PATJAN KESTOIKÄ

Kuluttaja oli ostanut kahdeksan vuotta sitten kaksi 520 euron hintaista joustinpatjaa, joiden jousituksella oli 20 vuoden takuu. Viiden seitsemän vuoden käytön jälkeen patjojen jouset alkoivat tuntua rakenteiden läpi. Ostaja vaati valmistajalta hyvityksenä 75 prosenttia vastaavien patjojen hinnasta. Valmistaja ei mielestään ollut vastuussa, koska takuu koski vain jousien toimivuutta. Takuu ei koskenut kulumista, ja lisäksi patjoja oli myyjän mielestä käytetty vääräntyyppisessä sängyssä.

Lautakunnan mielestä jousissa ei ollut vikaa. Sen sijaan jousiston ympärillä olevan vaahtomuovikotelon liimaukset olivat irronneet, minkä vuoksi jouset pullistuivat päällyskankaaseen kiinni.
Lautakunnan vakiintuneessa ratkaisukäytännössä patjan tavanomaiseksi kestoiäksi on katsottu yleensä 10 vuotta. Patjat eivät olleet kestäneet niin kauan kuin kuluttajalla on perusteltua aihetta olettaa, ja sen vuoksi niissä oli virhe. Sen sijaan käyttövirhettä ei ollut osoitettu.

Koska ostajat olivat ehtineet kuitenkin käyttää patjoja virheettöminä noin 7 vuoden ajan, lautakunta suositti vain 156 euron hyvitystä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.