Siirry sisältöön

Ostoskori

Ostoskori on tyhjä.

Takaisin kauppaan

Onnistuuko Maillard-reaktio? – Näin valmistat parasta grilliruokaa hiili-, kaasu- ja sähkögrillillä

Julkaistu: 19.06.2025

Erilaiset grillityypit sopivat eri tarpeisiin ja mieltymyksiin. Hiiligrillillä saa savunmakua, sähkö- tai kaasugrillillä voi puolestaan kypsentää ruokaa tasaisemmin.

Omakotitaloasujille ja ahkerille mökkeilijöille grillikausi alkaa heti lumien sulaessa, mutta moni suomalainen pääsee grillauksen makuun vasta kesälomien myötä. Tiukimman tulkinnan mukaan grillaaminen on ruuan kypsentämistä korkeassa lämpötilassa ja ensisijaisesti suoralla säteilylämmöllä, tyypillisesti ritilän päällä. Grillaamiseksi voidaan laskea myös muu ruuan kypsentäminen, joka tapahtuu grillissä savustamalla, metallisella parilalevyllä pariloimalla tai epäsuoralla lämmöllä paahtamalla.

Jopa muuripannulla paistamista kuulee joskus kutsuttavan grillaamiseksi: kokkaus tapahtuu ulkosalla ja usein avotulta hyödyntäen. Toisaalta esimerkiksi ruuan kypsentäminen sähköuunin grillivastusta käyttäen on teknisesti ottaen grillaamista, vaikka siinä ei käytetä varsinaista grilliä.

Käsittelemme tässä artikkelissa sähkö-, kaasu- ja hiiligrillejä, ja kerromme kunkin grillityypin parhaat puolet. Lisäksi tutustumme esimerkiksi grillattavien ruokien marinoimiseen sekä grillauksen kemiaan kuten Maillard-reaktioon. Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 17.5.2023.

Haluatko jatkaa lukemista?

Osta pääsy tähän sisältöön tai kirjaudu sisään.

grillaaminen

Grillaus

grilli

grilliruoka

hiiligrilli

Kaasugrilli

ruoanlaitto

Ruoka

Sähkögrilli