Kuluttajasta saat tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Perehdymme mainosväitteiden paikkansapitävyyteen sekä tuotteiden ja palveluiden hinnoitteluun.
Tuulisena ja viileänäkin keskikesän päivänä iho voi palaa. Selvitimme asiantuntijoiden kanssa keinoja ultraviolettisäteilyltä suojautumiseen.
Auringonvalon määrän kasvaessa pitää alkaa pohtia myös liialliselta säteilyltä suojautumista. Auringon ultraviolettisäteily eli UV-säteily on sähkömagneettista säteilyä, joka vaikuttaa esimerkiksi ihon solujen perimäainekseen.
UV-säteily voi vahingoittaa myös muita ihon rakenteita, kuten ihon tukirankaa ja solukalvoja. Näiden vaurioiden muodostuminen käynnistää ihossa ruskettumisen, joka on ihon suojamekanismi säteilyvaurioita vastaan. Rusketus on merkki siitä, että UV-säteily on jo vaurioittanut ihon soluja.
Iho voi palaa voimakkaasta altistumisesta. Silloin UV-säteilyn aiheuttamien soluvaurioiden takia käynnistyy tulehdusreaktio: iho punoittaa, kirvelee, turpoaa ja siihen voi nousta rakkuloita.
UV-säteily lisää myös riskiä sairastua silmäsairauksiin kuten harmaakaihiin.
Ihon solut pystyvät korjaamaan niihin tulleita vaurioita, mutta osa vaurioista voi jäädä korjaamatta. Toistuvan UV-säteilylle altistumisen takia DNA-vaurioita voi alkaa kertymään ihoon, mikä voi lopulta johtaa ihosyövän kehittymiseen.
Ihon tukirankaan kertyvät vauriot taas näkyvät ajan kuluessa ihon ennenaikaisena vanhenemisena, kuten sen rypistymisenä ja veltostumisena.
UV-säteily luokitellaan aallonpituuden perusteella. Lyhyempiaaltoinen UVB-säteily vahingoittaa ihon solujen perimäainesta eli aiheuttaa DNA-vaurioita suoraan ja pidempiaaltoinen UVA-säteily välillisesti muodostamalla reaktiivisia happiyhdisteitä, jotka edelleen vaurioittavat DNA:ta. Maahan tulevasta auringon UV-säteilystä 95 prosenttia on UVA-säteilyä ja noin 5 prosenttia UVB-säteilyä.
UV-säteilyn voimakkuutta kuvaa UV-indeksi. UV-säteilyltä on syytä suojautua, kun UV-indeksi ylittää arvon 3.
Keräsimme tyynyn valintaan viisi vinkkiä asiantuntijalta.
Nykyihmisen on mahdollista keskittyä unen laatuun aivan eri tavoin ja välinein kuin esivanhempiensa. Unta esimerkiksi mitataan älylaitteilla ja matkaa höyhensaarille pyritään jouduttamaan esimerkiksi melatoniinilla.
Tyynyvalmistajat taasen lupaavat tuotteidensa tarjoavan erilaisia ratkaisuja niskakipuihin ja uniongelmiin. Iskusana on nukkumisergonomia, minkä tavoite on löytää nukkumisen kannalta paras mahdollinen nukkumisasento ja -olosuhteet.
”Esimerkiksi voidaan puhua ergonomisista tyynyistä, jolloin tarkoitetaan tyynyä, joka tukee niskaa ja päätä neutraaliin asentoon nukkumisen aikana”, fysioterapeutti ja nukkumisergonomiaan perehtynyt Saveli Näkkäläjärvi Järvenpään kuntohoidosta.
Samaan ideaan pyrkivät myös ortopediset tyynyt. Tällaiset tyynyt valitaan yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Valintaan vaikuttavat esimerkiksi kehon mittasuhteet, yleisin nukkumisasento, ikä ja mahdolliset sairaudet. Nämä tyynyt ovat yleensä muotoiltu siten, että tyyny on eri paksuinen eri kohdista.
Nukkumisemme on yksilöllistä, joten juuri tyynyjen muotoutuminen käyttäjän mukaan ja jopa niiden mittatilauksena säätäminen ovatkin uusimpia trendejä tyynymaailmassa. Keräsimme alle vinkit tyynyä ostavalle.
Monipuolinen ruokavalio on ensisijainen ratkaisu riittävään vitamiinien ja hivenaineiden saantiin. Joskus voi kuitenkin olla tarpeellista käyttää ravintolisiä.
Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio takaa yleensä riittävän vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin. Jos ruokavalio jää yksipuoliseksi eikä monipuolistaminen onnistu, monille hyvä vaihtoehto on apteekin monivitamiinitabletti: siinä määrät ovat sopivassa suhteessa ja päiväsaanti turvallinen.
Noin 70 prosenttia suomalaisista käyttää ainakin joskus silmälaseja tai piilolinssejä.
Eri arvioiden mukaan suomalaisista silmälaseja käyttää edes joskus noin 70 prosenttia väestöstä. Suomalaiset omistavat keskimäärin kahdet silmälasit ja lasien keskimääräinen silmälasien käyttöaika on kolme vuotta. Lasien yleisyyttä on selitetty Suomen ikärakenteella, jossa vanhemmat ikäluokat ovat nuorempia suurempia.
Pakuria on käytetty luontaislääkinnässä pitkään. Sen vaikutuksista ihmisiin on kuitenkin niukasti kunnon tutkimusta.
Pakuri on yleinen koivujen lahottajasieni joka kasvattaa puun kylkeen näkyvän pakurikäävän. Kääpää on hyödynnetty luontaislääkinnässä pitkään esimerkiksi Venäjällä. Tavanomaisin käyttötapa on hauduttaa valmisteista teetä.
Akut ja moottorit erottavat sähköpyörän tavallisesta polkupyörästä.
Sähköpyörä madaltaa kynnystä arkiliikunnan lisäämiselle ja on hyvä vaihtoehto, kun kuljetetaan lapsia tai tavaraa, reitillä on isoja mäkiä, halutaan vähentää hikoilua esimerkiksi työmatkoilla tai matkat ovat pitkiä. Sähköpyörää voi käyttää myös talvella.
Uniapnean hoitoon tarkoitetut laitteet keräävät ja lähettävät käyttäjän tietoja terveydenhuoltoon. ResMediltä kerrotaan, että sen data on keskuksissa Euroopassa.
Olen ihmetellyt, millä neuvoin ResMedin CPAP-laite on yhteydessä sotekeskukseen? Käyttääkö se minun langatonta nettiäni? ResMed-laitteen Suomen sivustolla eikä ulkomaisilla sivuilla ei ole mainintaa laitteen yhteydenpidosta. Eikä myöskään meneekö minun tietoni valmistajalle tai laitteen ohjelmiston tekijälle.
Vastaus:
Käypähoito-sivuston mukaan suurimmilla CPAP-laitteiden, eli uniapnealaitteiden, valmistajilla on käytössä langaton etäseuranta, joka välittää hoitotietoja pilvipalvelun kautta esimerkiksi hoidosta vastaavalle hoitajalle. Langaton yhteys mahdollistaa hoitopaineen säätämisen etänä.
Kahden minuutin terveyskyselyitä tarjoava yritys vaikuttaa huijaukselta.
Sosiaalinen media on täynnä terveysvinkkejä ja itsensä kehittämiseen tähtääviä valmennuksia.
Verkossa kiertävät nopeat kyselyt houkuttelevat arvioimaan omaa hyvinvointiaan, mutta saattavat pahimmillaan olla tilausansa tai vähintäänkin markkinointitietojen keräystä.
Partatrendit ovat lisänneet erilaisten parranhoitotuotteiden tarjontaa. Erityisesti erilaiset öljyt ovat löytäneet tiensä miesten toalettilaukkuihin.
Marketit pursuavat arkisia hiustenhoitotuotteita, mutta niiden rinnalla saatavilla on myös erityisiä parranhoitoon tarkoitettuja tuotteita: pesuaineita, vahoja, öljyjä ja muita vastaavia. Pelkästään partaöljyjä on lukuisia erityyppisiä. Valikoimista löytyy niin paksua kuin juoksevaakin, metsältä tai vaikkapa gin tonicilta tuoksuvaa öljyä.
Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.