Onko teepusseissa muovia? Kuluttaja selvitti

Mikromuovit mietityttävät Kuluttajan lukijaa. Hän oli kuullut, että Clipperin tyynymäisissä teepusseissa olisi polypropeeni-nimistä muovia. Tyynymäinen pussi on tyypillinen Englannissa, missä siitä käytetään nimitystä pillow tea bag.

Eikö teepussia voikaan siis kipata biojätepussiin tai kompostiin?

Clipperin maahantuoja Aduki vahvistaa, että Clipperin tyynymäiset teepussit sisältävät muovia. Ne eivät siis kuulu biojätteeseen.

Clipperin teepussi tehdään kahdesta erillisestä suodatinpaperista. Polypropeenikuidut saumaavat suodatinpaperit yhteen lämpösaumauksen aikana. Teepussi ei muutoin pysyisi kasassa.

Mutta miten on muiden teepussien laita, onko kaikissa teepusseissa muovia?

Selvitimme asiaa tavallisimpien teepussien maahantuojilta. Selvisi, että Clipperin tyynymäisten teepussien lisäksi myös Liptonin pyramidimalliset teepussit kuuluvat sekajätteeseen.

Useimmat teepussit voi kuitenkin viskata biojäteastiaan tai kompostiin, myös teepussin langan ja lapun. Jos pussissa on metallinen niitti, se kannattaa irrottaa metallinkeräykseen.

Twiningsilta ja Nordqvistilta tosin kerrotaan, että suojakuori, johon teepussit on yksittäispakattu, saattaa sisältää muovia. Esimerkiksi Twiningsin 100 pussia sisältävissä pakkauksissa suojakuorten sisäpinnalla on polypropeenia, koska maahantuojan mukaan se säilyttää teen aromit paremmin kuin pelkkä paperikuori.

Onko muovia? Muovilaatu Miten hävitetään?
Clipper tyynytee Kyllä Polypropyleeni Sekajäte
Clipper pussitee Ei Ei Biojäte/komposti*
Lipton pussitee Ei Ei Biojäte/komposti**
Lipton pyramiditee Kyllä PET Sekajäte
Nordqvist Ei Ei Biojäte/komposti
Pirkka Ei Ei Biojäte/komposti
Rainbow Ei Ei Biojäte/komposti
Twinings Ei Ei Biojäte/komposti
X-Tra Ei Ei Biojäte/komposti
*Clipper suosittelee, että lappu laitetaan paperinkeräykseen.
** Naru on kiinnitetty pussiin teipillä. Teippi kuuluu sekajätteeseen.

Kommentit (1)

Kiitos artikkelista. Harmillista, että muutoin hinta-laatusuhteeltaan hyvä Clipper-tyynytee saa tämän vuoksi jatkossa osaltani jäädä kauppaan. En halua liottaa muoveja (edes ”turvallisia”) aamuteeheni, enkä laittaa muutoin itsestään selvää biojätettä sekajätteisiin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.