Kollageenimainoksille ei näy loppua – asiantuntijan mukaan lisäravinteesta ei ole hyötyä

Oslo Skin Lab lupaa, että kestotilauksena myytävä kollageenijauhe madaltaa ryppyjä kahdeksassa viikossa. Asiantuntijan mukaan ruokaan tai juomaan lisätty kollageeni ei imeydy elimistöön.

Kuluttajassa 1/2019 kerroimme, ettei jugurttiin lisätystä kollageenista ole terveyshyötyä. Siitä huolimatta Facebookissa ja televisiossa mainostetaan näyttävästi kestotilauksena myytävää kollageenijauhetta.

Oslo Skin Labin kollageenijauhe myydään annospusseissa, jotka lisätään mihin tahansa ruokaan tai juomaan. Televisiossa on pyörinyt Oslo Skin Labin mainoksia, joissa esiintyi juontaja-bloggaaja Jenni Alexandrova. Yritys lupaa markkinoinnissaan, että The Solution -kollageenijauhe hoitaa ihoa sisältäpäin ja madaltaa ryppyjä kahdeksassa viikossa.

Eivätkö väitteet ole edelleenkin humpuukia?

Oulun yliopiston lääketieteellisen biokemian professori, kollageenitutkija Taina Pihlajaniemi ei halua kommentoida yksittäistä tuotetta. Pihlajaniemi toteaa kuitenkin yleisesti, että kollageeni on suuri molekyyli, joka ei imeydy ravinnon eli esimerkiksi jauheen mukana sellaisenaan elimistöön. Vain elimistö itse eli esimerkiksi iho pystyy tuottamaan toiminnallisesti oikeanlaista kollageenia.

Oslo Skin Labin verkkosivuilla viitataan kolmeen vertaisarvioidussa tiedejulkaisussa ilmestyneeseen tutkimukseen, joiden mukaan sen tuotteessa olevan kollageenin käytöstä saadut tulokset ovat kiistattomia.

Pihlajaniemi ei halua arvioida Oslo Skin Labin esittämiä tutkimustuloksia, mutta pysyy kannassaan.

Kommentit (6)

Kosmetiikan mainonnassa käytetään ihan järjettömästi suoraan valheellisia väitteitä. Ja aina on muutaman vuoden joku buumi, kasarilla se oli lehmien istukoista otettu joku aine ihovoiteissa. Se buumi loppui hullun lehmän tautiin. Nyt on noiden juotavien kollageenien lisäksi korealaisen ihonhoidon buumi, enkä näe mitään järkeä siinä, että kiireinen äiti tai uranainen pistäisi päivittäin puoli tuntia ja valtavasti rahaa ihonsa moninkertaiseen lutraamiseen.

Paljonko ihmisten sairauksista johtuu tästä, että he sisäisesti ja ulkoisesti mättävät ihan mitä tahansa. Miten me saadaan ihmiset ymmärtämään, että ikä tekee ryppyjä ja leukapielet valahtaa ja kaula on kuin kalkkunalla. Entäs sitten.

Joissain kollageenktuotteissa kollageeni on esipilkottu pienemmäksi jonka perusteella sen sanotaan imeytyvän paremmin. Eikö tämä pidä paikkaansa? Millä perusteella se ei pidä paikkaansa? Miksi sisäisesti nautittu kollageeni ei imeytyisi? Kyllähän ravinnostakin saatavat ravintoaineet imeytyvät.

Kollageeni on proteiini siinä missä mikä tahansa muukin ravinnosta saatava, vaikka kanamunan ovalbumiini. Ruuansulatuskanavassa se pilkkoutuu yksittäisiksi rakenneosasikseen eli aminohapoiksi. Elimistö ei osaa tunnistaa, mistä aminohapot ovat peräisin, eikä siten osaa koota niistä kollageenia uudelleen tai kohdentaa niitä ihoon, vaan ne käytetään milloinkin tarvittavien elimistön proteiinien rakennusaineina. Näin ollen suun kautta nautittu kollageeni ei todellakaan madalla ryppyjä, vaikka kuinka olisi esipilkottu.

Pilkottu kollageeni hajoaa suolistossa ja antaa elimistölle signaalin, että kollageenia on hajonnut, jolloin se alkaa tuottaa sitä (kun syö riittävästi C:tä).

Mistä nämä kaikki rypyttömät ihmiset tulevat? Vastaus: 2000 luvulta. Siinäpä sitä pilkottua kollageenia kaikille. Emmekö voisi vihdoinkin myöntyä siihen tosiseikkaan, että elämä näkyy ja jos sinua rakastetaan, niin sepäs ei haittaa yhtään mitään 😊

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.