Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä eri maiden riippumattomien kuluttajalehtien kanssa.

Musta retkeilykenkä.

Kengille tehtiin teknisiä testejä kenkien testaamiseen erikoistuneessa laboratoriossa. Lisäksi testipaneeli käytti kenkiä parin kuukauden ajan. Tekniset testit tehtiin miesten mallille kokoa 42. Testipaneeli käytti kuitenkin sekä miesten että naisten kenkiä.

Päällismateriaalien laatu

Arvostelussa huomioitiin kengän vedenpitävyys, hengittävyys ja lämmöneristävyys.

Vedenpitävyyttä testattiin pitämällä kenkää kahden tunnin ajan 6 cm syvässä vedessä. Lisäksi kenkiä pidettiin kolme tuntia veteen upotettuna siten, että kenkää taivutettiin. Tässä testissä vedenkorkeus oli 2 cm pohjan yläreunan yläpuolella.

Hengittävyyttä testattiin mittaamalla kuinka paljon vesihöyryä pääsi siirtymään päällismateriaalin läpi. Päällismateriaali testattiin kolmesta kohtaa.

Lämmöneristävyyttä testattiin -5°C lämpötilassa. Arvostelu perustuu siihen, kuinka paljon kengän sisäosan lämpötila laski tunnin aikana.

Materiaalien kestävyys

Vuorin kulutuskestävyyttä testattiin hankaamalla kangasnäytteitä Martindale-laitteessa kuivana 51 200 ja märkänä 25 600 kierrosta.

Kengänpohjan kulutuskestävyys testattiin pohjamateriaalia hankaavalla testilaitteella. Lisäksi testattiin kengänpohjan taivutuskestävyys niin sanotulla Bennewart-testilaitteella. Testissä kengänpohjaan tehtiin alkuviilto ja sen jälkeen pohjaa taivutettiin edestakaisin 30 000 kertaa. Alkuviilto oli 2 mm:n pituinen. Viilto ei saanut kasvaa yli 4 mm:n pituiseksi.

Nauhojen hankauskestävyyttä mitattiin hankaamalla nauhoja testilaitteella 20 000 kertaa. Saumojen kestävyys testattiin mittaamalla päällisen ja pohjan välisen sauman repimislujuutta.

Kaksi henkilöä, joilla on jalassaan retkeilykengät istuvat heinikossa.

Naisten kenkiä testasi 2 naista ja miesten malleja 2 miestä. Mallit ovat teknisesti samanlaisia, mutta esimerkiksi lesteissä on eroa.

Pohjan pitävyys

Testattiin laitteessa, jossa laatta liikkuu kengän alla. Laite mittaa kitkan kengän ja laatan välillä. Keraamisella laatalla jäljiteltiin märkää maastoa ja savilaatalla kuivaa.

Iskunvaimennus

Testattiin kengistä kantapään kohdalta. Testissä mitattiin kuinka hyvin kenkä vaimentaa jalkaan kohdistuvia iskuja.

Kromi(VI) -pitoisuus nahassa

Kromi(VI) –yhdisteiden pitoisuus nahassa mitattiin. Arvosanalla ei ollut painoarvoa kokonaisarvosanaa laskettaessa, mutta kokonaisarvosana ei voinut olla tätä arvosanaa korkeampi.

Käyttäjätestit

Jokaista kenkää testasi 2 naista ja 2 miestä reilun kuukauden ajan. Panelistit arvioivat kenkien mukavuutta jalassa, kävelyominaisuuksia, kengän huoltoa ja nauhoja sekä kengän viimeistelyn laatua. Käyttäjiltä kysyttiin myös kokonaisvaikutelmaa kengästä ja sitä, että ostaisivatko he kyseisen kengän itse.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Sivun kuvat: ICRT ja IStock

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.