Kivennäisvesien suolamäärissä on eroja – suolattomia kannattaa suosia

Asiantuntijan mukaan kivennäisvesien suolan määrät näyttävät pieniltä, mutta suolaa kannattaa välttää myös pullovesissä.

Vertasimme 12:ta kaupan kivennäisvettä ja vichyä. Vichyt ovat kivennäisvesiä nekin, mutta niissä on yleensä enemmän suolaa, kivennäisaineita ja hiilihappoa kuin tavallisessa kivennäisvedessä. Suolan määrää on tosin vähennetty vuosien varrella.

Vertaamistamme tuotteista Bonaqua-, Kotimaista- ja Novelle-kivennäisvedessä suolaa ei ole ollenkaan. Eniten suolaa on Lidlin Schlossblick-kivennäisvedessä: 0,16 grammaa sataa millilitraa kohden.

Määrät kuulostavat pieniltä, mutta niissä on suuria eroja. Onko kivennäisvesien suolan määrällä merkitystä?

Sydänliiton ravitsemusterapeutin Tuija Pusan mukaan suolamäärät näyttävät pieniltä, mutta niihin kannattaa kiinnittää huomiota, jos kivennäisvesiä juo päivittäin.

”Jos kivennäisvettä juo puoli litraa päivässä, suolapitoisuudella on jo väliä. Schlossblick-kivennäisvedellä siitä kertyy yhteensä 0,8 grammaa suolaa. Se on jo merkittävä määrä, kun suolan saantisuositus on enintään 5 grammaa päivässä”, Pusa sanoo.

Suolaisempaa vettä ei Pusan mukaan ole syytä valita helteelläkään.

”Helteelläkin riittää ruuasta saatu suolamäärä. Suolaa tulee usein joka tapauksessa liikaa.”

Mutta jos syö helteellä tavallista vähemmän, voi valita suolaisemman veden.

”Silloin ei haittaa, jos juo suolaisempaa vettä. Silloinkin riittää kohtuullinen määrä, eli vettä ei tarvitse juoda litrakaupalla.”

Pusan mukaan kivennäisvesi mainitaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksessa yhtenä ruokajuomavaihtoehtona maidon, piimän ja veden rinnalla.

”Janojuomaksi suositellaan tavallista hanavettä. Kivennäisvedet sopivat ruokajuomiksi. Niistäkin kannattaa valita vähäsuolainen ja maustamaton. Suolan saanti on lähes kaikilla suomalaisilla liian suurta, joten kaikki keinot sen vähentämiseksi ovat hyväksi. ”

Lain mukaan suolan määrä on ilmoitettava pakkausselosteessa. Vertailumme kivennäisvesissä ja vichyissä suolan määrä on ilmoitettu, mutta Lidlin Saskia- ja Schlossblick-kivennäisvesissä kerrotaan vain natriumin määrä. Suolan määrän voi laskea kertomalla natriumin määrän luvulla 2,5.

Näin suolan määrä vaihtelee

Kivennäisvesi Suolaa / 100 ml
Bonaqua maustamaton kivennäisvesi 0,00 g
Hartwall Vichy  0,06 g
Kotimaista Kivennäisvesi 0,00 g 
Kotimaista Vichy  0,02 g
Novelle maustamaton kivennäisvesi 0,00 g 
Olvi Vichy  0,05 g 
Pirkka Vichy  0,05 g 
Saskia Classic kivennäisvesi 0,03 g 
Saskia Vichy 0,05 g 
Schlossblick kivennäisvesi 0,16 g 
Siti kivennäisvesi 0,02 g
Värska Vichy  0,08 g

Kommentit (5)

Ruokasuolan eli natriumkloridin määrää kannattaakin vähentää, mutta onko jokin syy miksi muiden suolojen ja kivennäisaineiden saantia tulisi rajoittaa?

Hei! Asiantuntija ottaa jutussa kantaa vain ruokasuolaan eli natriumkloridiin. Selvitimme kuitenkin asiaa vielä jälkikäteen häneltä.
Syitä rajoittaa muita kivennäisaineita kuin natriumia ei hänen mukaansa ole. Kivennäisaineiden määrä on vesissä suhteellisen pieni:
jos kivennäisvettä juodaan litra päivässä, eri kivennäisaineita saadaan 2-20 % päivän saantisuosituksesta. Kuitenkin joihinkin makuvesiin ja hyvinvointijuomina markkinoituihin tuotteisiin on voitu lisätä yhtä tai useampaa kivennäisainetta tai vitamiinia niin runsaasti, että niiden saannilla on jo suuri merkitys, erityisesti jos juomaa käytetään suuria määriä päivässä.

Raksalla hanavesi tulee suoraan kusena läpi. Sen sijaan kivennäisvesi nesteyttää liuenneiden suolojen vuoksi. Asiantuntija ei tiedä oikeasta maailmasta mitään.

Huomasin kanssa nyt, että töissä kun join hanavettä niin juoksin koko ajan vessassa ja janotti silti. Nyt juonut parina päivänä kivennäisvettä niin pysyy paremmin sisällä neste.

Tästä puuttuu se paras ja suolaisin ratkaisu värska original. Vältä sokeria älä suolaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.