Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

 

Kuvanlaatua testattiin standardin EN ISO 9241-307 mukaisesti. 3 asiantuntijaa teki subjektiiviset arviot. Testit tehtiin tehdasasetuksilla.

Tietokoneen näyttö.

Kuvanlaatu

Asiantuntijat arvioivat kuvanlaatua valokuvien, grafiikan ja selainkäytön perusteella. Kaikilla näytöillä katsottiin teräväpiirtotarkkuuden videokuvaa. Niin sanotuilla 4K-näytöillä katsottiin myös Ultra HD-tarkkuuden kuvaa. Kuvasignaali välitettiin näytölle hdmi-liitännän kautta.

Teknisiin mittauksiin perustuen arvosteltiin muun muassa kuvakulmat, kirkkaus ja kontrasti, värientoistokyky ja värien sekä harmaasävyjen toiston tasaisuus. Kontrastisuhde mitattiin kolmella tavalla: oletusasetuksilla, suurimmalla mahdollisella ruudun kirkkaudella ja siten, että ruudun kirkkaus oli asetettu 250 nitin kirkkauteen. Mittausten aikana ruudulla oli musta ja valkoinen neliö harmaalla taustalla. Kontrastisuhde tarkoittaa kuvan vaaleimman ja tummimman kohdan valoisuuden eroa.

Käyttömukavuus

Näyttöjen käyttöönotto, liitäntöjen tekeminen, käyttöohje, kuvasäätöjen tekeminen arvosteltiin. Käyttöohjeiden kattavuus ja selkeys arvioitiin. Lisäksi mitattiin näyttöjen käynnistymisnopeus.

Monipuolisuus

Liitäntöjen määrä ja tyyppi tarkistettiin. Myös muut ominaisuudet, kuten ympäristön valoisuuden tunnistin ja kaiuttimet huomioitiin.

Ympäristö

Sähkönkulutuksen arvosana laskettiin niin, että ensin näyttö oli päällä 3 tuntia, sitten 8 tuntia lepotilassa ja sen jälkeen 13 tuntia pois päältä. Rakenteen laadusta arvosteltiin materiaalien ja viimeistelyn laatu. Myös liitäntöjen tukevuus tarkistettiin.

Äänenlaatu

Asiantuntijat arvioivat äänenlaatua kuuntelemalla.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Sivun kuvat: IStock

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.