Yli 20 kotimaisessa kaupassa laittomia bambuastioita – jopa enemmän formaldehydiä kuin tavallisessa muovissa

Ruokavirasto kielsi bambukuidusta valmistettujen muoviastioiden myynnin viime vuonna, koska niistä vapautuu terveydelle haitallisia aineita. Kuluttajan pistokokeessa astioita löytyi yhä yli 20 suomalaiskaupasta.

Hörpitkö kahvisi bambusta valmistetusta take away -mukista? Tai popsiiko lapsesi ruokansa söpöltä bambulautaselta?

Jos vastasit kyllä, kuppien ja astioiden käyttö on syytä lopettaa heti.

Euroopan komissio totesi viime vuoden lopulla, etteivät bambusta ja muista kasvi­kuiduista valmistetut muoviastiat ole ­turvallisia. Niistä vapautuu jopa enemmän terveydelle haitallisia aineita, kuten ­formaldehydiä, kuin tavallisesta muovista – etenkin, kun astiaan laittaa kuumaa ruokaa tai juomaa. Täysin muovittomissa kertakäyttöisissä tai puisissa ­astioissa ongelmaa ei ole.

Siksi Ruokavirasto linjasi, että kauppojen on heti lakattava myymästä hyväksymättömistä kasvikuiduista valmistettuja muoviastioita. Silti bambukipot ja -kupit ovat yhä yleinen näky kauppojen hyllyssä.

Kuluttajan pistokokeessa maaliskuun lopussa laittomia bambuastioita löytyi yli 20 kotimaisesta kaupasta.

Yksi niistä oli suosittu verkkokauppa Finnish Design Shop. Sen valikoimassa oli kymmenittäin erilaisia Ekobo-merkin astioita. Finnish Design Shopin ostaja Ville Syrjänen kertoo yrityksen olevan pahoillaan ja harmissaan virheestään.

”Ekobon Suomen edustaja on aiemmin kertonut meille tuotteiden myynnin ja ­käytön olevan sallittua ja turvallista, mutta nyt olemme poistaneet tuotteet myynnistä niin Suomessa kuin muuallakin.”

Jos olet äskettäin ostanut bambu­muovista valmistettuja astioita tai ruokailuvälineitä, sinulla on lain mukaan oikeus hyvitykseen. Hyvityksestä kannattaa olla yhteydessä ostopaikkaan.

Kommentit (3)

Huh, artikkeli on täynnä asiavirheitä. Jo alaotsikossa mennään metsään: Ruokavirasto ei ole kieltänyt bambukuidusta valmistettujen muoviastioiden myyntiä niistä vapautuvien terveydelle haitallisten ainesten vuoksi.

Ruokavirasto tiedotti, että maahantuojien ja jakelijoiden on lopetettava hyväksymättömiä kasvikuituja sisältävien, muovisten elintarvikekontaktimateriaalien maahantuonti, koska ne ovat määräystenvastaisia. Jo markkinoilla olevat tuotteet tulee myös poistaa myynnistä. (https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/uutiset-elintarvikealalta/bambukuitua-tai-muita-hyvaksymattomia-kasvikuituja-sisaltavien-muovisten-elintarvikekontaktimateriaalien-maahantuonti-ja-myynti-ei-ole-sallittua/)

Kuppien ja astioiden käyttöä ei tarvitse lopettaa heti. Ruokavirasto toteaa seuraavasti: Kuluttajille suositellaan jo hankittujen tuotteiden käytön lopettamista, koska tuotteiden turvallisuudesta ei ole varmuutta. Lyhytaikaisesta käytöstä ei ole kuitenkaan ollut kuluttajan terveydelle haittaa vaan haittavaikutusten ilmaantuminen edellyttää aina hyvin pitkäaikaista ja toistuvaa käyttöä. (https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/valmistus/pakkaukset-ja-muut-elintarvikekontaktimateriaalit/kysyttya-kontaktimateriaaleista/bambua-sisaltavat-muovituotteet/).

Artikkelin virheet seuraavat toisiaan: Euroopan komissio ei ole todennut bambusta ja muista kasvikuiduista valmistettujen muoviastioiden olevan turvattomia. Komission työryhmä on keskustelumuistiossaan todennut ei-hyväksyttyjä sisältävien muovituotteiden olevan EU:n muoviasetuksen 10/2011 vastaisia, ei niin etteikö ne olisi turvallisia. Lisäksi kyseessä on komission työryhmän keskustelumuistio, ei komission virallinen kanta (https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/cs_fcm_meeting-ind_20200623.pdf)

Lopuksi, jos olet äskettäin ostanut bambumuovista valmistettuja astioita tai ruokailuvälineitä ei kuluttajalla ole automaattisesti lain mukaan oikeutta hyvitykseen. Ruokavirasto ei ole määrännut tuotteille ns. laajaa takaisinvetoa, koska tuotteiden mahdollisia terveyshaittoja ei ole tutkittu eikä tällöin pystytty osoittamaan.

Terveisin,
Pekka Lehtinen

Voisiko Kuluttaja vastata edelläolevaan palautteeseen? Jos asiavirheitä on noin paljon, niin kuinka on muiden artikkelien laita?

Hei! Kiitos kommenteista. Juttelinkin yllä olevan palautteenantajan eli Pekka Laitisen kanssa aiheesta puhelimessa viime viikolla. Juttuun on haastateltu Ruokaviraston sekä Kilpailu- ja kuluttajaviraston asiantuntijoita eli jutun tiedot ovat peräisin viranomaisilta. Ruokaviraston asiantuntija on myös tarkistanut tekstin. Asia on tiivistetty lyhyesti juttuumme, mutta tarkemmin siitä pääsee lukemaan suoraan Ruokaviraston verkkosivuilta:

https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/uutiset-elintarvikealalta/bambukuitua-tai-muita-hyvaksymattomia-kasvikuituja-sisaltavien-muovisten-elintarvikekontaktimateriaalien-maahantuonti-ja-myynti-ei-ole-sallittua/

https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/valmistus/pakkaukset-ja-muut-elintarvikekontaktimateriaalit/kysyttya-kontaktimateriaaleista/bambua-sisaltavat-muovituotteet/

https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/takaisinvedot1/hyvaksymattomia-kasvikuituja-sisaltavien-muovisten-astioiden-ja-keittiotarvikkeiden-takaisinvedot/

T. Solja / Kuluttaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.