Kylmälaitteen ostajan oppaassa kerromme, mitä sinun on hyvä tietää, kun olet ostamassa jääkaappia, pakastinta, jääkaappi-pakastinta, side by side -yhdistelmälaitetta tai arkkupakastinta. Ostajan opas kertoo testitulostemme perusteella, mihin asioihin tulee kiinnittää huomiota ostotilanteessa. Oppaassa neuvomme myös, miten testejämme kannattaa lukea.
Kylmälaite on yksi kodin tärkeimmistä ja monille myös hintavimmista kodinkonehankinnoista, joten vertailuun kannattaa käyttää aikaa. Kuluttaja-lehti testaa kylmälaitteita säännöllisesti. Tutustu kattaviin testituloksiimme jääkaapeista, pakastimista, arkkupakastimista ja jääkaappi-pakastimista. Kun luet testejämme netistä, voit halutessasi rajata näytettäviä kylmälaitteita esimerkiksi valmistajan, hinnan tai kokonaisarvosanan mukaan.
Sisällysluettelo
Kylmälaitetyypit
Kylmälaitteen tilavuus ja mitat
Jääkaapin hyllytilat
Energiatehokkuus
Äänentaso
Säilytyslämpötilat
Jääkaapin viilennysteho
Pakastimen pakastusteho
Pakastin ja sähkökatko
Säädöt ja toiminnot
Sanasto
Kylmälaitetyypit: hankkisinko yhdistelmän vai erilliset laitteet?
Jääkaapin ja pakastimen valinnassa yksi tärkeimmistä päätöksistä on se, minkä kokoinen ja kuinka tilava laite on tarpeen. Valintaa sanelevat niin perheen koko ja käyttötarpeet kuin keittiön koko.
Pienelle kotitaloudelle ja pieneen tilaan jääkaappi-pakastin-yhdistelmä on usein käytännöllinen ja riittävän suuri. Yleisiä yhdistelmämalleja ovat ne, joissa jääkaappi on yläosassa ja pakastin alaosassa. Niin sanotuissa jenkkikaapeissa on yleensä pienikokoinen pakastin jääkaapin yläpuolella. Isolle perheelle puolestaan toimivat parhaiten erilliset, suurikokoiset kylmälaitteet.
Tilavaan keittiöön on myös leveitä side-by-side -jääkaappipakastimia, joissa on korkea jääkaappi ja pakastin rinnakkain kiinni toisissaan tai ranskalaisilla ovilla varustetut jääkaappi ja pakastin päällekkäin. Ranskalaisilla ovilla varustettujen kolmitermostaattien kylmälaitteiden säädettävyys on parempi kuin tavallisilla yhden lämpötilan jääkaapeilla, pakastimilla tai niiden yhdistelmillä, kun kummankin pakastinosion lämpötilan voi säätää erikseen.
Side-by-side-laitteissa on usein sisäänrakennettu jääpalakone ja vesiautomaatti. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, liitetäänkö kaappi vesijohtoon vai onko siinä täytettävä vesisäiliö. Jälkimmäisessä tapauksessa kylmälaite voidaan sijoittaa vapaasti halutulle paikalle vesiliitännästä riippumatta.
Testitulosten perusteella yhdistelmälaitteet eivät pärjää suorituskyvyltään parhaille erillisille jääkaapeille ja pakastimille, joten jääkaappi-pakastinta hankittaessa joutuu monesti tyytymään kompromissiratkaisuun.
Yhdistelmälaitteen hankkimalla voi kuitenkin säästää rahaa: halvimmat testaamamme jääkaappi-pakastimet ovat halvempia kuin erikseen ostetut jääkaappi ja pakastin. Kylmälaite kannattaakin valita oman kotitalouden koon ja säilytystarpeiden mukaan.
Suuria määriä ruokaa pakastavan valinta on päältä aukeava arkku- eli säiliöpakastin. Näiden hyötytilavuus on suurempi kuin kaappipakastimen. Arkkupakastin soveltuu erityisen hyvin pitkäaikaiseen säilytykseen, ja siihen mahtuu isokokoisia pakasteita. Uusimmassa arkkupakastintestissämme vertaamme Gigantin, Hobby Hallin, Powerin ja Veikon koneen myymiä arkkupakastimia. Lisäksi verrokkina tuoreimmassa testissä on muita pienempi, esimerkiksi mökille sopiva pakastinmalli.
Myynnissä on arkkupakastinten ohella suurikokoisia, noin 170-180 senttimetriä korkeita pakastimia, joihin mahtuu enemmän pakasteita kuin pieneen puolikorkeaan pakastimeen.
Jos pohdit pakastimen sijoittamista autotalliin tai varastoon, muista, että kaikki laitteet eivät sovi viileään. Selvitä ostopäätöstä harkitessasi, mihin huonelämpötilaan valmistaja neuvoo laitteen sijoittamaan. Testitulostemme perusteella osa kylmälaitteista pärjää paremmin 10 asteen huonelämpötilassa kuin 20-asteisessa huoneessa, mutta poikkeuksiakin on.
Kylmälaitteen tilavuus ja mitat: Ei liian pientä eikä liian suurta
Nyrkkisääntönä 1–2 hengen henkilön talouteen riittää noin 100–150 litrainen jääkaappi. 3–4 hengen perhe tarvitsee 150–200-litraisen jääkaapin. Valinta riippuu kuitenkin siitä, kuinka paljon ruokaa on tapana ostaa kerralla, kuinka paljon laitetaan ruokaa itse ja kuinka paljon syödään ulkona.
Jos kylmälaite on liian iso perheen tarpeisiin, jäähdyttäminen kuluttaa turhaan sähköä. Jos taas jääkaappi on liian pieni ja täyttyy äärimmilleen, ilma ei kierrä tehokkaasti, jolloin laite tahtoo huurtua ja elintarvikkeet eivät säily yhtä hyvin.
Sisätilavuuden ohella kannattaa olla tarkkana ulkomitoissa. Tavanomaisten kylmälaitteiden korkeudet lähtevät reilusta 170 cm:stä, ja korkeimmat jääkaappi-pakastimet ovat yli 2-metrisiä. Mittaa keittiössä käytettävissä oleva tila ennen laitteen ostamista. Kylmälaitetta sijoittaessasi muista, että se ei saa sijaita lämpimän laitteen, kuten uunin tai astianpesukoneen vieressä eikä lähellä lämpöpattereita. Kun olet ostamassa laitetta, tarkista myyjältä laitteen ulkomitat ja käyttöohjeesta vapaan ilmankiertotilan tarve.
Kylmälaitteet tarvitsevat ympärilleen tilaa. Puutteellinen ilmankierto lisää sähkönkulutusta, ja se voi myös aiheuttaa palovaaran. Eri valmistajat suosittelevat 0–5 sentin välejä sivuille ja yleensä 5–10 sentin ilmatilaa kylmälaitteen päälle, jotkut valmistajat enemmänkin.
Kalusteisiin asennettava jääkaappi uppoutuu tyylikkäästi keittiön sisustukseen, minkä vuoksi se on monelle houkutteleva valinta. Kalusteisiin sijoitettavissa kylmälaitteissa tulee niin ikään ottaa huomioon tarvittava ilmankiertotila. Koska kalusteisiin asennettavien jääkaappien ja jääkaappipakastimien pitää mahtua kaapinovien taakse, ne ovat yleensä pienempiä kuin vapaasti sijoitettavat jääkaapit. Kannattaa harkita huolella, millainen laite sopii keittiöösi ja on esteettisen ohella käytännöllinen. Olemme testanneet esimerkiksi kalusteisiin integroitavia jääkaappeja sekä kalusteisiin integroitavia pakastimia jääkaappi- ja pakastintestiemme yhteydessä.