Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä eri maiden kuluttajalehtien kanssa.

Led-lamppu.

Kunkin lampun osalta mittaukset tehtiin viidelle testinäytteelle, ja arvostelu perustuu mittausten keskiarvoon. Lamppuja poltettiin 100 tuntia ennen mittausten tekemistä.

Valontuotto

Lamppujen tuottaman valon määrä mitattiin ja arvosteltiin suhteessa valmistajan ilmoittamaan arvoon (nimellinen valovirta). Kohdelampuilta valon määrä (lumenia) mitattiin 90 asteen kokoisen kartion alueelta. Lisäksi arvosteluun vaikutti valontuoton vaihtelu testinäytteiden välillä.

Värilämpötila

Mitattiin ja arvosteltiin suhteessa valmistajan ilmoittamaan arvoon. Värilämpötila kertoo lampun tuottaman valon sävyn. Värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä (K). Hehkulampun värilämpötila on noin 2700 K. Esimerkiksi 4000 K valo on tätä valkoisempaa. Lisäksi arvosteluun vaikutti värilämpötilan vaihtelu testinäytteiden välillä.

Neljä eriväristä led-lamppua.

Värintoistokyky

Ilmoitetaan niin sanotulla CRI-, tai Ra-arvolla. Mitä lähempänä lampun värintoistokyky on arvoa 100, sitä oikeampana värit näkyvät kyseisen lampun valossa. Arvostelu perustuu testinäytteiden keskimääräiseen mitattuun värintoistokykyyn. Lisäksi arvosteluun vaikutti värintoistokyvyn vaihtelu testinäytteiden välillä.

Energiatehokkuus

Lampun energiatehokkuus arvosteltiin vertaamalla lampun tuottaman valon määrää (lumen) sen sähkönkulutukseen. Myös lampun todellinen energiatehokkuusluokka laskettiin.

Valokeila

Kohdelamppujen säteilykulma mitattiin ja arvosteltiin suhteessa valmistajan ilmoittamaan arvoon. Testissä mitattiin mihin säteilykulmaan asti valon voimakkuus oli vähintään 50 % valokeilan keskialueen valon voimakkuudesta.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Testausta ympäri vuoden

Testimme on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä tuotteita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Sivun kuvat: Laura Oja, ICRT ja IStock

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.