Kyypakkauksesta ei ole todistettua hyötyä käärmeenpuremaan – miksi tuotetta saa silti myydä?

Lääkkeiden markkinointia valvova viranomainen ei ole löytänyt kyypakkausten mainonnasta huomautettavaa.

Viimeistään nyt on aika päivittää lomalaisen lääkekaappi. Sinne suositellaan vuodesta toiseen hankittavaksi kyypakkaus, vaikkei siitä ole tieteellisesti todistettua hyötyä käärmeenpuremaan. Miksi tuotetta saa silti myydä ja mainostaa?

Syy on se, että Kyypakkauksen myyntilupa on vuodelta 1974, ja sitä vastaavan Ampikyynkin vuodelta 2005. ”Hyöty on valmisteiden markkinoille tulon aikana mahdollisesti osoitettu vähemmillä kriteereillä kuin tänä päivänä olisi mahdollista. Myyntiluvan saaminen nykypäivänä vaatii riittävän isoja ja kontrolloituja tutkimuksia, joissa hyödyn on osoitettu ylittävän mahdolliset haitat”, sanoo ylilääkäri Maria Paile-Hyvärinen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

Lupaa ei kovin helposti peruta vain siksi, ettei teho ollutkaan niin hyvä kuin luultiin. Suoria haittoja kyypakkauksen käytöstä ei ole. Pahin uhka on, että kyynpureman saanut jättää pakkauksen luoman turvallisuudentunteen turvin hakeutumatta hoitoon. ”Siihen on yritetty varautua pakkausselosteessa, jossa muistutetaan, että kyynpureman takia tulee aina hakeutua lääkäriin.”

Fimea valvoo lääkkeiden markkinointia ja puuttuu siihen tarvittaessa. Lääkelain mukaan mainonnassa ei saa houkutella lääkkeen tarpeettomaan käyttöön eikä johtaa kuluttajaa harhaan. Fimean mukaan kyypakkausten mainonnassa ei ole ollut huomautettavaa.

Kommentit (5)

Kyypakkauksen hydrokortisoni ei mene hukkaan, se on ensiapu, jolla on merkityksensä hoidossa. Hyöty saadaan lähinnä silloin, jos hoitoon pääsy viivästyy, ainakin osalla potilaista se voi antaa hieman enemmän aikaa, ennen vakavien oireiden alkamista. Sitä, voisiko hydrokortisonin määrää pakkauksessa lisätä, voisi mielestäni pohtia. Tuo määrä on isolle äijälle niin mitätön.

Kortisoni laskee turvotusta ja näinollen hiukan helpottaa , ehkä. Eläimille, esim. koiralle ei missään tapauksessa saisi antaa kyytabletteja kyyn puremaan. Kortisoni laskee turvotusta ja siitä johtuen kyyn myrkky pääsee nopeammin leviämään koiran elimistöön. Paras vaihtoehto on viedä koira eläinlääkäriin nesteyettäväksi.

Kortisoni kuormittaa myrkyn lisäksi munuaisia, joten munuaiset joutuvat kyytabletin takia vielä kovemmalle. Myös poistaa kipua ja turvotusta, mutta myrkky tuhoaa silti. Siksi ei ole hyvä antaa kyytablettia kyynpuremassa. Ampiaisenpistossa se on edelleen ihan hyvä lääke myös eläimille. Kyynpyreman perushoito on nesteytys, kipulääke ja mahdollinen vastamyrkky. Nesteytyksellä laimennetaan myrkkyä ja mahdollisesti sokkioireita. Kyytabletti vain, jos kyynpurema turvotuksineen tukkii hengitystiet. Aina läkäriin kyynpureman seurauksena, olipa purtu ihminen tai eläin.

Kyypakkauksen kortisoni sisältää laktoosia joten se ei minulle sovi. Onneksi on muun sairauden hoitoon kortisoni valmiste jossa ei ole laktoosia niin voin sitä ottaa ensi apuun.

Oma apu paras apu 💙

Se on myös ampiaisten pistoon tai muuhun allegiseen reagtioon tarkoitettu ensiapu ja ainahan on sanottu että sen esiavun jälkeen aina hoitoon. Mikään ei jää siihen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.