Yskänlääkkeestä on apua vain harvoille

Lapsille ei kannata antaa yskänärsytystä hillitseviä lääkkeitä, sillä ne voivat olla haitallisia keskushermostolle.

Apteekissa myydään reseptivapaasti sekä yskää hillitseviä että limaa irrottavia yskänlääkkeitä. Auttavatko yskää hillitsevät lääkkeet köhään?

Eivät. Nykyisten, tieteelliseen näyttöön perustuvien hoitosuositusten mukaan tällaisten lääkkeiden tehosta ei ole uskottavaa näyttöä. Lisäksi osalla yskänlääkkeistä on keskus­hermostoon kohdistuvia haitta­vaikutuksia. Siksi yskänärsytystä lievittäviä lääkkeitä ei nykyisin suositella lainkaan lapsille tai nuorille.

Entä reseptivapaat limaa irrottavat yskänlääkkeet?

Limaa irrottavista yskänlääkkeistä ei ole apua tavalliseen flunssayskään, jossa ongelmana on tyypillisesti on yskänärsytys. Niistä saattaa olla apua esimerkiksi pitkä­aikaisista keuhkosairauksista kärsiville, mutta tällöin lääkettä käytetään lääkärin ohjeen mukaan.

Voiko reseptillä saada tehokkaampaa yskänlääkettä?

Ei. Myöskään reseptillä saatavien lääkkeiden tehosta ei ole uskottavaa näyttöä.

Voiko lapsen yskää lääkitä mitenkään?

Niin lapsille kuin aikuisille yskän hoidoksi voi kokeilla hunajaa tai mentolia sisältäviä tuotteita. Hunajaa on käytetty yskän hoitoon vuosien ajan, mutta sen vaikutusmekanismit ovat yhä epäselvät. Lapsen yöllinen yskä saattaa helpottua kamferi-mentoli-­eukalyptus-voidehoidolla, mutta luotettava näyttö asiasta puuttuu.

Missä vaiheessa jatkuvasta yskästä on syytä huolestua ja hakeutua ­lääkäriin?

Yskä on oire, ei itsenäinen ­sairaus. Pitkäkestoisen, yli 6–8 viikkoa kestäneen yskän syy kannattaa selvittää. Lääkäriin kannattaa hakeutua jo aiemmin, mikäli yskä on alkanut ilman edeltäviä flunssaoireita.

Lähde: Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.