Miksi apteekkituote maksaa Suomessa viisi kertaa enemmän kuin Espanjassa?

Laastaripaketti maksaa Espanjassa yli 20 euroa vähemmän kuin suomalaisessa apteekissa. Valmistaja, tukku ja apteekki eivät suostu avaamaan hinnoitteluaan

Kuluttajan lukija huomasi Las Palmasin matkalla, että hänen perinnölliseen ihosairauteensa tarvitsemat Mepilexin laastarit maksavat Suomessa monikertaisesti Espanjaan verrattuna. Kolmen laastarin paketti kustantaa espanjalaisapteekissa vajaat 4 euroa, kun Suomessa sen hinta on apteekissa vähintään 25 euroa.

Apteekit saavat Suomessa vapaasti hinnoitella laastarit ja muut sidetarpeet kuten myös perusvoiteet ja kosmetiikan. Lääkkeiden hinnat määräytyvät valtioneuvoston määrittelemän lääketaksan mukaan.

Mepilex Border -laastarit menevät Mölnlycken tehtaalta lääketukku Oriolaan, joka hinnoittelee tuotteen apteekkimyyntiä varten. Miksi laastarit maksavat Suomessa yli 20 euroa enemmän?

Oriolan viestinnästä kerrotaan, että laastarien hintaan suomalaisessa apteekissa vaikuttavat valmistajan, lääkejakelijan ja apteekin hinnoittelu sekä verotus. Suomessa Mepilexin kaltaisten apteekkituotteiden arvonlisäveroprosentti on 24. Oriola ei halua avata hinnoitteluaan yksityiskohtaisemmin. Samoilla linjoilla on myös tuotetta myyvä Yliopiston apteekki,  ja yhtä salamyhkäinen on laastareiden valmistaja Mölnlycke.

”Jälleenmyyjät saavat hinnoitella tuotteensa vapaasti,” Mölnlycken viestinnästä Ruotsista kommentoidaan.

Kommentit (6)

Kiva huomata, että kuluttajan systemaattinen ajojahti apteekkeja kohtaan jatkuu heti näin alkuvuodesta.

Kiva huomata, että Kuluttaja jatkaa apteekkien systemaattisen kuluttajiin kohdistuvan riistämisen ja ylihinnoittelun ajojahtia heti alkuvuodesta.

Kyllä siinä hinnoittelussa on jotain vialla, kun kerran ollaan noin hiljaa siitä tuotteen hinnan muodostumisesta…

No eikö ne laastarit sitten kannata ostaa halvemmalla sieltä kaupasta vai mikä tässä mättää?

Liekö valmistaja hokannut ettei sen kannata myydä Suomessa halvemmalla kun kerran maksuvalmiutta löytyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.