Millainen sähkösopimus kannattaa valita? Miten arjen kuluja voi karsia? Kuluttaja tarjoaa hyötytietoa taloudesta.
Suomalaiset menettävät verkkohuijauksissa kymmeniä miljoonia euroja vuosittain. Kuluttajan on oltava tarkkana, miten ja missä tunnistusvälinettä käyttää, sanoo Kyberturvallisuuskeskuksen asiantuntija.
Kumpi on turvallisempi tapa tunnistautua, pankkitunnukset vai mobiilivarmenne?
Kysymys on ajankohtainen jatkuvasti yleistyvien verkkohuijausten takia. Suomalaiset menettivät huijareille kaikkiaan 27,5 miljoonaa euroa vuoden 2024 alkupuoliskolla. Vuotta aiemmin luku oli 19,8 miljoonaa. Tiedot perustuvat Finanssiala ry:n pankeilta keräämiin lukuihin.
Isoimmat menetykset, liki 12 miljoonaa euroa, tulivat tietojenkalasteluhuijauksista. Niissä rikollinen saa haltuunsa uhrin maksuvälinetiedot esimerkiksi pankkien tai verkkokauppojen valesivustoilla.
Kotitalousvähennys jopa puolittuu ensi vuonna. Myöhemmin teetettävistä töistä ei ole viisasta maksaa ennakkoon.
Kotitalousvähennys putoaa ensi vuonna historiallisen alhaiselle tasolle. Se on ensi vuoden alusta lähtien 35 prosenttia työn osuudesta. Tänä vuonna vähennystä on voinut saada 40 prosenttia remonttitöiden työn osuudesta ja 60 prosenttia kotitalous-, hoiva- tai hoitotyön osuudesta sekä öljylämmityksestä luopumisesta. Viimeksi mainittu pysyy ennallaan.
Järjestelmä on ollut käytössä nykymuodossaan vuodesta 2001. Kertaakaan korvausprosentti ei ole ollut yhtä matala kuin ensi vuonna.
Pörssisähkön hintakiinnityksellä pyritään suojautumaan sähkön hinnan suurilta vaihteluilta.
1. Mikä on pörssisähkön hintakiinnitys?
Hintakiinnityksellä voidaan pienentää riskiä sähkön pörssihinnan äkillisestä voimakkaasta noususta määräajaksi. Hintakiinnitykset mahdollistavia sähkösopimuksia tarjotaan, koska sähkön pörssihintojen heilahtelu on kasvanut.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on uudistamassa tapaa, jolla musiikin ja videoiden yksityinen kopiointi hyvitetään tekijöille.
Pitäisikö älypuhelinten, tietokoneiden, internetliittymien ja pilvipalveluiden hintoihin lisätä uusi maksu?
Tätä kysymystä pohtii opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) asettama selvityshenkilö. Kyse on yksityisen kopioinnin hyvityksen uudistamisesta, josta OKM pyysi lausuntoja 6.11. mennessä.
Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu tunnetaan myös nimellä kasettimaksu. Kyse on kiistellystä, veroluonteisesta maksusta, joka lisättiin ennen tallennuslaitteiden hintaan ja maksettiin valtiolle hyvitysmaksuna.
Pankkien kynnys hyvittää verkkopalvelujen häiriöistä aiheutuneita vahinkoja on korkea.
Nordean asiakkaat ovat kärsineet tänä syksynä poikkeuksellisista pankkipalveluiden ongelmista. Pankin mukaan palvelunestohyökkäykset ovat olleet syynä teknisille häiriöille, jotka ovat vaikuttaneet muun muassa verkkopankin käyttöön, korttimaksuihin ja käteisen nostoon. Verkkohyökkäykset ovat jatkuneet toista kuukautta.
Moni Nordean asiakas saattaa pohtia, millaisiin hyvityksiin he ovat oikeutettuja jatkuvien häiriöiden takia. Kuluttaja-asiamiehelle ja kuluttajaneuvontaan on tullut muutamia Nordean ongelmia koskevaa yhteydenottoa viime viikkojen aikana, kertoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtava asiantuntija Raija Marttala.
Kysyimme, onko käteisen saatavuus heikentymässä.
Kaupparyhmät SOK ja Kesko ovat viime vuosina lisänneet Otto-automaattien määrää myymälöissään. Sijoittelu on siis painottunut sisätiloihin, jolloin automaateista saa käteistä vain kauppojen aukioloaikaan.
Onko lainmukaista, että vakuutuksen hinnan saa vasta sähköpyörän tunnistetietoja vastaan?
Pohdin sähköpyörän ostamista. Yritin selvittää, mitä eri vaihtoehtojen vakuuttaminen maksaa, sillä se vaikuttaa tuotteen käyttökustannuksiin ja siten kokonaishintaan. Mutta se ei ole mahdollista, kun hinnastot on piilotettu, ja hinnan saa ainoastaan tarjouskyselyllä laitteen tunnistetietoja vastaan. Aika hankalaksi, ellei jopa mahdottomaksi, on tehty hintavertailu! Onko lain mukaista, että vakuutusten hintavertailu ennen pyörän ostopäätöstä on mahdotonta?
Kaupan liitto ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa vastustavat EU:n käteisasetusta. Kysyimme etujärjestöiltä, miten yleistä käteisestä kieltäytyminen on.
Valmisteilla oleva EU:n käteisasetus voi johtaa siihen, että setelit ja kolikot on pakko hyväksyä maksukorttien kanssa rinnakkaisena maksuvälineenä. Asetus on osa EU:n yhtenäisvaluuttapakettia, jolla halutaan varmistaa käteisen hyväksyttävyys ja saatavuus. Komissio julkisti asetusehdotuksensa kesällä 2023, ja sen käsittely on kesken.
Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.