Kuumeneeko grilli?
Tätä tekstiä kirjoitettaessa kesä tuntuu – vihdoinkin – jo kunnolla alkaneen, ainakin täällä Etelä-Suomessa. Kevään ja kesän myötä erityisesti omakotitaloasujan grillauskausi on voinut käynnistyä jo heti lumien sulettua, siinä missä urbaanieläjän grillikausi voi käynnistyä toden teolla vasta kesälomien ja mökkikauden alkamisen myötä, monella vasta juhannuksen korvilla.
Perinteinen grillimakkara on helppo grillattava, ja makkaran kuumentaminen onnistuu perheen junioriltakin – kunhan pitää huolen siitä, ettei grillin lämpötila ole liian korkea ja makkara muutu eineksestä hiileksi. Gourmet-ruoasta innostunut kuluttaja ehtii puolestaan kesän aikana kypsentämään grillissä paljon muutakin kuin tylsää lenkinkänttyä, ja ruoanvalmistukseen intohimolla suhtautuva voi lähteä hifistelemään jopa erilaisilla grillaustavoilla.
Grillausoppaassamme perehdymme hiili-, kaasu- ja sähkögrillien eroihin, ja kerromme, miten grilliruoan saa maistumaan oikealla lämpötilalla ja niin kutsutun Maillard-reaktion avulla. Jos lämpötilojen optimointi tai oikeanlaisten, herkullista savun makua tuottavien hiilien valinta tuntuu toissijaiselta, olemme ottaneet huomioon myös helposti grillattavat tuotteet kuten grillimakkarat. Grillimakkaroista voit lukea lisää Mistä on tehty -palstaltamme.
Valmistajat korostavat pakkauksissaan makkaroiden ja muiden elintarvikkeiden valmistusmaata ja koristelevat tuotepakkauksiaan erilaisilla kotimaisuutta korostavilla merkeillä ja logoilla. Grilliin päätyvä Tampereella valmistettu, Avainlippua pakkauksessaan kantava suomalainen savulenkki ei kuitenkaan ole niin suomalainen, mitä kuluttaja voisi luulla: makkaran valmistuksessa käytetty liha voi tulla aivan muualta kuin Suomesta, kunhan makkara on valmistettu Suomessa.
Samoin juhannusjuhliin sopivalta kuulostava ”niin suomalainen kun voi olla” -sloganilla ja saaristolaissillinä markkinoitu silli on alkuperämerkintöjen perusteella valmistettu Atlantin valtameren koillisosista pyydetystä sillistä. Ruoan alkuperää käsittelevään artikkeliimme pääset täältä.
Ossi Jääskeläinen Kirjoittaja on Kuluttajan päätoimittaja