Paistomittari on monipuolinen apuväline ruoanlaittoon ja leivontaan. Ruokalämpömittarin avulla esimerkiksi varmistat lihan oikean kypsyysasteen, lämmität uuniruoat haluttuun lämpötilaan etkä ylikuumenna leivonta-aineksia.
Testasimme 22 paistomittaria, jotka sopivat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Pikalämpömittarilla voi mitata lihan ja muiden ruokien lämpötiloja, mutta niitä ei voi laittaa uuniin. Digitaaliset paistolämpömittarit sopivat uunikäyttöön, ja osassa on myös älypuhelinsovellus, jonka kautta ruoan lämpötilaa voi seurata langattomasti. Perinteiset analogiset paistomittarit ovat myös uuninkestäviä, mutta ne eivät testissämme pärjänneet digitaalimittareille.
Parhaat paistomittarit mittaavat lämpötilat erittäin tarkasti. Nopeimmillaan mittaus onnistuu vain muutamassa sekunnissa, mutta joillain lukemaa joutuu odottamaan jopa puolentoista minuutin ajan.
Kattavien testitulosten avulla löydät omiin tarpeisiisi parhaan paistolämpömittarin. Testitaulukkoon on koottu kymmeniä arvosanoja ja mittaustuloksia testatuista tuotteista. Näet taulukosta myös tuotteiden ajantasaisia hintoja ja voit katsoa, mistä ruokalämpömittarin saa ostettua halvimmalla.
Paistomittarien vertailu on julkaistu verkkosivuillamme 18.12.2024.
Ruokalämpömittarit testattiin perusteellisesti ja puolueettomasti laboratoriossa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa. Testissä arvioitiin lämpötilan mittauksen tarkkuutta ja nopeutta, käyttömukavuutta ja rakenteen laatua.
Kaikki mittaukset suoritettiin 20 °C ± 3 K:n lämpötilassa. Ruokalämpömittarien lämpötilan mittauksia verrattiin kalibroituun PT100-lämpötila-anturiin.
Lämpötilan mittaaminen65 %
Ruokalämpömittarien mittauksen tarkkuutta ja nopeutta arvioitiin mittaamalla lämpötiloja veden kiehumispisteessä, veden jäätymispisteessä sekä mittaamalla uunissa paistettuja kanan koipipaloja. Uuniin menevillä paistomittareilla mitattiin myös 700-grammaisen jauhelihapihvin sisälämpötiloja 200 asteisessa uunissa. Mittaukset toistettiin kaksi kertaa, ja uunissa neljä kertaa.
Mittaus kiehumispisteessä
Kattilassa kuumennettiin vettä kiehuvaksi (100±2 °C), jonka jälkeen ruokalämpömittarin anturi upotettiin vähintään 4–5 cm syvyyteen koskematta sivuja tai pohjaa. Mittaukseen kulunut aika kirjattiin ylös ja mittarilukemaa verrattiin kalibroituun lämpötila-anturiin.
Mittaus jäätymispisteessä
Suuri astia täytettiin jääkuutiolla ja kylmällä vedellä täyttymiseen asti. Astiaa sekoitettiin, kunnes lämpötila tasaantui eri puolilta yhtenäiseksi juuri jäätymispisteen yläpuolelle (0±2 °C). Mittaus toistettiin samantapaisesti kuin kiehumispisteessä. Jos ruokalämpömittarin alin mittauslämpötila oli >0 °C, mitattiin kalibroidulla anturilla laitteen minimiä vastaava lukema, jota verrattiin ruokalämpömittarin antamaan lukemaan.
Kanan koipipalat
Ruokalämpömittarin anturi sijoitettiin uunissa paistettujen kanan koipipalojen paksuimpaan kohtaan, koskematta luuhun. Mittauksen lukemaa verrattiin kalibroidun anturin lukemaan ja mittauksen tasaantumiseen kulunut aika kirjattiin ylös. Mittauksen aikana huomioitiin myös, onko anturi tarvittavan pitkä, anturipään sijoittamisen ja poistamisen helppous sekä anturin jättämän reiän koko.
Jauhelihapihvi uunissa
Uuninkestävien paistomittarien anturi sijoitettiin 700 gramman jauhelihapihvin (halkaisija 15 cm) keskiöön, kalibroidun anturin viereen. Pihviä kypsennettiin 200 °C:n lämpötilassa, kunnes kalibroitu anturi näytti 65 °C (noin 32–43 minuuttia). Paistomittarin sen hetkistä lukemaa verrattiin todelliseen 65 asteen lämpötilaan.
Käyttömukavuus30 %
Laitteiden käyttömukavuutta arvioi kolme laboratorion asiantuntijaa. Laitteiden käyttömukavuudesta arvioitiin paperinen sekä mahdollinen verkon käyttöohje, ruokalämpömittareiden käyttö ja luettavuus sekä paistomittareiden käyttö ja ilmoitukset uunissa. Tämän lisäksi huomioitiin laitteiden puhdistaminen, ylläpito sekä mahdollinen kalibrointi, laitteiden varastointi (taipuva anturi ja kotelo) sekä laitteen älyominaisuudet ja sovelluksen lataaminen.
Rakenteen laatu5 %
Rakenteen laadussa huomioitiin käytettyjä materiaaleja sekä rungon ja anturin jämäkkyyttä. Rakenteen laatua arvioitiin myös pudotustestillä, jossa mittarit pudotettiin 90 senttimetrin korkeudelta laattalattialle. Pudotuksen jälkeen vaurioita arvioitiin asteikolla 1–5, jonka lisäksi laitteilla mitattiin lämpötiloja vedestä ja tuloksia verrattiin kalibroidun anturin mittaustuloksiin.
Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.
Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.
Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.
Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.
Lue myös:
Testasimme 22 paistomittaria, joiden hinnat vaihtelivat 6 eurosta aina 190 euroon saakka. Paras paistomittari maksaa yli 100 euroa, mutta kaikki paistomittarit eivät sovi kaikenlaisiin käyttötarkoituksiin. Olemme jakaneet mittarit kolmeen eri tuoteryhmään niiden käyttötarkoituksien ja -mahdollisuuksien perusteella.
Testatuista mittareista 5 on modernin kotikokin älymittareita, jotka työnnetään sisälle kypsennettävään lihaan ja jotka ilmoittavat lämpötilan langattomasti älypuhelinsovellukseen, niin pihviä pannulla paistettaessa, paistia uunissa kypsennettäessä tai vaikkapa sous vide -kypsennyksessä tai grillattaessa. Nämä ovat testijoukon kalleimpia paistomittareita: ne maksavat tyypillisesti reilusti yli sata euroa, mutta mukana on kaksi halvempaakin mittaria.
Samassa tuoteryhmässä älymittareiden kanssa on käyttötarkoitukseltaan hyvin samanlaiset digitaaliset ja langalliset paistomittarit, jotka sopivat niin grilli-, paisto-, haudutus- ja uuniruokienkin valmistukseen. Nämä laitteet ovat ensimmäistä tuoteryhmää perinteisempiä ja halvempia, sillä niiden lämpötila-anturi on kytketty tyypillisesti noin metrin mittaisella lämpöä kestävällä johtimella ulkoiseen lämpötilanäyttöön.