohvan kuuluikin olla tyyliltään rento.

  Kuvista näkyi, että verhoilussa oli poimuja, mutta kuoppa oli havaittavissa vain vaivoin. Kyse oli niin sanotusta löysäverhoillusta sohvasta, jonka on tarkoitus olla rento ja pehmeä. Tällaisen sohvan pehmuste voi painua ja kangas rypistyä. Sohvaa ei tarvinnut korjata.

 • Tuolikauppa peruuntui

  Asiakas tilasi 393 eurolla nojatuolin, johon hän valitsi päällyskankaan. Vajaan kuukauden päästä hän peruutti tilauksen. Hänestä tilaus oli viivästynyt ja sopimukseen oli merkitty väärä tuoli. Myyjä vaati kaupan purkamisesta 120 euroa. Myyjän mukaan tilaustuotteen peruminen maksoi enemmän kuin varastotavaran palautus.

  Nojatuolitilaus ei ollut myöhässä, ja asiakas oli perunut tilauksen ennen sovittua toimitusaikaa. Kaupan purkuun ei siis ollut perusteita. Nojatuoli oli tilaustuote. Myyjän vaatima 120 euroa oli kuitenkin liian suuri summa, koska myyjä ei ollut osoittanut, että sille olisi syntynyt näin suuri vahinko. Asiakkaan piti maksaa 60 euroa.

 • Heppoinen penkki

  Asiakas tilasi nettikaupasta eteispenkin 288 eurolla. Vasta tuotteen saatuaan hän huomasi kokoamisohjeesta, ettei penkki kestä yli 50:tä kiloa eli useimpien aikuisten painoa. Painorajasta ei ollut mainittu nettikaupan esittelytekstissä. Asiakas halusi joko purkaa kaupan tai saada 50 prosentin hinnanalennuksen. Myyjä tarjosi 10 prosentin alennusta.

  Painorajasta mainittiin vasta kokoamisohjeen viimeisellä sivulla. Tieto olisi pitänyt kertoa asiakkaalle ennen kaupantekoa, sillä se olisi varmasti vaikuttanut ostopäätökseen. Asiakas oli liimannut penkin kokoon ohjeiden mukaisesti, joten hän ei voinut lähettää sitä takaisin postipakettina. Myyjän piti purkaa kauppa ja korvata myös rahtikulut.

 • Katumus tuli kalliiksi

  Asiakas tilasi 10 000 euron sohvaryhmän myyntinäyttelystä seurantalolta. Kolmen päivän kuluttua hän katui kauppaa ja peruutti sen. Asiakkaan mielestä kauppa oli ollut kotimyyntiä, ja siinä oli siksi 14 päivän peruutusoikeus. Kauppias oli toista mieltä ja lähetti laskun, jossa vaati peruutuskuluina 1 500:aa euroa eli 15:tä prosenttia kauppahinnasta.
  Kotimyyntisäännökset eivät soveltuneet kauppaan, sillä kaupat oli tehty myyntinäyttelyssä. Kotimyyntisäännöksiä ei sovelleta, jos sopimus tehdään myyjän kausiluonteisessa toimipaikassa. Myyjällä oli oikeus vahingonkorvaukseen. Myyjän vaatima summa oli kuitenkin kohtuuton. Kohtuullinen korvaus oli 500 euroa.

 • Mistä luteet tulivat?

  Asiakas osti nettikaupasta vuodesohvan. Runsaan puolen vuoden kuluttua sohvasta löytyi luteita. Niitä oli myös muissa huonekaluissa, joita asiakas joutui hävittämään. Asiakkaan mielestä luteet olivat tulleet vuodesohvan mukana. Asiakas vaati kaupan purkua ja yhteensä 9 461 euron korvausta.

  Myrkytysyrityksen mukaan luteet olivat niiden määrästä ja kehitysasteesta päätellen ilmaantuneet samoihin aikoihin kuin vuodesohvakin. Asiakas oli kuitenkin ilmoittanut luteista vasta noin puolen vuoden kuluttua. Luteet olisivat vaivanneet aikaisemmin, jos ne olisivat tulleet sohvan mukana. Asiakas jäi ilman korvauksia.

 • Sisustusidea tuli kalliiksi

  Asiakas tilasi ruokailuryhmän ja kaksi mekanismituolia. Yhteishinta oli 4 659 euroa, josta kuljetusmaksujen osuus oli 85 euroa. Myöhemmin asiakas halusi perua tuolien tilauksen. Myyjä ei tähän suostunut, joten asiakas päätti perua koko tilauksen. Myyjä vaati purkurahana 800 euroa, jotka ostaja oli jo maksanut kauppahinnasta.

  Lain mukaan tilauksen saa peruuttaa ennen tavaroiden toimitusta. Ostajan pitää silloin korvata myyjälle aiheutunut vahinko. Kyseisen kaupan sopimusehtojen mukaan peruutuskorvaus oli 10 prosenttia kauppahinnasta eli 457,40 euroa. Myyjä ei selittänyt, miksi oli vaatinut ostajalta korvauksena 800 euroa. Myyjän piti palauttaa ostajalle 342,60 euroa.

 • Kaapisto romahti kesken kokoamisen

  Asiakas osti korkean kaapiston, joka piti koota itse. Kaapisto romahti, kun asiakas oli asentamassa takalevyjä. Kaapistoa koossa pitävät ruuvit pettivät, ja ruuvien kiinnityskohdat rikkoutuivat korjauskelvottomiksi. Asiakkaan mielestä kokoamisohjeet olivat virheelliset. Hän vaati kaupan purkamista.

  Kokoamisohjeissa kaapiston kiinnitys seinään neuvottiin tekemään vasta rungon kokoamisen ja taustalevyjen kiinnittämisen jälkeen. Ohjeissa ei kehotettu tukemaan kaapistoa kokoamisen aikana. Ohjeet olivat puutteelliset. Myyjän piti palauttaa asiakkaalle kaapiston hinta, 1 390 euroa korkoineen.

 • Sanat tippuivat seinältä

  Asiakas osti seinäkoris­teen, jossa oli metallisia sanoja. Sanat kiinnitettiin seinään 12 tar­ralla. Osa tarroista oli kuivia, ei­vätkä loputkaan pitäneet koris­teita paikallaan. Asiakas irrotti koristeet, mutta tästä jäi seinään jälkiä. Hän vaati rahoja takaisin sekä vahingonkorvausta seinän tasoitustyöstä, hionnasta ja uu­delleenmaalauksesta.

  Kuiva tarrapinta ei tartu seinään, mutta ei myöskään irrota seinäpintaa. Valokuvissa näkyi vain kolme himmeätä jäl­keä seinässä. Jos seinäpinta oli rikkoutunut, se johtui huolimatto­masta irrottamisesta. Kuivat tar­rat oikeuttivat silti kaupan pur­kuun. Myyjän piti palauttaa noin 20 euroa.

 • Sohva hajosi muutossa: kaksi viikkoa riittää valitukseen

  Asiakkaan sohva rikkoutui ja kenkiä katosi muuttokuljetuksessa. Hän ilmoitti asiasta yritykselle sähköpostilla 13 päivää kuljetuksen jälkeen. Yrityksen mukaan asiakas huomautti asiasta liian myöhään, koska tiekuljetuslain mukaan näkyvistä vaurioista pitää valittaa heti ja muista kirjallisesti 7 päivän kuluessa tavaran vastaanottamisesta. Lisäksi yritys kiisti kenkien katoamisen.

  Kuluttajansuojalain mukaan kuluttajan on huomautettava virheistä ”kohtuullisessa ajassa”. Alle kaksi viikkoa on kohtuullinen aika. Kuluttaja vaati sohvasta 2 000 euroa. Lain mukaan enimmäiskorvaus on 20 euroa kilolta, joten sopiva korvaus oli 1 000 euroa. Kenkien katoamisesta ei ollut näyttöä, joten niistä asiakas ei saanut korvausta.

 • SURKEA VUODESOHVA

  Kahden istuttava vuodesohva maksoi lähes 1 000 euroa. Ostaja vaati hinnanalennusta 250 euroa sekä korvausta muista virheestä aiheutuneista kuluista (tarkastus-, puhelin-, matka- ja valokuvauskulut). Sohvan verhoiluun käytetty kiiltäväpintainen kangas oli muutamassa kuukaudessa paikoitellen haalistunut, menettänyt kiiltoaan ja kuidut olivat istumakohdissa nousseet pystyyn. Yhdessä istuintyynyssä oli sauma auennut. Lisäksi istuintyynyt, jotka oli suunniteltu käytettäviksi molemmin puolin, olivat kuluneet vuodemekanismin vuoksi.

  Kuluttajariitalautakunnan mukaan vuodesohva oli ominaisuuksiltaan kankaaseen tulleen ulkonäköhaitan vuoksi huonompi kuin ostajalla oli ollut aihetta olettaa. Myyjä ei ollut kauppaa tehtäessä kertonut kankaan ominaisuuksista. Sohvassa oli myös suunnitteluvirhe, koska mekanismi kulutti istuintyynyjen kangasta niin, ettei tyynyjä voinut käyttää molemmin puolin. Lautakunta suositti liikkeen maksamaan vaaditun hinnanalennuksen ja korvamaan kuluista 60 euroa.

 • PURKURAHAA ALENNETTIIN

  Kuluttaja katui tekemäänsä, lähes 8 000 euroa maksaneiden huonekalujen tilausta ja peruutti sen parin päivän päästä. Myyjäliike ei ensin hyväksynyt peruutusta. Seuraavaksi se vaati korvausta 20 prosenttia kauppahinnasta. Viimein vaatimus aleni 5 prosenttiin. Tämäkin oli kuluttajan mielestä liikaa. Hänen mielestään maksetun 170 euron piti riittää.

  Kuluttajariitalautakunta totesi, että kuluttaja saa peruuttaa tilauksen. Peruuttaminen on kuitenkin sopimusrikkomus, joka oikeuttaa myyjän saamaan kohtuullisen korvauksen aiheutuneesta vahingosta. Liikkeen velvollisuus on yksilöidä, mitä vahinkoa sille on peruuttamisesta aiheutunut. Tässä tapauksessa selvitystä ei ollut muusta vahingosta kuin ylimääräisestä tilauksen peruuttamisesta johtuneesta työstä. Lautakunta piti 250 euron korvausta riittävänä.

 • KAHTEEN KERTAAN MYYTY HYLLYSTÖ

  Messuvierailla oli mahdollisuus ostaa asuntomessujen huoneistoissa olleita kalustoja 50 %:n alennuksella. Perhe tekikin sopimuksen hyllystöstä ja maksoi pyydetyn hinnan. Sama hyllystö kiinnosti toistakin ostajaa, joka osti sen ja vei pois. Perhe vaati uutta hyllystöä maksamaansa hintaan, mutta myyjäliike suostui vain 20 %:n hinnanalennukseen tai kaupan purkuun ja kulujen korvaamiseen.

  Kuluttajariitalautakunta totesi, että perhe oli tehnyt myyjäliikkeen kanssa sitovan sopimuksen. Liike oli syyllistynyt sopimusrikkomukseen, kun se oli kaupannut jo myydyn hyllystön uudelleen. Perheen ei tarvinnut suostua kaupan purkamiseen, vaan sillä oli oikeus vaatia sopimuksen täyttämistä. Ellei liikkeestä löytynyt vastaavaa näytteillä ollut hyllystöä, perheellä oli oikeus saada sovittuun hintaan uusi samanlainen kaluste.

 • ALLEKIRJOITETUN SOPIMUKSEN EHDOT OSTAJAN TIEDOSSA

  Sohvakaluston ostaja vaati myyjää ja luotonantajaa luopumaan luottokoron perimisestä, koska hän oli myyjän puheista ymmärtänyt, että korkoa ei perittäisi. Myyjä kiisti vaatimuksen ja selvitti, että kysymyksessä oli ollut luottoyhtiön maksuaikatarjous, joka tarkoitti sitä, että luotto oli koroton ensimmäisen erän maksupäivään saakka. Ostaja oli myös saanut luottoehdot.

  Kuluttajariitalautakunta totesi, ettei se voinut selvittää myyjän ja ostajan käymien keskustelujen sisältöä. Ostaja oli kuitenkin allekirjoittanut luottotilisopimuksen, jonka ehdoissa oli kerrottu tarkkaan, minkä suuruinen korko oli ja milloin koronmaksuvelvollisuus alkoi. Ostaja oli siten saanut asianmukaiset ja riittävät tiedot sopimuksen sisällöstä. Hänen vaatimuksensa oli perusteeton.

 • PATJAN JOUSET KARKUTEILLÄ

  Patjan jouset pistelivät nukkujaa selkään vajaan neljän vuoden kuluttua patjan hankinnasta ja hän vaati kauppahinnasta alennusta pitäen runkopatjan kestoikää liian lyhyenä. Kauppiaan laskujen mukaan kyseisen hintaisen runkopatjan kestoikä on viisi vuotta. Kalliimmille patjoille annetaankin 10 vuoden takuu. Lisäksi virheilmoitus oli myöhässä. Patja oli ostettu elokuussa 1995 ja jousien päät tulivat läpi toukokuussa 1999.

  Kuluttajariitalautakunnan mukaan ostajalla oli peruste odottaa patjalta tavanomaista hyvää laatutasoa. Jousien tuleminen päällisen läpi ei ollut johtunut luontaisesta kulumisesta, vaan kysymyksessä oli hyvin poikkeuksellinen vaurioituminen. Ostaja oli myös ilmoittanut virheestä kohtuullisessa ajassa siitä, kun vika oli ilmennyt. Ostajalla oli oikeus kaupan purkuun, koska runkopatja ei kestävyydeltään vastannut sitä, mitä ostajilla yleensä on tällaisen tavaran kaupassa aihetta olettaa. Myyjäliikkeen oli palautettava kauppahinta vähennettynä 70 euron suuruisella käyttöhyödyllä. Lisäksi palautettavalle summalle oli maksettava tuottokorko.

 • KUITTI EI AINA VÄLTTÄMÄTÖN

  Jenkkisohvien laatu ei tyydyttänyt ostajaa, mutta hänellä ei enää ollut ostokuitteja tallessa. Huonekalukauppias olisi suostunut purkamaan kaupan vain sitä vastaan, että ostaja esittää myös ostokuitit.

  Kuluttajariitalautakunta piti purkuehtoa kohtuuttomana. Kauppias ei ollut kyseenalaistanut sitä, etteikö se olisi myynyt sohvat. Kuluttaja ei ole velvollinen säilyttämään ostokuitteja. Tarvittaessa hän voi pystyä osoittamaan muillakin tavoin, mistä on tavaran ostanut.

 • SOPIMUKSET ON PIDETTÄVÄ

  Asiakas tilasi mäntyiset keittiökaapistot. Kaapisto toimitettiin valkoisin irtosivuin ja avohyllyin sekä valolistoin, vaikka niidenkin piti olla mäntyä. Toimitus oli materiaalimuutoksen vuoksi paljon sovittua halvempi. Asiakkaalta perittiin kuitenkin sovittu hinta. Myyjä vetosi siihen, että tehtaan tilausvahvistukseen, jota asiakas kiisti koskaan saaneensa, osat oli merkitty valkoisiksi.

  Tilausvahvistuksen lähettämisväite ei kuluttajariitalautakunnan mielestä ollut riittävä näyttö siitä, että asiakas oli hyväksynyt muutoksen. Lautakunta suositti, että myyjäliike korvaa asiakkaalleen virheellisestä toimituksesta aiheutuneet, yhteensä 670 euron lisäkustannukset. Kaupan rahoittanut yhtiö oli liikkeen kanssa yhteisvastuussa korvauksesta, mutta vain siihen summaan asti, millä asiakas oli lyhentänyt luottoaan.

 • ALENNUSPROSENTTIEN LASKEMINEN

  Asiakkaan mielestä kalustetarjouksen jokainen alennus (paljousalennus 25 %, kausi-/varhaistilausalennus 8 %, nopeusalennus 5 % ja käteisalennus 2 %) olisi pitänyt laskea vähentämättömästä kalusteiden yhteishinnasta eikä alenevasta hinnasta.

  Kuluttaja-asiamies totesi kuluttajariitalautakunnalle markkinoinnin osalta antamassaan lausunnossa, että hinnat on ilmoitettava markkinoinnissa selkeällä ja yksiselitteisellä sekä kuluttajan kannalta helposti ymmärrettävällä tavalla. Ensisijainen hintatieto eli maksettava hinta oli merkitty tarjoukseen selkeästi ja myös alennusten yhteenlaskettu summa. Sen sijaan alennusprosentin selville saamisessa saattoi tulla ongelmia. Lautakunta ei suosittanut hyvitystä, koska tiedot erityyppisistä hinnanalennuksista oli merkitty sekä tarjoukseen että esittelykirjaan, jonka asiakas oli saanut ennen tarjouksen hyväksymistä. Asiakas oli tilauksellaan hyväksynyt kalusteiden lopullisen hinnan eikä hänen vaatimuksensa näin ollen mennyt läpi.

 • KOINPESÄ RUNKOPATJASSA

  Runkopatjojen alapuolen pohjalaudoituksen alta löytyi vaatekoiden asuinsija. Neljä vuotta aiemmin 1 500 eurolla hankitut patjat oli vietävä kaatopaikalle. Ostaja vaati myyjäliikettä antamaan uudet sängyt tai niiden hinnan, joka oli valitushetkellä 2 000 euroa. Patjat olivat ostajan mielestä virheelliset sen vuoksi, ettei niitä ollut käsitelty koinestoaineella.

  Kuluttajariitalautakunta totesi, etteivät mitkään määräykset velvoita tekemään huonekalutekstiileille koinestoa. Villinä luonnossa elävien vaatekoiden ilmaantuminen asuntoon ei myöskään ole epätavallista. Koit olivat lisäksi ilmaantuneet vasta usean vuoden kuluttua patjojen ostosta. Myyjäliike ei ollut vastuussa.

 • HALKEILEVAT HUONEKALUT

  Meksikossa valmistettuihin, yhteensä liki 700 euroa maksaneisiin umpipuisiin laatikostoon ja senkkiin ilmaantui parin vuoden kuluttua ostosta halkeamia. Ostaja vaati kalusteiden vaihtamista virheettömiin. Myymälän mielestä pienet halkeamat kuuluivat asiaan ja ne johtuivat ilman kosteuden eroista.

  Ostajan lähettämistä valokuvista oli nähtävissä, että halkeamat olivat kookkaat ja selvästi havaittavat. Vaikka kyseisten kalusteiden imagoon kuuluisikin tietynasteinen huolittelemattomuus, eivät näin suuret halkeamat olleet kuluttajariitalautakunnan mielestä hyväksyttäviä. Jos halkeamat olisivat olleet säännöllisellä kalusteiden öljyämisellä torjuttavissa, olisi myyjäliikkeen pitänyt ohjeistaa ostaja kauppaa tehtäessä. Ostajalla oli oikeus kaupan purkuun ja koko kauppahinnan takaisin saamiseen.

Alkuun