Hero image

Näin testasimme

Autotesti tehdään kuluttajaorganisaatioiden ja autoliittojen kansainvälisenä yhteistyönä.

Volvo-merkkinen sähköauto.

Auton rakenne ja tavaratila

Laboratorion asiantuntijat arvioivat viimeistelyn laatua ja yleistä laatuvaikutelmaa. Päivittäisen ajon käytettävyyteen vaikuttavat toimintasäde, kantavuus, hinauskapasiteetti, tankkaus- ja latausnopeus, auton mitat, vararengas ja kääntöympyrä.

Näkyvyys ja valot -arvostelukohdassa huomioidaan mittojen hahmottamisen helppous, muun liikenteen näkyvyys, näkyvyys eri puolille autoa, ajovalot ja pysäköintitutkat ja -kamerat.

Asiantuntijat arvostelivat autoon kulkemisen ja sieltä poistuminen helppouden. Huomiota kiinnitettiin esimerkiksi istuinten ja kynnysten korkeuteen, ovenkahvoihin ja ovien lukituksen avaamiseen.

Tavaratilan arvostelussa huomioitiin tärkeimpinä takaluukun avaaminen, nostokynnyksen korkeus, tavaratilan mitat ja suuaukon koko sekä muunneltavuus.

Matkustamo

Ohjaamon säädöistä ja kytkimistä arvosteltiin muun muassa ohjauspyörän säädöt, lämmityspainikkeet, polkimet ja vaihdekeppi, penkkien säädöt, pyyhkimet ja eri näyttöjen toiminta.

Multimediatoimintoihin liittyen arvosteltiin esimerkiksi bluetooth-toiminnot, liitännät ja puhelimen langaton lataaminen.

Asiantuntijat mittasivat käytössä olevan tilan edessä ja takana ja arvioivat tilojen muunneltavuuden sekä säilytystilat.

Mukavuus

Testiryhmä arvioi jousituksen toimivuuden eri ajoympäristöissä ja esimerkiksi töyssyissä. Istuinten mukavuus ja niiden tarjoama tuki arvosteltiin. Melu mitattiin ajon aikana. Lisäksi testaajat arvioivat moottorin, tuulen ja renkaiden aiheuttaman melun häiritsevyyttä. Ilmastoinnin toimivuus, säädöt ja ominaisuudet arvosteltiin.

Auton matkustamon tilojen mittausta testinuken avulla.

Matkustamon tarjoamat tilat matkustajan jaloille, polville ja päälle mitataan tarkasti testinuken avulla.

Moottori ja voimansiirto

Suorituskyvyn arviossa huomioitiin liikkeellelähtö ja ohituskiihtyvyys. Ajon tasaisuutta arvioitaessa huomioitiin moottorin aiheuttamat värinät, suorituskyky ja kaasuvaste.

Ajotilojen osalta arvioitiin peruutusvaihteen sekä muiden ajotilojen ja jarrupolkimen toiminta.

Ajettavuus

Testaajat kiinnittivät huomiota muun muassa uraherkkyyteen, käytökseen väistötilanteessa, pitoon, ohjausvasteeseen, ohjauksen tarkkuuteen ja jarrujen vasteeseen. Arvostelussa huomioitiin myös teknisiä mittauksia kuten jarrutusmatka 200 kilogramman kuormalla 100 kilometrin tuntinopeudesta.

Turvallisuus

Arvostelussa huomioitiin auton turvallisuusjärjestelmät ja Euro NCAP -testien tulokset koskien aikuisten ja lasten matkustusturvallisuutta sekä turvallisuutta jalankulkijoille.

Turvallisuusjärjestelmiin liittyen huomioitiin erilaiset varoittimet ja avustimet sekä esimerkiksi vakionopeussäädin. Aikuisten ja lasten turvallisuuteen liittyen arvosteltiin lisäksi esimerkiksi turvatyynyt ja turvavyömuistuttimet, turvaistuinten asentaminen sekä pääntukien säädöt.

Kulutus

Ennen kulutustestien tekemistä akut ajettiin tyhjäksi testipenkissä. Tämän jälkeen akut ladattiin huoneenlämmössä type 2-liitännällä enintään 22 kW teholla. Jos type 2-liitäntä ei ollut käytettävissä, niin käytettiin kotitalouspistorasiaa.

Kulutuslenkki ajettiin testipenkissä kuusi kertaa, tai kunnes akun varaustila tippui alle 50 %:n. Tämän jälkeen akku ladattiin uudelleen täyteen edellä kuvatulla tavalla. Arvostelussa huomioitiin akun lataamiseen tarvittava sähköenergian määrä, joten lataushäviöt huomioitiin mittauksissa.

Latausnopeudet testattiin myös erikseen huipputehoilla. Niitä ei huomioitu arvostelussa.

Auton sopivuus eri käyttäjäryhmille

Sopivuutta erilaisille käyttäjille arvioitiin painottamalla arvosanoissa kullekin käyttäjäryhmälle tärkeitä asioita. Esimerkiksi sopivuutta vanhuksille arvioitaessa painotettiin penkkien korkeutta maasta, oviaukkoa ja autoon kulkemisen helppoutta.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Sivun kuvat: ICRT ja IStock

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.