Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa. Testattavat ohjelmat ladattiin huhtikuussa ja kesäkuussa 2020.

Äänen- ja kuvanlaatu (50 %)

Kolme laboratorion asiantuntijaa arvioivat kuvan- ja äänenlaatua kahden ja viiden henkilön välillä tehdyissä videopuheluissa.

Videopuhelut tehtiin kolmeen kertaan tietokoneella, kerran älypuhelimella langattoman lähiverkon kautta (Wifi) ja kerran älypuhelimella 4G-yhteyden kautta.

Huomiota kiinnitettiin erityisesti puheen ymmärrettävyyteen ja kuvan selkeyteen.

Edellä mainitut testit toistettiin rajoittamalla internet-yhteyden kaistaa yhä enemmän, kunnes äänen- ja kuvanlaatu heikkenivät merkittävästi. Lisäksi testattiin miten ohjelmat toimivat, kun internet-yhteydessä ilmeni lyhyitä katkoksia.

Asiantuntijat arvostelivat myös taustamelun häiritsevyyden. Taustameluna käytettiin tuulettimien ja näppäimistön naputtelun ääniä.

Käytön helppous (30 %)

Kolme laboratorion asiantuntijaa arvioivat ohjetoiminnot sekä asentamisen ja päivittäisen käytön helppouden.

Huomiota kiinnitettiin erityisesti ohjeiden selkeyteen ja hyödyllisyyteen, asentamisen yhteydessä tehtävään rekisteröitymiseen ja kokoustoiminnallisuuksien käytettävyyteen sekä valikkojen selkeyteen.

Käyttäjätiedot ja tietoturva (20 %)

Asiantuntijat arvioivat kirjautumistapoja, vieraiden lisäämistä kokouksiin ja suojan verkkohyökkäyksiä vastaan.

Lisäksi tutkittiin mitä käyttäjätietoja ohjelmat keräävät ja lähettävät eteenpäin valmistajien palvelimille. Tämä testi tehtiin Android- ja iOS-käyttöjärjestelmillä, eli älypuhelimilla.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Sivun kuvat: IStock

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.