Terveys ja hyvinvointi

Kuluttajasta saat tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Perehdymme mainosväitteiden paikkansapitävyyteen sekä tuotteiden ja palveluiden hinnoitteluun.

Kaikki artikkelit

Hiekkaranta, jolla on ihmisiä.

Suomessa uv-säteilyltä olisi syytä suojautua ainakin toukokuusta elokuuhun: ota talteen kolmen V:n muistisääntö

Tuulisena ja viileänäkin keskikesän päivänä iho voi palaa. Selvitimme asiantuntijoiden kanssa keinoja ultraviolettisäteilyltä suojautumiseen.

Auringonvalon määrän kasvaessa pitää alkaa pohtia myös liialliselta säteilyltä suojautumista. Auringon ultraviolettisäteily eli UV-säteily on sähkömagneettista säteilyä, joka vaikuttaa esimerkiksi ihon solujen perimäainekseen.

UV-säteily voi vahingoittaa myös muita ihon rakenteita, kuten ihon tukirankaa ja solukalvoja. Näiden vaurioiden muodostuminen käynnistää ihossa ruskettumisen, joka on ihon suojamekanismi säteilyvaurioita vastaan. Rusketus on merkki siitä, että UV-säteily on jo vaurioittanut ihon soluja.

Iho voi palaa voimakkaasta altistumisesta. Silloin UV-säteilyn aiheuttamien soluvaurioiden takia käynnistyy tulehdusreaktio: iho punoittaa, kirvelee, turpoaa ja siihen voi nousta rakkuloita.

UV-säteily lisää myös riskiä sairastua silmäsairauksiin kuten harmaakaihiin.

Ihon solut pystyvät korjaamaan niihin tulleita vaurioita, mutta osa vaurioista voi jäädä korjaamatta. Toistuvan UV-säteilylle altistumisen takia DNA-vaurioita voi alkaa kertymään ihoon, mikä voi lopulta johtaa ihosyövän kehittymiseen.

Ihon tukirankaan kertyvät vauriot taas näkyvät ajan kuluessa ihon ennenaikaisena vanhenemisena, kuten sen rypistymisenä ja veltostumisena.

UV-säteily luokitellaan aallonpituuden perusteella. Lyhyempiaaltoinen UVB-säteily vahingoittaa ihon solujen perimäainesta eli aiheuttaa DNA-vaurioita suoraan ja pidempiaaltoinen UVA-säteily välillisesti muodostamalla reaktiivisia happiyhdisteitä, jotka edelleen vaurioittavat DNA:ta. Maahan tulevasta auringon UV-säteilystä 95 prosenttia on UVA-säteilyä ja noin 5 prosenttia UVB-säteilyä.

Milloin auringolta kannattaa alkaa suojautua Suomessa?

UV-säteilyn voimakkuutta kuvaa UV-indeksi. UV-säteilyltä on syytä suojautua, kun UV-indeksi ylittää arvon 3.

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.