Aurinkorasvojen suojakertoimet eivät vastanneet luvattua laboratoriotestissä

Kaikki aurinkosuojavoiteet eivät tehoa yhtä hyvin kuin pakkauksessa kerrotaan, selvisi tanskalaislehden testissä. Viisi Suomessakin myytävää voidetta reputti laboratoriotestin, yksi ylsi parhaiden joukkoon.

Tanskalainen kuluttajalehti Tænk testasi aurinkosuojavoiteet. Viiden Suomessakin myytävän voiteen suojakerroin paljastui laboratoriotesteissä luvattua alhaisemmaksi. Voiteet reputtivat Tænkin testin, ja lehti suosittelee jättämään nämä tuotteet kaupan hyllyyn.

Aurinkosuojavoiteiden tulee suojata ihoa sekä auringon UVA- että UVB-säteilyltä, sillä niille toistuva ja liiallinen altistuminen sekä palaminen lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään.

Voiteen teho ilmoitetaan pakkauksessa SPF eli sun protection factor -suojakertoimella. Esimerkiksi SPF 20 tarkoittaa, että auringossa pitäisi voida viihtyä rasvattuna 20 kertaa kauemmin kuin tavallisesti ilman, että iho kärähtää. 

Käytännössä lukema kertoo kuitenkin vain, miten hyvin tuote suojaa UVB-säteilyltä. UVA-suojakerrointa ei merkitä rasvapurkkiin. EU-suosituksen mukaan UVA-suojan on oltava vähintään kolmasosa UVB-suojasta. Renkaan muotoinen UVA-logo pakkauksen kyljessä kertoo, että vaatimuksen pitäisi täyttyä. 

Tanskalaistestin mukaan valmistajien lupaukset eivät aina vastaa todellisuutta.

Kolme laboratoriossa  testattua aurinkovoidetta ei Tænkin mukaan suojele ihoa UVA- eikä UVB-säteilyltä luvatulla tavalla: Caudalie Milky Sun Spray SPF 30, Clinique Mineral Suncream Lotion for Body SPF 30 ja Hawaiian Tropic Sun Protection Continuous Spray SPF 30.

Tænkin mukaan Hawaiian Tropic -merkkiset voiteet ovat toistuvasti reputtaneet lehden tekemissä laboratoriotesteissä, eikä lehti siksi suosittele niiden käyttöä.

Rituals Sun Protection Milky Spray on pakkausmerkinnän mukaan varustettu UVB-suojakertoimella 30, mutta laboratoriossa suojakertoimeksi todettiin vain 20.

Biosolis Sun Spray SPF 30 -voiteen UVA-suojan pitäisi sen sijaan olla 10, mutta testissä se todettiin alhaisemmaksi.

Yksi Suomessakin myytävä aurinkosuojavoide ylsi tanskalaistestissä parhaimpien tuotteiden joukkoon. Biotherm Waterlover Sun Milk SPF 30 antaa iholle luvatun suojan, oli käyttäjätesteissä yksi testiryhmän suosikeista ja sillä on Joutsenmerkki. Voide on kuitenkin kallis. 200 millilitran purkki maksaa noin 37 euroa.

Näin aurinkorasvat pärjäsivät laboratoriotestissä

Tanskalaislehti suosittelee

Biotherm Waterlover Sun Milk SPF 30

Tanskalaislehti ei suosittele

Biosolis Sun Spray SPF 30

Caudalie Milky Sun Spray SPF 30

Clinique Mineral Suncream Lotion for Body SPF 30

Hawaiian Tropic Sun Protection Continuous Spray SPF 30

Rituals Sun Protection Milky Spray SPF 30

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.