TURVONNUT LATTIALAMINAATTI

Lattialaminaattilevyt olivat turvonneet saumojen kohdalta ja paikoin irronneet alustastaan, vaikka massiivisesta pyöröhirrestä rakennetussa vapaa-ajan asunnossa oli pidetty 10 asteen peruslämpö silloin, kun ketään ei ollut paikalla. Ostaja vaati myyjäliikkeeltä ja laminaatin maahantuojalta kaupan purkua ja koko kauppahinnan palauttamista, 1 600 euron korvausta laminaatin asennus- ja purkutyöstä sekä lähes 1 000 euroa asumistason laskemisesta ja asian selvittelyyn käytetystä ajasta. Myyjä oli suositellut laminaattia parkettia kestävämpänä lattiapäällysteenä. Tuotteen mukana ei ollut seurannut asennusohjeita.

Maahantuoja selvitti, että laminaatin ydin oli MDF-puukuitulevyä eikä sellainen saa jäädä alttiiksi kosteudelle. Todennäköisin syy vaurioille olivat vapaa-ajanasunnon kosteus- ja lämpötilavaihtelut. Myös asennusvirheet olivat mahdollisia.

Kuluttajariitalautakunta totesi, että myyjä ei ole vastuussa asennustyön onnistumisesta, jos hän on täyttänyt neuvontavelvollisuutensa riittävästi. Laminaatin käyttö vapaa-ajan asunnon lattiapinnoitteena oli riskialtista, koska ilmankosteuden ja lämpötilan vaihtelut ovat yleisesti suuria silloin, kun rakennuksessa ei asuta säännöllisesti. Tuotetietoihin pitäisikin sisällyttää nimenomaisesti myös asunnon käytön aikaiset kosteus- ja lämpötilasuositukset asennusaikaisten olosuhdesuositusten lisäksi.

Tässä tapauksessa epäonnistuminen johtui todennäköisimmin tuotteen virheellisestä säilytyksestä, liian alhaisesta asennuslämpötilasta tai kohteen peruslämpötilasta, joista ostaja ei ollut saanut riittävää ohjeistusta. Syy oli siten osin myyjän. Ostaja oli osaltaan myötävaikuttanut vahinkoonsa, kun hän ei ollut ennen asennusta pyytänyt asennusohjeita ja tuotetietoja. Lautakunta suositti, että myyjäliike hyvittää puolet laminaatin myyntihinnasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.